6 kiehtovaa syytä suudella – tiesitkö näistä pusuttelun hyödyistä?

Suutelulla on monia terveysvaikutuksia, joista hyötyvät niin sinä kuin mahdollinen parisuhteesikin.

Suutelu muun muassa vapauttaa mielihyvähormoneita, dopamiinia ja oksitosiinia, sekä syventää kahden ihmisen välistä yhteyttä.

– Suutelu on intiimiä kanssakäymistä, ja se syventää kahden ihmisen välistä rakkautta ja yhteyttä. Tämä johtuu siitä, että suutelu vapauttaa dopamiinia ja oksitosiinia, etenkin ranskalaisessa suudelmassa, kertoo parisuhdeasiantuntija Madeleine Mason The Independentille.

Dopamiini ja oksitosiini aiheuttavat hyvän olon tunteen ja vähentävät stressiä. Suutelulla on myös monia muita terveysvaikutuksia, ja kaiken kaikkiaan se onkin melko terveellistä puuhaa. The Independent listasi suutelun kuusi terveyshyötyä.

1. Vastustuskyky paranee

Kymmenen sekuntin intohimoisen suudelman aikana vaihdamme noin 80 miljoonaa bakteeria. Lukema voi kuulostaa epähygieeniseltä, mutta todellisuudessa sairastumme todennäköisemmin kättelyn kuin suutelun kautta.

Erään tutkimuksen mukaan suutelu voikin olla evoluution tapa levittää bakteereja ja parantaa vastustuskykyä.

2. Ahdistus ja stressi vähenevät sekä verenpaine laskee

Suutelulla voi olla rauhoittava vaikutus. Suutelu alentaa stressihormoni kortisolin sekä lisää mielihyvähormoni serotoniinin tasoa aivoissa. Vaikutus vähentää ahdistuneisuutta ja stressiä.

Huulissamme on verisuonia, jotka laajenevat suudellessa. Suudellessa myös syke kohoaa, mikä parantaa verenkiertoa ja näin ollen alentaa verenpainetta.

3. Kasvojen lihakset saavat harjoitusta

Käytämme suudellessamme noin 30 kasvojen lihasta. Lihakset saavat suutelun aikana erinomaista harjoittelua. Kasvolihaksiin kohdistuvan treenin voikin hoitaa kätevästi pussailemalla!

4. Suutelu on hyväksi suuhygienialle

Syljen vaihtaminen lisää henkilökohtaista syljen eritystä. Tämä pitää suun, hampaat ja ikenet terveinä.

Kun suussasi on riittävästi sylkeä, myös ruoantähteet irtoavat hampaista paremmin.

5. Pussailu auttaa löytämään oikean kumppanin

Kielisuudelmat kumpuavat evoluution kehittämästä tarpeesta löytää geneettisesti sopiva kumppani.

– Suuteleminen, kuten koskeminen ja haistaminenkin, ovat tunteiden ajamia toimia, jotka auttavat meitä löytämään sopivimman ja evoluution näkökulmasta hyödyllisimmän kumppanin, kertoo immunologian professori Fulvio D’Acquisto.

Ihmisten lisääntymiseen ja evolutiiviseen psykologiaan erikoistunut tohtori Sarah Johns Kentin yliopistosta puolestaan kertoo, että ihmiset ovat luonnostaan viehtyneitä yksilöistä, joiden immuunivaste poikkeaa omastamme.

– Ihmisillä ei ole tarkkaa hajuaistia. Suutelu mahdollistaa henkilön haistamisen ja maistamisen sekä erilaisen immuunivasteen havaitsemisen, Johns selittää.

Suutelun avulla on myös helppo havaita, onko tapailemasi henkilön ja itsesi välillä kemiaa.

6. Parisuhteesi vahvistuu

Hyvä suudelma vapauttaa oksitosiinia, niin kutsuttua “rakkaushormonia”. Tutkimusten mukaan rakkaushormoni auttaa monogamisia henkilöitä pysymään kumppanilleen uskollisina sekä lisää pariskunnan välistä luottamusta.

Lisäksi suudelma vapauttaa dopamiinia, joka vahvistaa romanttista kiintymystä pusun kohteeseen.

– Suuteleminen on erittäin tärkeä osa parisuhdetta, se pitää intiimiyden ja romanssin elossa, kertoo parisuhde-ekspertti Jo Barnet.

– Fyysinen kontakti auttaa ihmistä tuntemaan olonsa rakastetuksi ja arvostetuksi, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat