5 vinkkiä: Raha-asiat vihdoinkin kuntoon!

Onko taloustilanteesi ylikuumentunut? Jos olet tilanteessa, jossa kaikki mikä tulee myös menee, on aika laittaa rahapussia soukemmalle.

Miten laittaa raha-asiat nopeasti kuntoon? Listasimme viisi askelta toimivaan talouteen.

1. Laske tulosi ja menosi

Sinun on tiedettävä, paljonko sinulla on rahaa käytettävänäsi kuukausittain, jotta et elä yli varojesi. Ynnää siis kaikki tulosi, kuten palkat ja tuet, yhteen. Laske sen jälkeen kaikki menosi – siis aivan kaikki menosi: asuinmenot, puhelinlaskut, vaatekulut, kampaamokäynnit, huvittelut ja niin edelleen.

Jos et tiedä, minkä verran sinulla kuluu esimerkiksi ruokaan rahaa kuukaudessa, seuraa kulutustasi yhden kuukauden verran säästämällä kaikki kuitit, jotka saat.

2. Karsi menojasi

Jos taloutesi ei ole tasapainossa, karsi menojasi tai ainakin vähennä niitä. Lopeta ylimääräiset lehtitilaukset, vaihda kampaajasi edullisempaan ja luovu vaateostoista vähäksi aikaa. Kilpailuta puhelinliittymäsi ja sähkösopimuksesi. Opettele myös kokkaamaan edullisempaa ruokaa, vinkkejä siihen saat Makuja-osiosta.

Mikäli elät selvästi yli varojesi tai tulosi ovat pienentyneet huomattavasti, on aika tehdä suurempia siirtoja – löytäisitkö edullisemman asuinpaikan tai selviäisitkö ilman autoa? Jo muutaman satasen edullisempi vuokra tekee useita tuhansia vuodessa.

3. Maksa laskut tärkeysjärjestyksessä

Jos sinulla ei ole varaa maksaa kaikkia laskujasi nyt, ota yhteyttä laskun lähettäjään ja neuvottele lisää maksuaikaa. Älä missään nimessä jätä laskuja maksamatta, sillä se tulee kalliimmaksi kuin arvaatkaan ja voit jopa menettää luottotietosi.

Aloita tärkeimmistä laskuista, kuten asumiskuluista.

Mikäli sinulla on useita luottokortti- ja pikalainalaskuja, joissa on suuri korko, käy pankissa ja neuvottele itsellesi yksi, suurempi laina, jolla voit maksaa kaikki pienemmät lainat pois kerralla.

Toinen vaihtoehto on maksaa lainat pois niin sanotulla lumipallotekniikalla: Laita lainasummat järjestykseen pienimmästä suurimpaan. Maksa muista lainoista minimilyhennystä ja pyri lyhentämään pientä lainaa mahdollisimman tehokkaasti. Kun olet saanut sen maksettua, siirry seuraavaksi pienimpään lainaan ja lisää sen kuukausimaksuun summa, jolla lyhensit tehokkaasti ensimmäistä lainaasi. Lopulta sinulla on vain yksi laina, jota voit lyhentää tehokkaasti.

4. Säästä

Säästäminen on tärkeää myös huonoina aikoina ja etenkin silloin – jos suurempi lasku yllättää tai esimerkiksi pesukone menee rikki, se ei romuta koko talouttasi.

Kun saat ylimääräistä rahaa, älä tuhlaa sitä heti, vaan muista ettei tilanteesi ole aina yhtä hyvä. Turvaa elämäsi myös tulevaisuudessa.

5. Edullisempi ei aina ole parempi

Kun rahaa on vain vähän käytettävissä, on helpompaa valita se kaikkein edullisin vaihtoehto. Tämä on tietysti fiksua, mutta ei aina – esimerkiksi vaatteissa ja kodinkoneissa kannattaa satsata laatuun.

Halpa hinta ei kuitenkaan aina tarkoita huonoa, joten opettele tunnistamaan laadukas tuote: Tarkista vaatteiden saumat, ota selvää tuotteista ennen kuin ostat niitä ja mikäli tulet ostaneeksi huonolaatuisen tuotteen, valita siitä myyjälle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat