Mainos

Aivokalvontulehdus leviää lasten ja nuorten keskuudessa

Eri puolilla Suomea havaittu enterovirus leviää samalla tavoin kuin flunssa. Pisaratartuntana leviävä tauti on iskenyt nyt varsinkin murrosikäisiin, 8-14 vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin.

Aivokalvontulehdusta aiheuttavaa enterovirusepidemiaa oli aluksi Pohjanmaalla ja Hämeessä, mutta nyt myös pääkaupunkiseudulla. Kyse on viruksen aiheuttamasti lievästä taudista, joka pääsääntöisesti paranee itsestään.

Sairaalahoito on tarpeen vain jos potilas pahoinvoinnin seurauksena menee erittäin huonoon kuntoon.

Suurin osa lapsista ja nuorista selviää lievillä oireilla, kuten kurkkukivulla, kuumeella, pahoinvoinnilla ja päänsäryllä. Osalle voi tulla niska- ja selkäkipua, mitkä ovat merkkejä aivokalvontulehduksesta.

– Kaikki hoitoon tulleet ovat olleet varsin hyväkuntoisia. Heille on annettu kuumelääkitystä ja nesteytysapua, ja he ovat kotiutuneet parissa päivässä, kertoo lastentautien ylilääkäri Arja Tomminen Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

Enterovirusta esiintyy loppukesästä ja syksyisin. Yleensä tauti menee ohi parissa päivässä, mutta tänä vuonna on ollut tavallista enemmän tauteja, joihin on tullut mukaan aivokalvontulehdus. Hyvä käsihygienia on paras tapa ehkäistä tartuntaa.

– Ja kun on pelaajaporukoita, niin kaikilla tulee olla oma juomapullo. Ei siis juoda koko joukkueen yhteisistä pulloista, Tomminen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.