46-vuotias nainen veti 550-kertaisen annoksen LSD:tä nenäänsä – näin kävi

Kolme yliannostustapausta kertovat, miten yllättäviä vaikutuksia LSD:n yliannostuksella voi olla.
Psykedeelit ovat viime vuosina herättäneet tiedepiireissä kiinnostusta potentiaalisena hoitomuotona mielenterveysongelmiin. Mutta mitä käy, jos psykedeelejä, kuten LSD:tä, ottaa liian suuren annoksen? Kanadalaistutkijat keräsivät tietoa kolmesta erillisestä yliannostustapauksesta ja julkaisivat löydöksensä Journal of Studies on Alcohol and Drugs -tiedelehdessä. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa Science Alert.
Ensinnäkin varoituksen sananen. Älä missään nimessä yritä seuraavaa itse.
Yhdessä kanadalaistutkijoiden raportoimista tapauksista 46-vuotias, pitkään kivuista kärsinyt ja niiden hoitoon morfiinia käyttänyt nainen nuuskasi nenäänsä 550 kertaa normaalia suuremman annoksen LSD:tä. Nainen luuli, että hänen vetämänsä 55 milligrammaa puhdasta jauhemuotoista LSD:tä oli kokaiinia.
Vartin päästä viivan nuuskaamisesta nainen tajusi, ettei kaikki ollut hyvin ja soitti kämppäkaverinsa apuun. Seuraavan 12 tunnin aikana yliannostuksen LSD:tä vetänyt nainen oksenteli, istui tuolissa joko silmät auki, kiinni tai taakse kääntyneinä ja lausui silloin tällöin sattumanvaraisia sanoja. Lisäksi naisen suu vaahtosi. Kymmenen tuntia myöhemmin hän pystyi jälleen keskustelemaan kämppiksensä kanssa.
Palauduttuaan yliannostuksesta nainen huomasi kipujensa vähenneen. Hän jatkoi LSD:n käyttämistä mikroannoksina helpottamaan kipujaan. Lopulta nainen lopetti täysin morfiinin käytön, koska ei nähnyt sen olevan tarpeellista.
Ei LSD:n käytöstä kuitenkaan pelkkää iloa ollut. Nainen koki yliannostuksen ja morfiinihoidon lopettamisen jälkeen ahdistusta, masennusta ja sosiaalista vetäytymistä.
Lue myös: Huumeidenkäytön karmiva seuraus – Kaylee repi silmät päästään: "Olen nyt onnellisempi kuin ennen"
Teinityttö nieli kymmenkertaisen annoksen LSD:tä
Toisessa kanadalaistutkijoiden raportoimassa tapauksessa 15-vuotias teinityttö nieli kymmenkertaisen annoksen nestemäistä LSD:tä juhlien tiimellyksessä. Vakavasta masennuksesta, kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja vainoharhaisuudesta kärsinyt teini oli jo aiemmin kokeillut kannabista ja psykedeelejä.
Yliannostuksen jälkeen teini käyttäytyi arvaamattomasti, mitä seurasi sairauskohtaukselta vaikuttava tilanne. Teini makasi sikiöasennossa kädet nyrkkiin puristettuina. Muut juhlijat soittivat paikalle ambulanssin.
Teinin toivuttua yliannostuksesta perhe ja lääkärit huomasivat jotain outoa. Tytön mielenterveysongelmat näyttivät parantuneen täysin. Hän eli normaalin tasapainoista elämää seuraavat 13 vuotta, kunnes sairastui synnytyksen jälkeiseen masennukseen.
Kolmas tutkijoiden raportoima LSD:n yliannostus sattui samoissa juhlissa kuin 15-vuotiaan teinin yliannostus. Tietämättään raskaana ollut, jo aiemmin psykedeelejä käyttänyt 26-vuotias nainen otti viisi kertaa normaalia suuremman annoksen nestemäistä LSD:tä. Huumeille altistuminen ei vaikuttanut syntymättömään lapseen, joka on nyt 18-vuotias.
Lue myös: Teini piti työpaikan ilmapiiriä ”liian negatiivisena” – terästi kollegoiden juomia LSD:llä
LSD:n käytössä on riskinsä
Edellä mainituista onnekkaista yksittäistapauksista ei tule ottaa mallia. LSD:n aiheuttama kokemus minän menettämisestä ja todellisuuden pirstaloitumisesta voi johtaa ahdistukseen, pelkoon ja paniikkiin, kertoo Päihdelinkki.fi.
LSD voi nostaa myös pintaan mielenterveysongelmia pahentavia ajatuksia ja johtaa psykoosiin, jos ihmisellä on siihen alttiutta. Lisäksi huumausaineen vaikutuksen alaisena oleva henkilö on tavallista alttiimpi onnettomuuksille.
LSD:n yliannostuksen tiedetään vieneen 1970-luvulla ihmisiä ensiapuun, sillä se on aiheuttanut oksentelua, hyperaktiivisuutta, hallusinaatioita, hengityksen loppumista, oksentelua, ripulia, veritulppia ja kuumetta.
LSD ei kuitenkaan aiheuta fyysistä riippuvuutta tai vieroitusoireita.
Psykedeeliterapia voi avata uusia ajatusratoja
Nyt julkaistua yliannostusanalyysia tehneen huumetutkija Mark Hadenin mukaan LSD:n käytöllä voi olla arvaamattomia positiivisia jälkiseurauksia mielenterveysongelmiin, fyysiseen kipuun ja opioidien vieroitusoireisiin.
Psykedeelien mahdollisia hyötyjä on turvallisinta testata psykedeeliterapiassa, jolla voi mahdollisesti ohjelmoida aivot uudelleen. Tästä hyötyisivät ihmiset, joiden ajatusmallit ovat tiukkaan jumiutuneet, kuten masentuneet sekä riippuvuuksista ja traumoista kärsivät. Psykedeelien lääkekäytössä olennaista on, että potilas ottaa annoksensa terapeutin läsnä ollessa, ja terapeutti ”ohjelmoi” ajatuksia yhdessä tavoitteeksi määritellyille radoille.
Psykedeelien mahdollisiin hyötyihin pitää joka tapauksessa suhtautua hyvin varoen, sillä tutkimusnäyttö psykedeelien hyötyistä on vähäistä. Vuonna 2018 ilmestynyt tutkimus vihjasi, että LSD:n kaltaiset psykedeelit voivat hoitaa kipua.
Psykedeelien tehokkuudesta mielenterveysongelmien hoidossa on tulossa lähivuosina lisää tutkittua tietoa. Esimerkiksi sveitsiläistutkijat suunnittelevat tutkimusta, jossa testataan LSD:n tehoa masennuksen hoidossa.
OIKAISU: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, sveitsiläistutkijoiden tutkimusta LSD:n vaikutuksesta masennukseen ei ole vielä toteutettu, vaan sitä vasta suunnitellaan.
Uusimmat
-
18:38
Esitys: Maksuhäiriömerkinnät poistuisivat kuukauden kuluttua maksun suorittamisesta – nyt raja kolme vuotta
-
18:33
Osa Nordean pankkipalveluista takkuaa edelleen – katkon venyminen oli yllätys myös pankille itselleen
-
18:30
Kläbo sittenkin maailmanmestariksi? Todisteita löydetty Bolshunovia vastaan – FIS-pomo lataa pöytään esimerkkitapauksen
-
18:03
Jopa satojen suomalaisten organisaatioiden sähköpostipalvelimet tietomurron kohteena – Kyberturvallisuuskeskus: Vakavin ongelma pariin vuosikymmeneen
-
18:02
Suvi Teräsniska uskoo, että hänellä on takanaan jo monta elettyä elämää – ajatus on vahvistunut läheisten kuoltua: "Joskus me vielä nähdään"
-
17:59
Helsingin yliopistossa tehty tutkimus paljastaa liikenteen traagisen reseptin: "Harvemmin selkeää riskikäyttäytymistä"
-
17:58
Vesa Kallionpään kommentti: Kuka voittaa ja kuka häviää kuntavaalien siirrossa? Hallitukselle tulee ainakin yksi vaikeus lisää
-
17:56
Olli Penttala laski uransa parhaan sijoituksen MM-kumpareissa: "Laitettiin niin sanotusti luu kurkkuun"
-
17:49
Kouluja kiinni ja oppilaita joukoittain karanteeniin – Aurassa 80 alakoululaista altistunut koronavirukselle
-
17:37
Suomalaishotellin johtaja nostatti myrskyn ylistämällä miehiä naistenpäivän viestissään: "Jotka matkustavat vaimon työn perässä ja tietävät, mitä jääkaapista puuttuu"
-
17:21
Oppilaat etänä, mutta opettajat koululle töihin koronarajoituksista huolimatta – OAJ erittäin huolissaan: "Koetaan epäluottamuksen osoituksena"
-
17:03
Tässä on kuntavaalien uusi aikataulu – ehdokkaaksi voi ilmoittautua vielä toukokuussa
-
17:03
Suru-uutinen: valokuvaaja on kuollut yllättäen Bayern Münchenin stadionilla
-
16:58
Historiallisen EM-hopean juossut Lotta Kemppinen palasi Suomeen: "Hirveästi en ehtinyt nukkua"
-
16:55
No nyt on mahtava perunaohje! Testasimme, ja totta se on: "Oikeasti vaikeaa sanoin kuvailla..."
-
16:50
Ravintolat sulkeutuvat asiakkailta 15 maakunnassa huomisesta alkaen
-
16:46
HS: Presidentti Niinistö pitää kuntavaalien siirtoa järkevänä: "Oli vähintäänkin kysymysmerkkejä, voivatko ihmiset käyttää ydinoikeuttaan"
-
16:43
Ella Junnilalta purkautui villi tuuletus EM-pronssin ja SE-tuloksen jälkeen – "Taitaa tämäkin päivä mennä vielä vähän sulatellessa"
-
16:37
Yksi aihe jäi uupumaan Meghanin kohuhaastattelusta – sitten Twitteriin lävähti video, jossa herttuatar sanoo suorat sanat isästään ja sisarpuolestaan
-
16:31
Meteorologi täsmensi, minne vuorokauden kestävä hyinen ja luminen ydintalvi pelmahtaa ja missä on huonoin ajokeli: "Etelärannikkoa myöten voi olla lähes –20 astetta"
-
Lataa lisää