Älä anna trendiasusteiden koitua kohtaloksesi – heijastavasta langasta virkatusta piposta ei ole juuri hyötyä, katso vaikka

Kuljettaja ei näe ilman heijastinta liikkuvaa jalankulkijaa 6:50
Näin heikosti kuljettaja näkee täysin ilman heijastinta liikkuvan jalankulkijan.

Tänään torstaina 1. lokakuuta vietetään Liikenneturvan heijastinpäivää. Iltojen pimetessä on syytä muistaa, että heijastin ja heijastava tuote ovat eri asioita, ja niiden hyöty voi olla suurestikin erilainen. Liikenneturva kehottaa käyttämään aina myös oikeaa tyyppihyväksyttyä heijastinta näkyvyyden varmistamiseksi.

Markkinoille on viime vuonna tullut lukuisia heijastavasta kankaasta valmistettuja tuotteita, kuten ulkoiluvaatteita, kasseja, reppuja ja sateenvarjoja. Lahjoinakin suosittuja trendiasusteita ei kuitenkaan tule sekoittaa oikeisiin heijastimiin, eikä tyyppihyväksyttyä heijastinta voi korvata esimerkiksi heijastavalla pipolla tai kaulahuivilla.

– Heijastin ja heijastava tuote ovat eri asioita, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Heijastimeksi voi Loikkasen mukaan kutsua ainoastaan EN 13356 -standardin mukaista tyyppihyväksyttyä henkilösuojainta. Kyse ei ole hiusten halkomisesta.

– Heijastaville tuotteille ei ole laatuvaatimuksia eikä niiden laatua valvota millään tavalla. Siten kuluttajille on mahdollista myydä heijastavana tuotteena oikeastaan mitä tahansa – myös tuotteita, jotka eivät heijasta juuri ollenkaan, Loikkanen summaa.

Isoja laatueroja

Liikenneturvan selvityksissä kävi ilmi, että heijastavien tuotteiden laadussa on isoja eroja. Kaikki eivät suinkaan olleet huonoja.

Tuotteet, joissa hyödynnetty heijastava materiaali on laadukasta ja sitä on paljon yhtenäisissä pinnoissa, voivat lisätä käyttäjänsä näkyvyyttä reippaasti.

– Esimerkiksi heijastavasta langasta kudottujen ja virkattujen asusteiden alhainen heijastavuus johtuu heijastavan materiaalin vähäisestä määrästä. Materiaalin laatu on useimmiten hyvä, mutta se ei riitä. Määrääkin tarvitaan, Loikkanen selventää.

Näkyvyys pimeällä kannattaa kuitenkin aina varmistaa käyttämällä myös oikeaa tyyppihyväksyttyä heijastinta, josta löytyvät CE- ja EN 13356 -merkinnät.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat