Aivan kuitti toimistopäivän jälkeen? Psykologi selittää, mistä se johtuu

Työhönsä tylsistyvää uhkaa boreout 7:39

Staattinen toimistotyö väsyttää, sillä ihmistä ei ole suunniteltu käyttämään vain aivojaan, kertoo Daily Mail.

Kärsitkö työssäsi boreoutista? Katso video ja ota selvää.

Kahdeksan tunnin työpäivä toimistossa istuen voi tuntua uuvuttavammalta kuin runsaasti fyysistä aktiivisuutta sisältänyt päivä. Väsyminen töissä ei ole sidoksissa työn fyysiseen kuormittavuuteen, mutta tieteilijöitä kiinnostaa, mikä ihme mielemme saa niin uupuneiksi.

Yhdysvaltalainen psykologi ja The Molecule of More -kirjan kirjoittaja Daniel Lieberman jakoi teoriansa uupumuksen takaa.

Aivoja ei ole suunniteltu työskentelemään yksin

Toimistotöitä tehdessään ihminen ei juurikaan liiku, vaikka aivot raksuttaisivat täysin voimin. Tämä on Liebermanin mukaan evoluution vastaista: ihminen on suunniteltu kokonaisuudeksi, joka käyttää samaan aikaan sekä aivojaan että kehoaan.

– Tämä luo kemikaalisen epätasapainon, joka heikentää energiantuotantoamme ja saa meidät rasittuneiksi sekä väsyneiksi.

Mutta toisin kuin fyysinen rasitus, psyykkinen rasitus voi tehdä unenpäästä kiinni saamisesta hankalampaa. Univaje voi puolesta lisätä psyykkiseen väsymykseen fyysistä väsymystä.

Ympäristö on kuin luotu väsyttämään

Lieberman kertoo, että syy väsymykseen saattaa löytyä myös toimistoissa vallitsevasta huonosta ilmanlaadusta sekä valaistuksesta. Loistevalojen epäluonnollinen kirkkaus voi sekoittaa kehomme vuorokausirytmin ja tehdä kehosta väsyneen silloin, kun sen pitäisi ajankohdan mukaan olla virkeimmillään.

Lieberman suosittelee toimistoihin viherkasveja ilmaa puhdistamaan sekä mahdollisuutta nähdä ulos ikkunasta luonnonvaloa. Lisäksi ihmisten olisi hyvä keskustella toistensa kanssa työpäivän aikana.

– Ollessamme sosiaalisia aivomme vapauttavat oksitosiinia, Lieberman sanoo.

Oksitosiini on "mielihyvähormoni", joka parantaa oloa muun muassa vilkastuttamalla verenkiertoa ja hermoston toimintaa sekä lieventämällä stressiä.

Aivomme väsyvät multitaskauksessa

Lieberman kehottaa kokeilemaan seuraavaa testiä:

Lausu aakkoset niin nopeasti kuin mahdollista. Laske sen jälkeen kymmeneen niin nopeasti kuin pystyt. Seuraavaksi yritä yhdistää näiden litanioiden lausuminen (A, 1, B, 2, C, 3…). Ei kovin helppoa, eihän?

– Tutkimukset ovat osoittaneet, etteivät ihmisen aivot todella pysty multitaskaukseen. Päädyt kääntämään ajatuksiasi edestakaisin, mikä on väsyttävämpää kuin jos tekisi yhden asian kerrallaan, Lieberman sanoo.

Hän muistuttaa, että joskus tehtävien vaihtaminen kesken kaiken on järkevää.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat