Googlen insinöörin vinkit harmoniaan työpaikalla: Toivo työtoverillesi onnea, sillä hänkin on vain ihminen

Chade-Meng Tanin kehittämä harjoitusohjelma on tarkoitettu insinööreille. Tarkoituksena on oppia empatiaa ja treenata tunneälyä. Työpaikalle hän tarjoaa oman harjoitteen, joka vie tuhottomasti aikaa – siis kokonaista kymmenen sekuntia.

– Sanon aina, että insinöörit ovat alhaisista alhaisin yhteinen nimittäjä: jos he tajuavat jotakin, muutkin tajuavat, Chade-Meng Tan vitsailee.

Hän saa vitsailla: hän on itsekin työskennellyt Googlenlla insinöörinä. Mengiksi kutsutun miehen kehittämä, muun muassa tunneälyä ja myötätuntoa lisäävä Search Inside Yourself -harjoitusohjelma on tarkoitettu insinööreille. SIY:tä treenataan esimerkiksi mindfulness-harjoituksin.

Eräs mindfulness-menetelmä on body scan, siis kehon skannaus. Mengin mukaan skannaukseen on kaksi tapaa: systemaattinen tapa ja helppo tapa.

– Systemaattisessa tavassa mennään joko ylös tai alas. Jos aloitat ylhäältä, kiinnitä huomio päälakeesi. Avainsana on huomio; siitä mindfulnessissa on kyse. Siirrä sitten huomiosi takaraivolle, sitten korviin, otsalle ja niin edelleen. Etene näin varpaisiin asti, Meng neuvoo.

– Helppo tapa skannata keho on kiinnittää huomiota koko kehoon kerralla. Älä siis ajattele kehoa, vaan kiinnitä huomiosi kehoon.

Mutta miksi huomion keskittäminen ja pysähtyminen auttavat rentoutumaan, avartamaan ajatusmaailmaa? Meng uskoo, että syy löytyy ominaisuuksista, joiden kanssa uskomme syntyneemme.

– Ajattelemme, ettemme voi muuttaa näitä ominaisuuksia, että ne ovat muuttumattomia. Kuin olisit ollut fyysisesti heikko koko ikäsi, ja saisit yllättäen selville, että on olemassa jotakin "liikunnaksi" nimitettävää, jolla voit muuttaa kehoasi vahvemmaksi. Tällainen ymmärrys voi yksinään muuttaa elämää, Meng kuvaa.

– Tämä asia täytyy vain tiedostaa. Asiat, joita kutsumme tunneälyksi ja tietoisuudeksi itsestä, empatiaksi ja myötätunnoksi, ovat treenattavia taitoja. Emme ole jumissa siinä, mitä meillä on. Voimme oppia tulemaan rauhallisemmiksi, onnellisemmiksi ja kiltimmiksi. Pelkästään tieto tästä on joillekin mullistava.

Eräällä Mengin kurssilla kävi mies, iso ja pelottava. Korston rooliin sopiva mies kuitenkin oppi hillitsemään itseään.

– Mies kertoi minulle myöhemmin olleensa tilanteessa, jossa meinasi sanoa jotakin loukkaavaa anopilleen. Hän ei tehnyt sitä, koska osasi rauhoittua!

Haluatko lisää tunneälyä työpaikalle? Toimi näin

Jokainen päivä ei voi olla hyvä, mutta jokaisessa päivässä voi olla jotakin ihanaa – varsinkin silloin, jos tekee itse asian eteen jotakin!

Koska moni viettää päivästään leijonanosan työpaikalla, on vain loogista, että jännitteitä, turhautumista ja muita hankalia tilanteita tulee eteen kahvikoneella ja palavereissa. Mengillä on työpaikalle oma, erityinen harjoite, joka vie kymmenen sekuntia. Mikä vielä parempaa, tämä supernopea metodi toimii – hän takaa sen itse.

– Olet toimistolla. Kerran tunnissa valitse satunnaisesti kaksi henkilöä ja ajattele itseksesi: toivon tälle ihmiselle onnea. Toivon tuolle ihmiselle onnea. Toivo siis salaa mielessäsi onnea kahdelle ihmiselle. Se ei ole noloa, koska kukaan ei tiedä, mitä teet. Jatka sitten töitä, Meng kuvaa.

– Harjoitus vie muutaman sekunnin, eikä edes tarvitse tehdä mitään. Vain ajatella! Miten tämä voi olla hyväksi? Jos teet harjoitetta, huomaat kaksi asiaa. Tulet itsekin onnellisemmaksi pelkästään siksi, että toivot toiselle onnea ajatuksissasi. Kiltin ajatuksen antaminen on palkitsevaa. 

Meng on aiemmin luennoinut aiheesta. Oli maanantai-ilta. Koska seuraava päivä oli tavallinen työpäivä, hän antoi aikuisille kuulijoilleen kotitehtävän: toivo huomenna muille onnea kerran tunnissa, kymmenen sekunnin ajan. Katso, mitä tapahtuu.

– Tiistai meni. Keskiviikkona sain tuntemattomalta ihmiseltä sähköpostia. Hän totesi, että vihaa työtään ja inhoaa työpaikalle saapumista joka ikinen päivä. Hän kokeili harjoitusta tiistaina, ja kutsui sitä onnellisimmaksi työpäiväkseen seitsemään vuoteen, Meng kertoo.

Onko työpaikallasi konflikteja? Toimi näin

Työpaikan konfliktitilanteessa otetaan käyttöön järeämmät aseet – siis harjoitus, joka vie jopa yli kymmenen sekuntia. Tarkoituksena on pysähtyä ärtymyksen ja vihan keskellä ajattelemaan toista työntekijää.

– Kokeile ajatella kolmea asiaa: tämä henkilö on ihminen, aivan kuten minäkin. Tämä ihminen haluaa olla vapaa kärsimyksestä, aivan kuten minäkin. Tämä ihminen haluaa olla onnellinen, aivan kuten minäkin. Takaan, että tilanne paranee, Meng neuvoo.

Samaa harjoitusta hän suosittelee lapsiperheeseen, jossa lapset tanssivat äitinsä viimeisen hermonriekaleen päällä.

Haluatko harjoittaa mindfulnessia aamuisin? Toimi näin

Aamut ovat monelle pakollinen paha – pelkkä pimeä reikä heräämisen ja kahviautomaatin välillä. Ensimmäiset hereillä olon sekunnit voisi kuitenkin käyttää hyödyksi: mielen rauhoittamiseen.

– Voin kertoa, mitä itse teen. Ensimmäinen asia on herätyskelloni ääni. Herään aamulla rukoukseen. Se vie noin kolme minuuttia. Kyseessä on buddhalainen sutra, Meng kuvaa.

Rukouksen kuuntelemisen jälkeen hän juo lasillisen kuumaa vettä sänkynsä laidalla istuen. Juomisen tulee olla tietoista; toisin sanoen toimitukseen tulisi keskittyä niin, ettei ajatus harhaile tulevaan päivään ja tekemättömiin töihin.

– Sen jälkeen hengitän kaksi tai kolme kertaa tietoisesti. Koko toimitus vie 4–5 minuuttia. Jos jätät herätyskellon pois, koko toimitus vie alle kaksi minuuttia, ja suurin osa siitäkin on veden juomista, Meng naurahtaa.

– Suosittelen myös lämmöllä toista asiaa, jota itse teen. Kun mielesi on rauhallinen, huomioi ajatuksesi. Ne ajatukset ovat päivän parhaat. Mieli on raikas ja rentoutunut. Se on paras mielentila.

Rentoutunut mieli. Kuulostaako vieraalta?

Koetko ahdistusta ja stressiä? Toimi näin

Mikäli elämä on täynnä ahdistusta, pelkoa ja stressiä, Meng neuvoisi hengittämään.

Vagushermo

Ihmisillä on kaksi pääasiallista hengitystapaa: pinnallinen rintakehän yläosahengitys ja syvä palleahengitys. Palleahengitys suuntaa hengityksen vatsaan ja on hitaampi ja syvempi kuin pinnallinen hengitys.

Vagushermo kulkee pallealihaksen läpi, ja sen rytminen liike aktivoi hermoa. Vagushermo on tärkein tahdosta riippumattoman hermoston rauhoittava hermo, joka vie aivoihin tietoa esimerkiksi suoliston ja sydämen tilasta.

Lähde: Studio55.fi

– Tämä harjoitus vie paljon aikaa, jopa kuusi sekuntia! Yksinkertaisesti hengitä tietoisesti. Toisinaan saatat tarvita kolme henkäystä, jolloin aikaa kuluu 18 sekuntia, Meng toteaa.

Ideana on viedä kaikki huomio omaan hengitykseen: sisäänhengitys, uloshengitys ja tila niiden välissä. Hengitykseen keskittyminen toimii Mengin mukaan sekä psykologisesta että fysiologisesta syystä.

– Fysiologisesti tapahtuu seuraavaa: kun vedän tietoisesti henkeä, hengityksestä tulee tavallisesti hidasta ja syvää. Samalla se stimuloi kiertäjähermoa eli vagushermoa. Kun vagushermoa stimuloi, rentoutumisvaste aktivoituu. Se on stressiraktion vastakohta. Syke hidastuu, verenpaine laskee ja sinusta tulee rentoutuneempi, Meng kuvaa.

Hengitys kulkee mukanamme aina, ja siksi siihen vaikuttaminen onkin tehokas tapa rentoutua. Stressaavassa tilanteessa harjoite rentouttaa kehon ja mielen. Harjoitteen psykologista puolta Meng kehuu "vielä voimallisemmaksi".

– Jotta voisit katua, sinun täytyy ajatella mennyttä. Jotta voisit huolehtia, sinun täytyy ajatella tulevaa. Jos panet kaiken huomiosi yhteen hengenvetoon, mielesi on nykyhetkessä kuuden sekunnin ajan. Silloin mieli on vapaa katumuksesta ja huolista kuuden sekunnin ajan. Se on tilaisuus toipua.

Lisää hyvinvointia videoilta!


Lue myös:

    Uusimmat