Mainos

Nimitteletkö kumppaniasi, pyöritteletkö silmiä? Asiantuntija kertoo, mitkä teot johtavat parisuhteen päättymiseen

Jokaisessa parisuhteessa on ylä- ja alamäkensä. Joskus jälkimmäiset ovat ylitsepääsemättömän jyrkkiä, ja suhde päättyy eroon. Asiantuntija paljastaa, mistä merkeistä eron voi arvata jo ennen kuin se on ajankohtainen.

Psykologian professori John Gottman väittää pystyvänsä arvioimaan 90 prosentin tarkkuudella, päättyykö parisuhde eroon. Professori paljastaakin ykkösmerkin, josta avioliiton päättymisen voi arvata: se on kumppanin halveksiminen tai tekeminen arvottomaksi.

Kriittisyys epäkunnioituksen ja halveksinnan ohella voivat näkyä parisuhteessa monella eri tavalla. Esimerkiksi kumppanin pilkkaaminen, sarkasmi, vihamielinen huumori, nimittely ja kehon kieli, kuten silmien pyörittäminen ja irvistäminen, voivat olla merkkejä epäkunnioituksesta.

– Kun halveksinta alkaa täyttää suhteen, alkavat parisuhteen toisen osapuolen hyvät ominaisuudet unohtua. Vähintään silloin, kun olet poissa tolaltasi, Gottman kirjoittaa kirjassaan.

Halveksiva käytös ajaa parisuhteen turmioon, mutta onneksi professorin mukaan vastakkaisella käytösmallilla suhteen voi pelastaa ennen kuin se on liian myöhäistä.

Gottamnin mukaan se tapahtuu uudelleenrakentamalla kiintymystä ja kunnioitusta esimerkiksi puhumalla menneisyyden onnellisista muistoista, rakastumisesta ja toisen hyvistä ominaisuuksista, joihin kiinnitti huomiota jo ensimäisellä tapaamisella.

Vuosien saatossa kasvaneet negatiiviset tunteet voivat väistyä ystävyyden ja kunnioituksen tieltä.

***

1:07

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.