Mies käytti taikasieniä suonensisäisesti – itsehoidolla järkyttävät seuraukset

Hanna-Marin arkea värittivät huumeet ja rikollisuus – nyt hän kertoo, kuinka pääsi eroon tuhoisasta kierteestä 3:14
Hanna-Marin arkea värittivät huumeet ja rikollisuus – nyt hän kertoo, kuinka pääsi eroon tuhoisasta kierteestä.

Yhdysvaltalaiset lääkärit raportoivat potilaasta, joka joutui teho-osastolle käytettyään psykedeelisiä sieniä suonensisäisesti. Tapauksesta uutisoi muiden muassa tiedesivusto Live Science.

Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivä 30-vuotias mies oli kuolla yritettyään hoitaa itse itseään taikasienillä. Mies valmisti psilosybiinisienistä teetä, jota hän pisti suodattamisen jälkeen suoneensa. Sieni alkoi kasvaa miehen verenkierrossa, ja päivien kuluessa hänelle kehittyi monielinvaurio.

Lääkärit toteavat Journal of the Academy of Consultation-Liaison Psychiatry -lehdessä ilmestyneessä raportissa tapauksen korostavan, että ihmiset tarvitsevat enemmän tietoa hallusinogeenisten aineiden käytön vaaroista.

Tutkimuksissa on saatu viitteitä, että psilobysiinistä voi olla apua esimerkiksi masennuksen, traumaperäisen stressin sekä riippuvuksien hoidossa, mutta vain turvallisissa olosuhteissa käytettynä. Psilobysiinikokeissa aine on annettu potilaille suun kautta.

Suomessa psilobysiinin ja sitä sisältävien sienten omaehtoinen käyttö on kielletty, mutta osassa Yhdysvaltoja käyttö on dekriminalisoitu. Oregonista tuli vuoden 2020 lopulla ensimmäinen Yhdysvaltojen osavaltio, joka laillisti taikasienten aktiivisen ainesosan terapeuttisen käytön valvotuissa tilanteissa.

Taikasienten suonensisäinen käyttö aiheutti hengenvaaran

Raportissa esitelty mielenterveysongelmista kärsivä mies oli lukenut netissä hallusinogeenien terapeuttisista vaikutuksista. Hän toivoi taikasienien lievittävän kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja opioidiriippuvuuden oireita. Perheen mukaan mies oli hiljattain lopettanut reseptilääkkeidensä käytön.

Taikasienien suonensisäistä käyttöä seuraavina päivinä miehestä tuli veltto, pahoinvoiva ja sekava. Hänen ihonsa kellastui. Pian mies alkoi ripuloida ja oksentaa verta.

Perhe vei miehen päivystykseen, josta lääkärit siirsivät potilaan teho-osastolle monielinvaurion vuoksi. Verikoe paljasti, että miehellä oli bakteeri- ja sieni-infektio. Psilocybe cubensis -sieni oli alkanut kasvaa hänen verenkierrossaan.

Miestä hoidettiin sairaalassa 22 päivän ajan, joista 8 teho-osastolla. Onnekseen mies selvisi hengissä, mutta hän joutuu edelleen käyttämään sekä antibiootteja että sienilääkkeitä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat