Painaako väsymys normaalia enemmän etätöissä? Näillä asiantuntijoiden vinkeillä piristyt ja jaksat läpi työpäivän

"Jumissa"kotona? Tämän vuoksi etätöissä on ihanaa 0:38
Voit nyt tehdä töitä pyjamassa. Kukaan ei saa koskaan tietää! Näistä syistä etätyö on ihanaa.

Koronaviruksen takia lisääntyneet etätyöt laittoivat monen arkirutiinit uusiksi kertaheitolla. Monilla voi olla vaikeuksia herätä kunnolla päivään, tai iltapäivän nuupahtaminen iskee kotona kahta kovemmin.

Tutut arkirutiinit ovat monilla olennainen osa heräämistä ja työpäivään valmistautumista. Työpaikalla väsymyksen saattaa iltapäivisin pitää loitolla työporukan kanssa vietetty kahvitauko. Etätöiden myötä arkirutiinit ovat saattaneet kokea muutoksen.

Jos pelkkä aamukahvi ei saa sinua hereille, etkä voi ottaa päivän mittaan tehopäikkäreitä, näillä vinkeillä saatat saada piristystä työpäivään. Vinkeistä kertoo Cosmopolitan.

Pyri saamaan auringonvaloa

Jos tunnet olosi väsyneeksi, aurinkoisena päivänä kannattaa piipahtaa ulkona. Auringonvalon ansiosta kehosi ei tuota melatoniinia eli niin sanottua unihormonia.

Jos et pääse työpäivän aikana ulkosalle, keinotekoisesta valosta voi olla hyötyä. Kirkasvalolamput imitoivat auringonvaloa ja voivat helpottaa väsymystä. Valo antaa kehollesi merkin herätä ja vapauttaa muun muassa kortisolia, joka auttaa pysymään hereillä.

Huolehdi nesteytyksestä

Vaikka kahvi tai energiajuoma saattaa tuntua väsyneenä hyvältä idealta, parempi vaihtoehto on vesi.

– Tutkimukset osoittavat, että nesteytys lisää valppautta, tuotteliaisuutta, kognitiivista suorituskykyä sekä parantaa muistia, sanoo filosofian tohtori ja uniasiantuntija Whitney Roban.

Työpisteen luona kannattaa pitää vesipulloa tai vesilasia. Vedenjuonnista aiheutuvat vessatauotkaan eivät ole pahitteeksi, sillä tuolista nouseminen tasaisin väliajoin auttaa omalta osaltaan virkistymään.

Pidä taukojumppia

Käy esimerkiksi lyhyellä kävelyllä tai tee muutama X-hyppy saadaksesi energiat virtaamaan.

– Kuntoillessamme kehomme vapauttavat hormoneja kuten endorfiinia, dopamiinia ja serotoniinia. Kyseiset hormonit vähentävät stressiä, parantavat mielialaa sekä lisäävät valppautta, Roban kertoo.

Väsyneenä ei kuitenkaan kannata pakottaa itseään ahkeroimaan liikaa. Liian kova treeni saa sinut vain entistä väsyneemmäksi.

Kuuntele lempimusiikkiasi

Musiikin kuuntelu voi parantaa keskittymiskykyäsi ja saada sinut tuotteliaammaksi. Jos siis tunnet iltapäiväväsymyksen hiipivän, kannattaa laittaa radio tai soittolista soimaan. Voit käyttää musiikkia apukeinona myös aamuisin, jos tarvitset pikaista piristystä.

Hengittele syvään

Tämän helpompaa keinoa piristymiseen ei ole. Hengittelemällä pari minuuttia syvään edesautat veren normaalia hapettumista, joka auttaa pitämään aivot hereillä.

Ulkoilma on omiaan piristämään, joten jos voit, kannattaa piipahtaa ulkona hengittämässä sisään raikasta ilmaa.

Tee tauoillasi jotain mieluista

Jos keskityt vain siihen, että olet väsynyt, tulet todennäköisesti entistä väsyneemmäksi. Tauoilla kannattaakin keskittyä johonkin mieluisaan tekemiseen.

– Usein tunnemme itsemme väsyneiksi, kun olemme tylsistyneitä, sanoo uniasiantuntija sekä filosofian tohtori Joshua Tal.

Voit esimerkiksi selata sosiaalista mediaa, tehdä palapeliä tai katsoa YouTube-videoita. Jos teet tauon aikana jotain hauskaa, tunnet olosi todennäköisesti pirteämmäksi sen jälkeen.

Pidä taukoa näytöistä

Työpäivän aikana kannattaa pitää taukoja, jolloin et katso ollenkaan mitään näyttöä. Voit käydä vessassa tai hakemassa vettä, jolloin silmäsi saavat levätä muutaman minuutin ajan.

– Silmien rasitus voi aiheuttaa päänsärkyä ja uneliaisuutta. Pidä taukoa tietokoneestasi, jotta silmäsi ja aivosi saavat levätä, neuvoo Whitney Roban.

Meditoi

Pienikin meditaatiohetki voi auttaa keskittymään työhön paremmin.

– Meditointi auttaa ajatusten selkeyttämisessä, mikä taas auttaa keskittymään paremmin. Keskittyminen on yleensä hankalaa silloin, kun tunnet olosi uneliaaksi, Roban sanoo.

Meditoinnin avuksi voi ottaa esimerkiksi meditaatiosovelluksen tai YouTube-videon.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös:

    Uusimmat