Äänesti ensin venäläisten kilpailemisen puolesta ja jylisi heti perään vastaan – Norjan hiihtopomon toiminta hämmentää

Norjan hiihtoliiton ja Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n hallituksissa istuvan Erik Rösten toiminta on hämmentänyt. Norjalaispamppu äänesti ensin venäläisurheilijoiden kilpailemisen puolesta ja jylisi seuraavana päivänä tiukasti heitä vastaan. 

Venäjä käy sotaa Ukrainaa vastaan aloitettuaan torstaina laajamittaisen hyökkäyksen maahan. Perjantaina FIS ilmoitti, ettei Venäjällä kilpailla enää tällä kaudella. Maastohiihdon maailmancupin finaaleja oli määrä käydä Venäjän Tjumenissa 18.–20. maaliskuuta.

Perjantain aikana FIS näytti kuitenkin venäläisurheilijoiden kilpailemiselle muuten vihreää valoa. FIS tiedotti hallituksensa päättäneen yksimielisesti, että kaikki venäläisurheilijat voivat jatkossakin osallistua kaikkiin FISin kilpailuihin.

Lauantaiaamuna Norjan hiihtoliitto puolestaan kertoi, ettei se halua venäläisiä tulevina viikonloppuina kilpailemaan Norjaan maastohiihdossa, yhdistetyssä, mäkihypyssä ja alppihiihdossa.

– Hallitus on tänään päättänyt, että Norjan hiihtoliitto ei halua Venäjän ja venäläisten urheilijoiden osallistuvan tuleviin maailmancup-kilpailuihin ja maailmanmestaruuskilpailuihin Norjassa tilanteen ollessa nyt tänä, Norjan hiihtoliiton puheenjohtajaa Rösteä siteerattiin tiedotteessa.

Röste siis äänesti perjantaina venäläisurheilijoiden osallistumisen puolesta ja lauantaina hän jo linjaili Norjan hiihtoliiton puheenjohtajana, että venäläisiä ei haluta Norjaan kilpailemaan.

Ukraina ja Venäjä neuvottelivat Valko-Venäjän rajalla 1:39
Video: Ukraina ja Venäjä neuvottelevat Valko-Venäjän rajalla.

Röste selittää

Röste perusteli toimiaan Norjan TV 2:n haastattelussa. Hän kertoi, että hänen pääfokuksensa torstaina ja perjantaina oli siinä, että maailmancup-kilpailut Venäjältä perutaan tai siirretään.

– Kun tilanne eskaloitui perjantai-iltapäivän ja lauantaiaamun välisinä tunteina, hallitus päätti, ettei urheilu voi suhtautua enää passiivisesti tai neutraalisti surulliseen kehityskulkuun. Siksi Norjan hiihtoliiton hallitus päätti yksimielisesti, että emme halua venäläisten osallistuvan maailmancupiin Norjassa, Röste sanoi.

TV 2 tivasi Rösteltä, katuiko hän FIS:n perjantaista päätöstä. Norjalaispamppu vastasi kierrellen.

– Minun pääfokukseni torstaina ja perjantaina oli ennen kaikkea estää maailmancupin järjestäminen Venäjällä.

Suomi ja Ruotsi Norjan kanssa yhteisrintamassa

Venäläishiihtäjiä ei ole toistaiseksi suljettu tämän viikon maailmancup-kilpailuista Norjassa. Torstaina hiihdetään perinteisen sprintit Drammenissa ja viikonloppuna kilpaillaan 30 ja 50 kilometrin yhteislähdöissä Lillehammerissa.

Lue myös:

    Uusimmat