29.10.2002 Kaalisalaatteja

Piparjuurella maustettu kaalisalaatti

lohko (n.300 g) kerä- tai punakaalia
2 kotimaista omenaa
1-2 tl omenaviinietikkaa
1 dl kevytranskankermaa
pala (n.40 g) tuoretta piparjuurta tai piparjuuritahnaa
suolaa
mustapippuria myllystä
1. Leikkaa kaali veitsellä hyvin hienoksi tai raasta kaali koneella meheväksi.
2. Leikka myös omena ohuiksi viipaleiksi kuorineen.
3. Sekoita omenaviinietikka ja raastettu piparjuuri ranskankermaan ja sekoita kaalin joukkoon. Anna mehustua ainaikin tunti kylmässä. Tarjoa lisäkesalaattina.

VIHJE: piparjuuri nahistuu nopeasti jääkaapissa. Kuori piparjuuri ja sujauta helposti avattavaan muovipussiin ja pakasta. Kun tarvitset vähän raastetta, saat sen helposti raastamalla jäistä piparjuurta.

Kuumennettu kaalisalaatti

1/2-1 (600g) keräkaalia
1/2-1 purjoa
2 rkl rypsiöljyä
2-3 rkl vettä
3-4 rkl ruoanvalmistus- tai maustamatonta jogurttia
1-3 rkl sinappia (siemenellistä)
mustapippuria
suolaa

1. Leikkaa tai raasta kaali ohuiksi suikaleiksi. Huuhdo purjo hyvin ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi.
2. Kuumenna öljy vokissa tai paistokasarissa ja kuullota kaalia ja purjoa noin 3-5 minuuttia.Pirskota sekaan muutama ruokalusikallinen vettä ja ja anna hautua muutama minuutti tai kunnes kaali on vähän pehmennyt.
3. Mausta suolalla, pippurilla ja sinapilla. Tarjoa salaatti haaleana tai kylmänä. Liruttele päälle jogurtti. Vihje: Voit valmistaa salaatin myös puna-, kurttu- tai kiinankaalista. Kurttu- ja varsinkin kiinankaali kypsyvät keräkaalia huomattavasti nopeammin.

Eestiläinen kaali-porkkanasalaatti


1 kg keräkaalia
1/2 kg porkkanaa
2-4 valkosipulin kynttä
1/2-1 dl öljyä
1 l vettä
1-2 dl väkiviinaetikkaa
1-2 dl sokeria
1/2-1 rkl suolaa

1. Raasta kaali ja porkkana. Nosta kattilaan. Suikaloi valkosipulit ja sekoita kaikkien joukkoon öljy.
2. Kiehauta vesi, sokeri, suola ja etikka. Kaada kiehuva liemi salaatin joukkoon, sekoita ja peitä kannella.
3. Tölkitä jäähtyneenä. Säilytä kylmässä. Salaatti säilyy viikkoja.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat