60 vuotta pukkina toiminut Arto: Satakiloinen rouva kipusi polvelle!

Arto Ylinen, 76, on toiminut joulupukkina yli 60 vuotta. Vuosiin mahtuu paljon hauskoja muistoja erilaisista jouluista.

Kuortanelainen Arto Ylinen ryhtyi joulupukiksi isänsä käskystä 16-vuotiaana. Kun joulupukin pestiä naapurustossa hoitanut isä eräänä jouluna sairastui, käski hän poikansa pukemaan pukinnaamarin ylleen ja lähtemään narraamaan lapsia.

– En olisi millään halunnut mennä. Hyvin se kuitenkin meni, vaikka jännitys oli suuri. Se oli köyhää sodanjälkeistä aikaa, eikä lahjoja silloin paljon jaettu, Ylinen muistelee.

60 vuoden aikana Ylinen on nähnyt suomalaisten jouluja laidasta laitaan. Hauskoja hetkiä on jäänyt mieleen monta. Kerran, kun Ylinen jutteli ruokakaupassa erään lapsen äidin kanssa, kiskoi naisen pieni tytär yhtäkkiä äitiään hihasta.

– Äiti, äiti, tuolla sedällä on ihan joulupukin ääni! tyttö hihkaisi.

Tuttu joulupukki televisiosta

Ylinen on esiintynyt joulupukkina myös televisiossa. Kerran hän oli saman viikon aikana Ruutuässässä, Huomenta Suomessa sekä Kymppitonnissa.

Kun mies sitten televisio-rupeamansa jälkeen palasi kotiin ja meni kyläilemään naapuriin, sai hän kuulla kunniansa naapurinpojalta.

– Kyllä minä sitten olen kyllästynyt sinun Helsingin-hyppäämiseen ja naamaasi siellä telkkarissa, ja kun sinä vielä narraatkin siellä televisiossa, totesi poika topakasti.

Ylinen on saanut myös huomata, että toisinaan pukkia odottavat malttamattomina myös aikuiset. Tämä kävi selväksi eräänä aattona, kun joulupukin aikataulu pääsi hieman venähtämään.

– Saavuin paikkaan kymmenisen minuuttia myöhässä. Siinä sitten pahoittelin ja kysyin, että joko pukkia oli ehditty kaivata. Vanha isäntä nousi ylös tuolistaan ja tokaisi: 'On on, 365 päivää!'

Joulumieli kateissa

Toisinaan joulumieli on ollut kansalta hukassa. Erään kerran Ylinen saapui joulupukkina sovitusti suureen ravintolaan, jossa juhlimassa piti olla 40 hengen seurue. Juhlinta oli kuitenkin menosta kaukana.

– Nyrkit viuhuivat, ja kravatit olivat poikki. Siinä sitten yritin edetä tappelijoita väistellen eteenpäin.

Pilkkikisoissa taas kiukkuinen pilkkijä yritti tulla lyömään joulupukkia nyrkillä nenään.

Useimmiten joulumieli on kuitenkin ihmisillä tallella. Sitä löytyi esimerkiksi eräältä rouvalta, joka päätti istahtaa pukin syliin valokuvausliikkeessä.

– Monet lapset juoksivat kiireellä ohi, kun eivät he uskaltaneet syliin tulla. Eräs satakiloinen rouva päätti sitten istahtaa pukin polvelle, ja rouva kaappasi vielä syliinsä 30-kiloisen lapsen. Ei meinannut pukki päästä seuraavana aamuna sängystä ylös ollenkaan, Ylinen naurahtaa.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat