Äiti voi altistaa lapsensa syöpää aiheuttaville aineille raskausaikana

Äidin ruokavalio voi altistaa sikiön monille vaarallisille aineille jo ennen syntymää, osoittaa väitöstutkimus.

Proviisori Kirsi Annolan toksikologian alan väitöstutkimuksen mukaan äidin raskauden aikana syömä ruoka sisältää pieniä määriä syöpää aiheuttavia aineita. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi akryyliamidi, jota on perunalastuissa, ranskanperunoissa, näkkileivässä ja monissa muissa kuumentamalla valmistetuissa ruoka-aineissa, sekä nitrosoamiinit, joita syntyy muun muassa nitraatilla säilötyssä ruuassa, kuten lihassa ja kalassa.

Annola selvitti tutkimuksessaan, miten nämä ruuan sisältämät syöpää aiheuttavat aineet eli karsinogeenit kulkeutuvat raskauden aikana äidin verenkierrosta istukan läpi kohdussa kasvavaan ja kehittyvään lapseen. Tutkimustulosten valossa näyttäisi, että aineet kulkeutuvat helposti ja täydellisesti sikiön verenkiertoon.

Tulokset tukevat aiempaa tietoa siitä, että lapsi altistuu hyvin monille vaarallisille aineille jo ennen syntymäänsä. Altistuminen suurelle määrälle haitallista ainetta sikiön kehityksen kriittisissä vaiheissa voi aiheuttaa haittaa lapsen terveydelle.

Raskauden aikana tulisikin syödä monipuolisesti välttäen yksittäisten ruoka-aineiden liiallista saantia.

Istukat tutkimukseen saatiin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa synnyttäneiltä äideiltä, jotka antoivat siihen luvan. Väitöskirja tarkastetaan Kuopion yliopistossa 10.10.2009 klo 12.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat