45 minuuttia: Vain kolme kansanedustajaa myöntää pimeän työn

Moni kansanedustaja olisi mielellään nähnyt pimeästä työstä kiinni jääneen kehitysministeri Heidi Hautalan (vihr.) eroavan tehtävästään, mutta kuinka nuhteettomia kansanedustajat ovat itse?

45 minuuttia -ohjelman kyselyssä ainoastaan kolme kansanedustajaa (5 prosenttia) myöntää teettäneensä pimeää työtä. Kymmenen kansanedustajaa (15 prosenttia) sen sijaan sanoo, ettei ole asiasta varma. Suuri enemmistö kansanedustajista kieltää koskaan teettäneensä pimeää työtä. Kyselyyn sai vastata nimettömänä.

– Kyllä olen aika lailla varma, että en ole teettänyt jos en nyt joskus ole syyllistynyt tupakkakartongin tai jonkun pullon tuomiseen kaverille kaverinavun palkkioksi. Mutta kyllä se varmaan tähän rajoittuu, kansanedustaja Kari Uotila (vas.) sanoo.

– En ole teettänyt. Olen yrittänyt olla siinä erittäin tarkka tietenkin jo julkisen aseman takia. Muutenkin pidän tärkeänä sitä, että pystyn rehellisesti ja hyvällä omallatunnolla elämään, kansanedustaja ja sisäministeri Päivi Räsänen (kd) puolestaan kertoo.

Moni haluaisi pimeät työt nyt esiin

Kyselyssä tiedusteltiin myös sitä, pitäisikö kansanedustajien tuoda teettämänsä pimeät työt nyt esiin. Yllättävän moni eli 43 prosenttia kansanedustajista katsoo, että pimeät työt olisi syytä tunnustaa.

Sen sijaan 40 prosenttia kyselyyn vastanneista edustajista ajattelee, että pimeitä töitä ei ole tarpeellista tuoda esiin.

– Kyllähän koko ajan on tiukentunut se, että valvotaan yksityistä elämää hyvin pitkälle ja se tulee kiinni myös tähän kansanedustajan työhön. Siinä on kuitenkin sellainen moralismin vaara, että se mikä tulee julki, on tuomittavaa, mutta se mikä ei ole tullut julki, se ikään kuin saa jäädäkin sinne pimentoon, kansanedustaja Tarja Filatov (sdp) pohtii.

– Kansanedustajan pitää olla moraalistaan erityisen tarkka. Mutta se on vähän jokaisen oma asia, että haluaako vielä jotain omasta historiastaan tuoda esiin. Varmaan jokainen sen omalta kohdaltaan harkitsee, kansanedustaja Tuomo Puumala (kesk.) sanoo.

Työn teettäminen ja tilitettävät maksut koetaan vaikeiksi

Heidi Hautala toivoi, että hänen tapauksensa nostaisi esiin pienten kotitaloustöiden tekemisen hankaluuden.

Yhteensä 72 prosenttia kyselyyn vastanneista kansanedustajista on sitä mieltä, että pienten kotitaloustöiden tekeminen on tällä hetkellä liian byrokraattista. Edustajista 27 prosenttia sen sijaan ajattelee, että turhaa byrokratiaa ei ole

– Tietysti tavallisen kansalaisen kannalta on aika hankalaa, että työn teettämisessä on kolme eri euromääräistä rajaa. Eli on ennakonperinnälle oma raja, vakuutuksella oma ja eläkkeellä oma raja. On aika paljon vaadittu tavalliselta kansalaiselta tietää, mikä raja on missäkin, kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) sanoo.

– Meillä on tämä palkka.fi -järjestelmä, mutta sekään ei kata kaikkia velvoitteita. On ehdottomasti päästävä tilanteeseen, jossa yhdellä ilmoituksella, yhdellä maksulla kanavoitaisiin kaikki yhteiskunnan tarvitsemat velvoitteet, Kari Uotila (vas.) sanoo.

Joidenkin kansanedustajien mielestä järjestelmän byrokraattisuuden taakse on turha piiloutua.

– Sitä tietoa on todellakin saatavissa. Ei se ole ollenkaan vaikeata eikä minun mielestäni myöskään niin kauhean byrokraattista. Enemmän on kyse siitä, että näkee sen vähäisen vaivan, kansanedustaja Jyrki Yrttiaho (vr) sanoo.

Jopa oikeusministerin oli kuitenkin aikanaan vaikea hahmottaa järjestelmää.

– Tiedän, että tämä järjestelmä voi olla tavallisen kansalaisen vaikea ymmärtää. Näin se oli minullakin kymmenen vuotta sitten, kun minulla oli nuoria tyttöjä vahtimassa lapsia. Maksoin kaikki nämä maksut, mutta totesin että se on todella vaikea systeemi ymmärtää, Anna-Maja Henriksson (rkp) sanoo.

Hallitus etsii parhaillaan keinoja, miten kotityönantajan käyttämää maksujärjestelmää voitaisiin helpottaa. Nykyisin Palkka.fi -nettisivun kautta voi hoitaa ennakonpidätyksen ja sosiaaliturvamaksut, mutta niiden lisäksi on tehtävä sopimus eläkeyhtiön kanssa ja jos työllistää pidemmäksi aikaa, myös sopimus tapaturmavakuutuksesta.

45 minuuttia -ohjelman kyselyyn vastasi 82 kansanedustajaa eli yli 40 prosenttia edustajista.

Katso Pekko Ylösen juttu (45 minuuttia 27.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat