30.1.2003 Talvinen keitto ja soodaleipä

Keitto on talvella mukava ruokaa, se lämmittää ihanasti ja on kätevää, yhdestä astiasta tarjottavaa. Keitto on myös helppoa ja herkullista tarjottavaa vieraille ja keitot ovat yleensä edullisia isollekin joukolle. Tarjoa keiton seuraksi 1-2 lajia hyvää leipää. Tämän ajan keittoja ovat mm. made- ja lihakeitto ja yleensä keitot, joissa on runsaasti juureksia. Voit tarjota keiton lisänä esim. ranskankermaa, pestoa tai niiden sekoitusta, valkosipulilla tai yrteillä maustettua majoneesia tai ranskankermaa Keittoaterian jälkeen jälkiruuaksi maistuu esim. pannari tai letut ja jäätelö ja pakastemarjat.

Talvinen keitto 4-6:lle

300-400 porsaanjauhelihaa
1-2 sipulia
pieni pala palsternakkaa
pieni pala selleriä
puolikas lanttu
3 porkkanaa
(2-4 valkosipulinkynttä)
(1 prk tomaattimurskaa)
0,5 - 1 dl murskattuja esikypsytettyjä ohrasuurimoita
1 - 1,5 l vettä
1-2 tl suolaa
kiinankaali
pippuria
yrttiseosta tai tuoreita yrttejä
persiljaa

1. Hienonna sipuli. Paahda kevyesti jauheliha ja sipulit ison kattilan pohjalla.
2. Kuori ja kuutioi muut kasvikset ja lisää ne ja ohrasuurimot kattilaan. Kaada päälle vesi ja halutessasi punertavaa keittoa tomaattimurska. Mausta-
3. Keitä miedolla lämmöllä n. 50 min.
4. Huuhdo kiinankaali hyvin ja leikka se pitkittäin kahtia ja sen jälkeen poikittin suikaleiksi. Leikkaa paksumpi kantaosa ohuemmiksi suikaleiksi. Lisää kaali sekä tarviitaessa mausteita keittoon ja keitä vielä 5-10 minuuttia. Tarkista maku.
5. Lisää keiton pinnalle ennen pöytään nostamista hienonnettua persiljaa tai basilikaa.

Vihje: Jos olet kiireinen, voit unohtaa kuorimisen ja silppuamisen ja poimia kaupan pakastealtaasta esim. keittojuures- ja kasvis- ja sipulipussin. Keitä niitä suurimoiden kanssa 20-30 min. ennen kiinankaalin lisäämistä.


Energia: 180 kJ / 43 kcal
Prot. 4 g, hh 4 g, ra. 1 g


Energia: 540 kJ / 128 kcal
Prot. 12 g, hh 12 g, ra. 3 g

Soodaleipä

Soodaleipä on perinteinen irlantilainen leipä, jossa kohotusaineena käytetään soodaa ja nesteenä piimää (soodahan tarvitsee seurakseen happoa). Jauhoina voit käyttää valkoisia tai täysjyvävehnäjauhoja tai graham- tai ruis- ja vehnäjauhojen seosta. Erittäin maukasta soodaleippä saat valmiista sämpyläjauhoista, joissa on mukana vähän rouhetta ja kauraa. Soodaleivästä on kymmeniä erilaisia ohjeita, nesteeksi voi käyttää myös jogurttia tai kermaviiliä maidon kanssa, joukkoon voi lisätä munaa ja/tai rasvaa ja erilaisia maustavia aineita kuten rusinoita, fenkolia, kuminaa, yrttejä pähkinöitä jne. Leipätaikinan valmistus kestää 4-8 minuuttia ja paisto uunissa 30-40 min. Leipä on parhaimmillaan paistolämpimänä, mutta on hyvää vielä seuraavanakin päivänä sellaisenaan tai mielellään paahdettuna.

Soodaleipä 1 kpl


n. 6 dl sämpyläjauhoja
1 tl suolaa
1 tl soodaa
3 dl piimää
1. Kaada n. 5 dl jauhoja isohkoon kulhoon. Sirottele loput pienelle alalle leivinpöydälle.
2. Lisää jauhojen joukkoon suola ja sooda (mielellään sihdin läpi) ja sekoita esim. haarukkavatkaimella oikein hyvin, jotta sooda leviää tasaisesti koko jauhomäärään.
3. Tee jauhoihin kolo ja lisää siihen piimä samalla sekoittaen. Kun jauhot ovat suurin piirtein sekaisin, kumoa taikina pöydälle jauhojen päälle.
4. Kasta kätesi jauhoihin ja vaivaa taikinaa palloksi pyörittäen n. 1 min. Jos taikina tuntuu liian löysältä lisää vähän jauhoja.
5. Nosta leipä voidellulle tai leivinpaperoidulle uunipellille ja vedä siihen kunnon ristiviilto terävällä veitsellä. Paista leipä 200 asteessa 30-40 min. uunin alaosassa. Leipä on kypsä, kun pohjaan koputtaessa ääni on kumea, kopsahtava. Anna leivän jäähtyä hetki ritilän päällä ennen leikkamista. Irlantilaiset murtavat leivän neljään osaan viiltojen mukaan ja leikkaavat neljännekset edelleen viipaleiksi.


Energia: 1 MJ / 240 kcal
Prot. 10 g, hh 41 g, ra. 3 g


Energia: 1,5 MJ / 370 kcal
Prot. 22 g, hh 53 g, ra. 6 g

- Toim. Kati Nappa

Ravintolaskelmat: Paula Nieminen
Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia.

Lue myös:

    Uusimmat