5 hengenvaarallista tautia, jotka ovat tehneet paluun maapallolle – järjestö julisti keskiajalla kauhua kylväneen taudin tulleen takaisin

Terve aamu: Antibioottiresistenssi 10:55
Videolla keskustellaan, syömmekö liikaa antibiootteja.

Rokotevastaisuus, antibioottiresistenssi ja ilmaston lämpeneminen uhkaavat maapallon kansalaisten terveyttä. Insider-sivusto listasi vaarallisia tauteja, jotka ovat tehneet paluun maapallolle.

Erävoitto ei tarkoita lopullista voittoa. Monet hengenvaaralliset taudit ovat lisääntyneet uudelleen maapallolla – ja ainakin osin syy on ihmisessä itsessään.

1. Tuhkarokko

Tuhkarokkoon on käytössä toimiva rokote, mutta erityisesti sosiaalisessa mediassa leviävä disinformaatio on lisännyt rokotevastaisuutta. Monet uskovat virheellisesti rokotteen aiheuttavan vakavia sivuvaikutuksia tai aiheuttavan taudin, jota vastaan sen on tarkoitus suojata.

Suomessa tuhkarokkorokote annetaan yleensä MPR-yhdistelmärokotteena. Kun väestöstä yli 95 prosenttia on rokotettu, syntyy laumasuoja tuhkarokon leviämistä vastaan. Suomessa laumasuoja on hälyttävän puutteellinen esimerkiksi osassa Pohjanmaata.

Maailmanlaajuisesti tuhkarokkoon sairastui viime vuonna lähes 10 miljoonaa ihmistä. EU-maissa todettiin viime vuonna yli 12 000 tuhkarokkotapausta, joista 35 johti kuolemaan.

Tuhkarokkovirus kuuluu kaikkein tarttuvimpien virusten joukkoon, kertoo Terveyskirjasto. Tartunta tapahtuu sekä kosketuksesta että ilman välityksellä.

2. Rutto

Rutto on tarttuva, bakteeriperäinen kuumetauti, joka on yleinen jyrsijöillä, joista se voi levitä ihmiseen. Rutto esiintyy paise-, keuhko- ja veriruttona. 1300-luvulla paiseruttoon kuoli yksistään Euroopassa 25–50 miljoonaa ihmistä.

Vuosina 2010–2015 ruttoon sairastui maailmanlaajuisesti 3248 ihmistä, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Heistä 584 kuoli.

Tänä keväänä kaksi ihmistä kuoli ruttoon Mongoliassa. He olivat saaneet tartunnan syötyään raakaa murmelin munuaista. Marraskuussa kaksi ihmistä sairastui samalla alueella keuhkoruttoon.

WHO onkin luokitellut ruton palanneeksi taudiksi, kertoo CNN.

Ruttoa hoidetaan mikrobilääkkeillä. Tautiin ei ole rokotetta.

3. Antibioottiresistentit infektiot

Antibioottien yli- ja väärinkäyttö on johtanut maailmanlaajuiseen ongelmaan, jota kutsutaan antibioottiresistentiksi. Antibioottiresistenssi tarkoittaa bakteerin vastustuskykyä sellaista antibioottia vastaan, jolla pystyttiin aiemmin parantamaan kyseisen bakteerin aiheuttama tauti.

Euroopassa kuolee vuosittain noin 33 000 ihmistä infektioihin, joihin antibiootit eivät enää tehoa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Suomessa vastaavasta syystä kuolee noin 90 potilasta vuosittain.

Jos antibioottiresistenssin leviämistä ei saada pysäytettyä, ihmiset voivat kuolla infektioihin, joita on pidetty aiemmin helposti hoidettavina – esimerkiksi nielutulehdukseen tai virtsatieinfektioon. Antibioottiresistenssi vaikuttaa myös esimerkiksi syöpähoitoihin, elintensiirtoihin ja leikkauksiin.

Jokainen voi torjua antibioottiresistenssiä ehkäisemällä infektioiden syntymistä ja leviämistä sekä käyttämällä antibiootteja vastuullisesti.

4. Seksitaudit

Viime aikoina seksitaudit, kuten kuppa, tippuri ja klamydia ovat lisääntyneet Yhdysvalloissa. Vuosina 2017–2018 amerikkalaisvauvojen kupasta johtuvat kuolemat lisääntyivät 22 prosentilla, kertoo Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen, CDC.

Hoitamaton seksitauti voi johtaa hedelmättömyyteen ja raskauskomplikaatioihin.

WHO arvioi, että joka päivä maailmasta löytyy miljoona uutta seksitautitapausta. Infektioiden leviäminen ei ole vähentynyt, ja terveysjärjestö alleviivaakin huonoa kehitystä seksitautien hillitsemisessä. Erityistä huolta herättävät yleistyvät antibioottiresistenssit bakteerit, kuten ”supertippuri”, joita on käytännössä mahdotonta hoitaa.

Suomessa noin 30 000 ihmistä saa vuosittain seksitartunnan. Yleisimmät seksitaudit ovat klamydia, kondylooma sekä sukuelinherpes.

5. Punkkien levittämät taudit

Punkkeja esiintyy yhä laajemmilla alueilla, mistä on kiittäminen ilmastonmuutosta. Suomessa punkkeja tavataan kesän mittaan aina Lappia myöden.

Suomessa tärkein punkin levittämä tauti on Lymen borrelioosi. Toinen harvinaisempi tauti on puutiaisaivokuume. Bakteerin aiheuttamaan borrelioosiin on olemassa antibioottihoito. Viruksen aiheuttamaa puutiaisaivokuumetta voi ehkäistä rokotusten avulla, kertoo Terveyskirjasto.

Lähteet: InsiderTerveyskirjasto 1, 2 & 3CDC, WHOTHL 1 & 2CNN

Lue myös:

    Uusimmat