Tarttuuko koronavirus herkemmin, jos juo alkoholijuomia? Amerikkalaisasiantuntijat varoittavat "rentouttavista haitoista"

Päihdeterapeutti on huolissaan suomalaisten päihteiden käytöstä korona-aikana – alkoholin myyntikielto ei ratkaisisi ongelmaa:"Korvaavia aineita löytyy" 4:11
Video: Myös suomalainen päihdeterapeutti on huolissaan suomalaisten päihteiden käytöstä korona-aikana – alkoholin myyntikielto ei ratkaisisi ongelmaa: "Korvaavia aineita löytyy"

Amerikkalaisasiantuntijoiden mukaan liiallinen alkoholinkäyttö voi heikentää elimistön immuunijärjestelmää, joten runsaan alkoholin nauttimista koronapandemian aikana tulisi välttää. 

Yhdysvalloissa koronakriisi on jo useammassa osavaltiossa johtanut alkoholin myynnin roimaan kasvuun, kertoo Fox News. Osa asiantuntijoista epäilee myyntipiikkien johtuvan siitä, että ihmiset ostavat nyt koteihinsa juomia varmuuden vuoksi varastoon. On kuitenkin mahdollista, että myös alkoholin kulutus on kasvanut kotitalouksissa sosiaalisen eristäytymisen myötä.

Alkoholi voi "rentouttaa" myös immuunijärjestelmän

Amerikkalaisasiantuntijat varoittavatkin nyt alkoholinkäytöstä koronakriisin aikana. Sen lisäksi, että runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa muita lieveilmiöitä, se voi myös vaikuttaa elimistön immuunijärjestelmään.

–  Ihmiset juovat alkoholia, koska se rentouttaa. Alkoholilla on kuitenkin samanlainen vaikutus myös immuunijärjestelmään, tekemällä sen hitaaksi ja uneliaaksi, päivystyspoliklinikkalääkäri Shannon Sovndal sanoo Fox News -uutiskanavalle.

Lääkärin mukaan alkoholin vähäisellä käytöllä tuskin on vaikutusta immuunijärjestelmään, mutta runsaampi kulutus voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten helposti virukset meihin tarttuvat.

Fox News viittaa artikkelissaan myös aiempaan tutkimukseen, jossa selvitettiin humalatilan vaikutusta immuunijärjestelmään. Mayo Clinicin tutkimuksessa selvisi, että immuunijärjestelmän toiminta tehostuu hetkellisesti noin 20 minuuttia korkeimman humalatilahetken jälkeen. Kuitenkin 2–5 tunnin päästä alkoholi alkaakin vaikuttaa päinvastaisesti ja immuunijärjestelmä hidastuu. Tutkijat huomasivat immuniteetin kannalta tärkeiden valkosolujen vähenemisen sekä immuunijärjestelmän tehokkuutta heikentävien proteiinien määrän lisääntymisen.

Myös Mayo Clinicin tutkimuksessa havaittiin, että liiallinen alkoholinkäyttö voi heikentää elimistön vastustuskykyä viruksille. Lisäksi myös keuhkokuumeen kehittymisen riski kasvaa. Covid-19 voi aiheuttaa vakavampia oireita saaville keuhkokuumeen.

Lue myös:

    Uusimmat