Mainos

Äärioikeisto voittoon Itävallassa

Äärioikeistolainen Vapauspuolue FPÖ nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi Itävallan parlamenttivaaleissa. Liittokansleri Viktor Kliman sosiaalidemokraattinen puolue SPÖ menetti kannatustaan, mutta keräsi kuitenkin eniten ääniä ja sosiaalidemokraattien kanssa vuosikaudet hallitusvastuun jakanut konservatiivinen kansanpuolue ÖVP jäi kolmanneksi. Sisäministeri Karl Schlögelin illalla julkaisemien lopullisten virallisten tulosten mukaan sosiaalidemokraatit saivat 33,4 prosenttia äänistä, Jörg Haiderin johtama Vapauspuolue 27,2 prosenttia ja Kansanpuolue 26,9 prosenttia. Sosiaalidemokraatit kärsivät vaaleissa merkittävän tappion, kun heidän ääniosuutensa putosi vuonna 1995 pidettyjen vaalien 38 prosentista runsaat neljä prosenttiyksikköä.

Haider, Jörg

Käännös oikealle

Vaalit merkitsevät selvää käännöstä oikealle. Kansanpuolue sanoi ennen äänestystä menevänsä oppositioon, mikäli se tulisi vaaleissa kolmanneksi. Vapauspuolue lisäsi kannatustaan 5,5 prosenttiyksikköä, ja sosiaalidemokraateille tulos on sodan jälkeen heikoin. Vapauspuolue pyrkii nyt mukaan hallitukseen, kertoi puolueen edustaja sunnuntai-iltana. Puolue haluaa neuvotella sekä sosiaalidemokraattien että Kansanpuolueen kanssa ja vaatia aluksi itselleen myös liittokanslerin paikkaa.

Jörg Haiderin pääsy hallitukseen ei kuitenkaan ole helppoa. Sosiaalidemokraatit, selvästi yhä suurin puolue, on sanonut kieltäytyvänsä kaikenlaisesta yhteistyöstä Vapauspuolueen kanssa sen jyrkkien kannanottojen takia. Jörg Haider on mm. ylistänyt Adolf Hitlerin "hyvin organisoitua" työmarkkinapolitiikkaa ja kuvaillut SS-veteraaneja "kunnollisiksi miehiksi". Parlamenttivaalien alla Haider kampanjoi maahanmuuton jäädyttämisellä ja Euroopan unionin laajentamisen vastustuksella. Klima sanoi ennen vaaleja etsivänsä uutta koalitiota Kansanpuolueen kanssa. Mikäli tämä epäonnistuisi, hän etsisi parlamentaarista tukea vähemmistöhallitukselle, johon voisi kuulua myös ei-poliittisia hahmoja. Itävallan lehdet ovat kuitenkin todenneet, että sellainen tilanne johtaisi pian uusiin vaaleihin.

Moni seikka viittasi sunnuntaina siihen, että yksi aikakausi Itävallan politiikassa on takana päin. Sosiaalidemokraatit ja Kansanpuolue ovat vuodesta 1986 lähtien jakaneet hallitusvastuun. Niiden valtakaudella Itävalta liittyi EU:hun. Muunlaiset kokoomushallitukset eivät ole tulleet kyseeseen, koska kaikki puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä Haidarin Kansanpuolueen kanssa.
(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.