Tuhkarokko yleistyy maailmalla: Jos et ole sairastanut, on otettava kaksi rokotetta – keski-ikäisissä suomalaisissa voi olla useita rokottamattomia

Eteläisen Suomen tuhkarokkotilanne huolestuttaa 6:05
Erityisasiantuntija Mia Kontio puhui eteläisen Suomen tuhkarokkotilanteesta helmikuussa Huomenta Suomessa.

THL:n erityisasiantuntijan mukaan Suomessa kaikilla tulisi olla tuhkarokkoa vastaan kahden rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja.

Tuhkarokko on noussut uutisotsikoihin viime päivinä Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla todettujen uusien tuhkarokkotapausten myötä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotti tiistaina 30. huhtikuuta, että molemmat sairastuneet ovat saattaneet matkustaessaan altistaa muita taudille.

Pohjois-Karjalassa sairaaksi todettu on Suomessa lomamatkalla oleva lapsi, joka on matkustanut junalla Venäjältä Suomeen perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Lasta ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Toinen tuhkarokkotartunta on THL:n mukaan todettu aikuisella Vantaalla. Sairastunut oli saanut tartunnan matkalla Itä-Euroopassa. Hän matkusti perjantai-iltana laivalla Tallinnasta Helsinkiin. 

Hiljattain on uutisoitu tuhkarokkotapauksista myös muualla kuin Suomessa. Yhdysvalloissa tartuntojen määrä on maassa suurin neljännesvuosisataan.

EU-maissa todettiin viime vuonna yli 12 000 tuhkarokkotapausta. Näistä 35 tartuntaa johti kuolemaan.

Kysymyksiä rokotteista, THL vastaa

Gizmodo-sivustolla julkaistun artikkelin mukaan Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa on ennen vuotta 1989 syntyneille annettu vain yksi tuhkarokkorokote.

Kyseinen yksittäinen rokote ei ole artikkelin mukaan yhtä tehokas. Jotkut lääkärit antavat nykyään jopa kolme rokotetta.

Suomessa on annettu yksi rokote 1980-luvun alkuun asti.

– Meillä Suomessa on rokotettu 1982 lähtien kahden MPR-rokotteen ohjelmalla. Yksi annos annettiin 1975–1982. Vuonna 1982 pyrittiin antamaan toinen rokote kaikille yhden annoksen jo saaneille, kommentoi THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio MTV:lle.

– Meillä ilman rokotesuojaa voi olla osa 1965–1975 syntyneistä, jotka eivät ole ikänsä puolesta kuuluneet rokotteiden piiriin. He eivät kaikki myöskään ole sairastaneet tuhkarokkoa.

Kontion mukaan kaikilla tulisi olla kahden rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa vastaan.

– Kolmatta rokotusta ei katsota tarpeelliseksi ainakaan vielä tässä vaiheessa, koska kaksi MPR-rokotetta antaa niin hyvän suojan.

Ehkäistävissä vain rokotuksin

THL:n mukaan tuhkarokkoa voidaan ehkäistä vain rokotuksin. Osa väestöstä on suojassa tuhkarokolta, koska on lapsuudessa sairastanut tuhkarokon.

Sairastettu tauti antaa nykytiedon mukaan elinikäisen immuniteetin.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva MPR-rokote antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan. Vuosittain todetaan noin 0–5 tuhkarokkotapausta, joissa tartunta on saatu ulkomailta.

Lue myös:

    Uusimmat