Mainos

Aidonoloista ylellisyyttä

Aito timantti on statussymboli, mutta jäljitelmäkin tuo loistoa arkeen ja juhlaan. Nautitaan siis koko sydämestämme timanttisesta tunnusta!

Vielä sata vuotta sitten vain kuninkaallisilla ja kaikkein rikkaimmalla kansanosalla oli varaa hankkia timantteja ja muita jalokiviä. Niiden rahallinen arvo ja symboliikka ovat kiehtoneet mieliä jo vuosituhanten ajan, mutta ennen kaikkea timanteissa viehättää ammattitaitoisesti hiottujen kivien kauneus.

Timantin loistoa ja kimallusta on jäljitelty monella tavoin. Jäljitelmässä ei ole mitään vikaa tai väärää, kunhan jäljitelmää ei yritetä kaupata arvokkaampana kivenä kuin se itse asiassa onkaan. Nykyaikaiset jäljitelmät ovat ulkonäöltään niin lähellä timanttia, että kokenut kauppiaskin voi joutua käyttämään hyvän tovin arvioidessaan timantin aitoutta.

Monta tietä ”timantiksi”

Vakuuttavin jäljitelmä on synteettinen timantti. Se on kemiallisesti ja fysikaalisesti täysin samaa ainetta kuin luonnosta löytynyt aito timantti, erona on vain se, että synteettinen timantti on ihmisen laboratoriossa valmistama tuote. Hinnaltaan se on noin puolet aidon kiven hinnasta.

Timanttia muistuttavat myös esimerkiksi synteettisellä timantilla päällystetty kuutiollinen zirkonia, synteettinen moissaniitti, sinänsä itsekin aito jalokivi zirkoni, synteettinen strontiumtitanaatti, synteettinen rutiili, kristallin tyyppinen lyijylasi (lasisia timanttiijäljitelmiä myydään myös nimillä paste tai strassi), liimalla useammasta kappaleesta kootut komposiitti- eli yhdistelmäkivet (joissa esimerkiksi vain korussa kiven näkyvä yläosa on aitoa timanttia ja muu osa muuta materiaalia) sekä gadoliniumgalliumgranaatti eli GGG sekä yttriumalumiinigranaatti.

Symboli ikuiselle rakkaudelle

Aidot timantit tulevat yleisimmin Etelä-Afrikasta, mutta myös Kanada on nykyään tunnettu tuottajamaana. Suomessa timantteja on löydetty muun muassa Kuusamosta, Kaavilta ja Kuopiosta. Ensimmäinen timantti löytyi Nauvosta 1970-luvulla Haverön harvinaisesta akondriittisesta kivimeteoriitista. Huhut tosin kertovat, että löytöjä olisi jo 1800-luvulta. Suomi on Euroopan Union ainoa maa, jolla on omaa raakatimanttituotantoa.

Timantti on paitsi naisen paras ystävä, myös symbolinen merkki ikuisesta tai kaiken kestävästä rakkaudesta.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähteet: timantit.com, www.gsf.fi

Kuvat: Futureimagebank

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.