Tutkimus paljastaa, kuinka yleinen borrelioosi on – täällä tautia tavataan eniten maailmassa

Kiinalaistutkijoiden analyysin mukaan yli 14 prosentilla maailman ihmisistä on veressään borrelioosia aiheuttavan bakteerin vasta-aineita. Eniten infektioita näyttää löytyvän Keski-Euroopan alueelta.

Puutiaisia eli kansankielellä punkkeja pelätään niiden levittämien tautien, kuten borrelioosin, vuoksi. Borrelioosi on bakteerin aiheuttama infektio, jonka on uuden tutkimuksen mukaan sairastanut maailmanlaajuisesti 14,5 prosenttia ihmisistä.

BMJ Global Health -tiedejulkaisussa ilmestyneet löydökset perustuvat 89 aiemman tutkimuksen analyysiin. Yhteensä näihin tutkimuksiin oli osallistunut yli 158 000 ihmistä eri puolilta maailmaa. 

Eniten borrelioosi-infektioita oli verestä mitattujen vasta-aineiden perusteella Keski-Euroopassa, jossa ilmaantuvuus oli 21 prosenttia. Vähiten borrelioosia näyttää löytyvän meren luomassa suojassa sijaitsevalta Karibian alueelta, jossa infektioita esiintyi vain 2 prosentilla väestöstä. 

Suurin riski tartuntaan oli yli viisikymppisillä maaseudulla asuvilla miehillä. Kokonaiskuvan perusteella näyttää kuitenkin siltä, että viimeisen vuosikymmenen aikana todennäköisyys saada borrelioosi-infektio missä tahansa maailman kolkassa on suurempi kuin aiemmin. 

Borrelioosia aiheuttavien bakteerien esiintyvyyden kasvua voivat selittää esimerkiksi ilmastonmuutoksesta johtuvat pidemmät kesät, lämpimämmät talvet ja eläinten siirtyminen paikasta toiseen sekä muut ympäristötekijät, kuten lemmikkien kanssa ulkoilun lisääntyminen.

Katso videolta, miten teet punkkisyynin koiralle. Juttu jatkuu videon alla.

Näin etsit punkkeja koiran turkista 2:02
Katso videolta, miten etsit koiran turkin sekaan piiloutuneet punkit.

Suomessa joka viides punkki kantaa borrelioosia

Tuloksia amerikkalaiselle NBC News -uutiskanavalle kommentoinut erikoistutkija Peter Krause Yalen yliopistosta ei pidä havaintoja yllättävinä. Hän ei ollut mukana tutkimuksessa.

– Luvut ovat hieman olettamaani korkeammat, mutta kyseessä ei ole mikään mullistava havainto, Krause toteaa. 

Esimerkiksi Suomessa arviolta jopa 20 prosenttia punkeista kantaa borrelioosia. Joka vuosi ainakin 6000 suomalaista saa tartunnan ja heistä 50–80 prosenttia kehittää Terveyskirjaston mukaan oireita. 

Mikäli punkilla on suolistossaan borrelioosia aiheuttava bakteeri, siirtyy se ihmiseen kahdessa kolmasosassa puremista, jos puutiainen saa majailla ihossa ainakin päivän. Peittävien vaatteiden käyttäminen luonnossa liikkuessa sekä päivittäiset punkkisyynit auttavat havaitsemaan ihoon kiinnittyneet verenimijät ajoissa. Myös lemmikkien turkki kannattaa tarkastaa ulkoilun jälkeen.

Toisin kuin punkkien niin ikään levittämää puutiaisaivokuumetta vastaan, borrelioosiin ei ole rokotetta. Sellainen on kuitenkin kehitteillä.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitä oireita pitää tarkkailla, jos tulee punkin puremaksi.

Jos punkki puree, tarkkaile näitä oireita 0:46
KATSO VIDEO: Jos punkki puree, tarkkaile näitä oireita.

Lue myös:

    Uusimmat