Mainos

Aids-kuolemien määrä kääntyi laskuun Suomessa

Immuunikatotauti aidsiin kuolleiden määrä on kääntynyt laskuun Suomessa. Vielä viime vuonna tautiin kuoli 26 ja edellisvuonna 31 suomalaista. Tänä vuonna kuolleita on ollut neljä.

Kuolemantapausten vähenemisen taustalla on lääkehoidon kehitys. Uudet ja kehitteillä olevat lääkkeet merkitsevät sitä, että HIV-infektion saaneet ihmiset voivat elää pidempään ja pysyä paremmassa kunnossa.

Näköpiirissä on sekin mahdollisuus, että sairaseläkkeelle jääneitä HIV-potilaita palaa työelämään. Työeläkelaitos on jo tehnyt yhden tällaisen päätöksen ja Kela kaksi.

-Kun tulin töihin Aids-tukikeskukseen kaksi ja puoli vuotta sitten, silitin tuon tuostakin mustia vaatteita hautajaisia varten. Nyt meillä on ensi vuonna tulossa uusi kuntoutuskurssi, jonka nimi on HIV-tartunnan kanssa työelämässä, kertoo sosiaalityöntekijä Anna-Mari Siiki Helsingin Aids-tukikeskuksesta.

Tartuntojen määrä ei ole viime vuosina Suomessa oleellisesti vähentynyt. Aids-tukikeskus korostaakin edelleen ennalta ehkäisemisen tärkeyttä.

Maailman aids-päivää vietetään maanantaina kymmenettä kertaa. Päivän kansainvälisenä teemana on Aids ja maailman lapset. Päivän päätapahtuma on tänä vuonna Turussa. Lisäksi aids-päivää vietetään muun muassa sytyttämällä iltapäivällä kello 15-20 kynttilöitä eduskuntatalon portaille.

Punaisen nauhan diplomin aids-potilaiden hyväksi tehdystä työstä saa tänä vuonna teologian tohtori Martti Lindqvist. Hän on jo kymmenen vuoden ajan johtanut HIV-positiivisten henkilöiden henkisen kuntoutuksen ryhmiä.

Kaikkiaan noin 30 miljoonaa ihmistä on saanut HI-virustartunnan. Suuri osa heistä on lapsia ja nuoria. Suomessa tartuntoja on todettu noin 850.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.