Autosi takavalot eivät välttämättä pala, vaikka niin luuletkin

Kuljettaja ei näe ilman heijastinta liikkuvaa jalankulkijaa 6:50
Kuljettaja ei näe ilman heijastinta liikkuvaa jalankulkijaa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka lauantai. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen autot@mtv.fi.

Kysymys: Miten varmistan, että minut havaitaan syysiltojen pimetessä?

Vastaus: Syksy lähestyy ja illat pimenevät. Jokainen tienkäyttäjä pystyy vastuullisesti toimimalla vaikuttamaan siihen, että hänet havaitaan.

Moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on aina ajettaessa käytettävä ajovaloja tai huomiovaloja. Pimeässä, hämärässä, sateella tai näkyvyyden ollessa muuten huono, huomiovalot eivät riitä vaan on käytettävä ajovaloja sekä takavaloja.

Käytännössä ajovalojen kytkeminen päälle sytyttää lähes kaikissa moottorikäyttöisissä ajoneuvoissa myös takavalot – kuitenkin takavalojen käyttövelvoitetta haluttiin uudessa tieliikennelaissa selvyyden vuoksi vielä korostaa erikseen.

Kuljettajan onkin syytä tutustua käytössään olevan auton valojen toimintaperiaatteeseen ja selvittää, missä valokatkaisimen asennossa autossa palavat sekä ajovalot että takavalot. 

Kuljettajan vastuulla on myös se, että kaikki valot toimivat ja ovat puhtaita.

Valot polkupyörään – myös taakse

Kesäkuussa voimaan astunut tieliikennelaki toi polkupyöriinkin takavalopakon – jo aiemmin pakollisen etuvalon lisäksi. Valoja on käytettävä samoissa olosuhteissa kuin moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla. Muiden ajoneuvojen tapaan myös polkupyörän takavalon on oltava punainen. Polkupyöräilijän valaisimien ei tarvitse välttämättä olla kiinnitettyinä pyörään, vaan ne voidaan kiinnittää myös pyöräilijään – esimerkiksi kypärään.

Polkupyörän takavalovaatimuksen tarkoituksena on parantaa muiden tienkäyttäjien mahdollisuuksia havaita pyöräilijä takaapäin aikaisemmin, jolloin turvallisuus paranee. Tämä on hyvä uudistus kaikkien kannalta.

Heijastimet heilumaan

Jalankulkijan on pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta. Nyt onkin syytä huolehtia, että heijastin löytyy vaatteista pimeän tai hämärän aikaan. Heijastinliivi ja heijastavat vaatteet ovat erinomaisia näkyvyyttä parantavia varusteita. Myös perinteinen roikkuheijastin on toimiva ratkaisu.

Heijastimen narun toisen pään voi kiinnittää taskun sisäpuolelle, sen pohjaan. Näin heijastimen voi valoisaan aikaan kuljettaessa laittaa taskuun piiloon ja se on sieltä taas helposti otettavissa esiin hämärän tultua. Sopiva korkeus narun päässä roikkuvalle heijastimelle on noin käyttäjänsä polven kohdalla.

teppoboksi teppo vesalainen

Lue myös:

    Uusimmat