"Itse psykoosissa olemisen kokemus on sinällään kauhistuttava" – tällaisia ovat psykoosin oireet

Tällaisia ovat psykoosin oireet 3:54
Tällaisia ovat psykoosin oireet

Psykoosiin vajotessaan ihminen muuttuu. Psykoosin oireet ovat moninaisia: tavallisin niistä on äänten kuuleminen. – Psykoosi voi tuntua kosketuksena: joku halaa tai koskettaa, tai tuntuu kuin pieniä eläimiä kulkisi iholla, HUS:n psykiatrian, psykoosien ja oikeuspsykiatrian linjan ylilääkäri Tuula Kieseppä kuvaa.

Kun ihminen "menee psykoosiin", hän astuu omaan maailmaansa. Se on täynnä epätodellisia asioita, vääristyneitä havaintoja ja kokemuksia.

– Ihmiselle voi tulla epäluuloisia ajatuksia koskien ympäristöä: kokemuksia siitä, että häntä halutaan vahingoittaa. Hän voi alkaa kuulla ääniä, joissa hänelle puhutaan syyttävästi tai negatiivisesti. Psykoosioireita on kuitenkin hyvin moninaisia, HUS:n psykiatrian, psykoosien ja oikeuspsykiatrian linjan ylilääkäri Tuula Kieseppä kuvaa.

Psykoosiin vajotessaan ihminen muuttuu. Hänestä voi tulla aiempaan verrattuna hyvin eristäytyvä, tai vastaavasti huikean sosiaalinen. Puheissa alkaa esiintyä outoja asioita; ihminen voi muuttua epäluuloiseksi ja ajatukset erikoisiksi.

Värit voimistuvat, muodot muuttuvat, esineet näyttävät pehmeämmiltä...

Tavallisin psykoottinen harhaoire on äänten kuuleminen. Toinen on asioiden näkeminen.

– Esimerkiksi värit voimistuvat, muodot muuttuvat, esineet näyttävät pehmeämmiltä tai liukuvilta. Ihmisten kasvot vaihtuvat, näkee jonkun kasvojen muuttuvat toisentyyppisiksi tai vihamielisiksi. Voi esiintyä henkihahmoja, historiallisia henkilöitä tai uskonnolliseen viitekehykseen liittyviä hahmoja, Kieseppä kuvaa.

– Niihin elämyksiin liittyy tiettyä erityislaatua, mutta psykoottisessa tilassa ei pysy tunnistamaan, että tämä liittyy psykoosiin.

Psykoosi voi tuntua myös iholla tai kehossa

Toisaalta psykoosin oireet voivat tuntua myös kehossa.

– Psykoosi voi tuntua kosketuksena: joku halaa tai koskettaa, tai tuntuu kuin pieniä eläimiä kulkisi iholla. Se voi tuntua pistelynä poltteluna. Siitä voi syntyä kokemus, että joku vaikkapa säteilyttää. On kuitenkin muistettava, että erilaisia kehollisia tuntemuksia ihmisillä esiintyy hyvin yleisesti myös ilman mitään psykoosia, Kieseppä sanoo.

– Sitten voi tulla kokemus, että sisäelinten paikkaa on vaihdettu, tai että niitä on otettu pois, tai kehoon on asetettu seurantalaitteita. Siihen voi liittyä sellaisiakin ajatuksia, että joku muu liikuttaa omaa kehoa, se ei ole itsen hallinnassa, vaan se toimii jonkun käskyttämänä.

Harhaoireiden lisäksi psykoosi ilmenee usein ajatushäiriöinä. Silloin ihminen yhdistelee asioita muiden mielestä oudolla tavalla ja näkee erikoisia yhteyksiä asioiden välillä.

– Esimerkiksi autojen värit tai talojen numerot saattavat sisältää salattuja viestejä. Ihmisellä voi olla kokemus seurantalaitteista, tai että hänelle lähetetään erityisiä viestejä esimerkiksi median kautta. Ihminen voi kokea olevansa vihamielisten hyökkäysten kohteena, tai että hän itse on joku erityinen henkilö. Ajattelu ja kommunikointi voivat vaikeutua. Myös keskittyminen ja muisti saattavat heikentyä.

Akuutti psykoosi myös fyysisesti rankka kokemus

Äänistä ja muista harhoista seurauksena on yleensä pelko ja kauhu. Ihminen haluaa psykoosin ensioireille selityksen, mutta toisaalta voi pelätä kertoa kokemastaan – silloinhan muutkin tietäisivät, että hän on ”tulossa hulluksi”.

Vaikeneminen ei kuitenkaan auta, sillä mikäli psykoosi etenee, harhakokemukset voimistuvat.

– Ihminen tulee vähitellen vakuuttuneeksi ympäristön vihamielisyydestä. Äänet hallitsevat häntä ja käskevät, tekevät olon hyvin vaikeaksi. Takana oleva todellisuus katoaa, harhat tuntuvat todellisemmilta ja niistä tulee todellisuus potilaalle.

Akuutti psykoosi on usein myös fyysisesti rankka kokemus. Syke saattaa nousta, iho punottaa ja hikoiluttaa. Toisaalta katatonisessa psykoosissa keho voi jähmettyä täysin, ja liikkuminen on mahdotonta. Joskus psykoosiin liittyy voimakasta levottomuutta, eikä ihminen pysty olemaan paikoillaan.

"Itse psykoosissa olemisen kokemus on sinällään kauhistuttava"

Se, että psykoottisuus jäisi pysyväksi tilaksi tai vaatisi vuosien sairaalahoitoa, on Kiesepän hyvin harvinaista. Jos sairastuu psykoosiin ensi kertaa, siitä kyllä toipuu, mutta lääkkeitä voi olla tarpeen käyttää 2–5 vuotta – tilanteen mukaan.

– Kahta vuotta pidetään miniminä, että se suojaisi riittävän pitkään. Ensimmäisen psykoosin jälkeen ihminen on jonkin aikaa alttiimpi sairastumaan. Mitä kauemmin kuluu aikaa, ikään kuin sitä suurempi toleranssi tulee riskitekijöihin ja alttius pienenee. Ensi kertaa psykoosiin sairastuneen kohdalla ei automaattisesti ajatella, että nyt on otettava elinikäinen lääkitys. Psykoosi voi jäädä ainoaksi psykoosiksi.

Skitsofreniassa elinikäinen lääkitys voi olla tarpeen. Siksi ihminen kenties kauhistuu, kun hän kuulee olleensa psykoosissa – monen mielessä se on edelleen synonyymi skitsofrenialle.

– Itse psykoosissa olemisen kokemus on sinällään kauhistuttava. Se, että sellaista on voinut tapahtua. Sitten ihminen lähtee miettimään, mitä tämä tarkoittaa elämälle ja onko elämä nyt ohi. Skitsofrenia nimenä aiheuttaa yhä pelkoja, vaikka siitäkin voi toipua täysin, Kieseppä sanoo.

– Toki skitsofreniaan liittyy usein elinikäisen lääkityksen tarve ja pitkäaikainen hoitosuhde, mutta toipuminen siten, että voi toteuttaa itseään ja viedä haaveitaan eteenpäin, on täysin mahdollista.  On hyvä puhua avoimemmin mielenterveyssairauksista ja psykooseista, että ne tulevat tutuksi ja niitä ei tarvitse hävetä.

Psykoosista voi toipua

Psykoosi voi olla reaktio stressitilanteeseen tai vakavamman sairauden ilmentymä. Aina kyse ei ole mistään "lopullisesta".

– Sairastumisen jälkeen pitäisi puhua siitä, mitä se merkitsee. Se ei tarkoita sitä, että ei voisi jatkaa ja suunnitella elämää, työhön paluuta, parisuhdetta, lapsia, tavallisia asioita, mitä elämässä on.

Osa voi palata nopeastikin entiseen. Joku tarvitsee pitkäaikaista tukea jopa vuosien ajan.

– On hyvä muistaa, että kun puhutaan psykoosista, se on monimuotoinen. Osalla se on hyvin lyhytaikainen, minimissään muutamia tunteja, osalla viikkoja, kuukausia. Osa toipuu täysin ja saavuttaa täysin sen terveydentilan, mikä heillä oli ennen psykoosia. Osalle jää pysyviä oireita, kuten hankalia ääniharhoja, joiden kanssa opetellaan toimimaan.

Miksi ihminen menee psykoosiin? 4:29
Miksi ihminen menee psykoosiin?

Lue myös:

    Uusimmat