28.6. Pizzaa ja lángosia

Lángos eli öljyssä paistettu leipänen

  • n. 10 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl vettä
  • 1/3 pala Hiivaa
  • 1 dl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • Paistamiseen:
  • ½-1 l öljyä
  • Lisäksi:
  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 pss juustoraastetta
  • 4 valkosipulinkynttä

Sekoita kädenlämpöinen vesi, öljy, suola ja hiiva keskenään ja anna hiivan sulaa ja suolan liueta.

Vaivaa jauhot taikinaan vähitellen kunnes se on sopivan paksuista ja kimmoisaa.

Sekoita taikina käsin, niin saat parhaan mahdollisen rakenteen.

Anna nousta puolisen tuntia ja pyöritä taikinasta pieniä sämpylöitä.

Anna nousta liinan alla.

Ota pöydälle reilusti jauhoja ja painele sämpylät lyttyyn. Kauli tai venyttele käsin ohuiksi, noin 15 senttisiksi kiekoiksi.

Paista öljyssä rapeiksi leiviksi, lángoseiksi.

Tarjoa lisäksi kermaviiliä ja juustoraastetta sellaisenaan sekä valkosipulia murskattuna veteen.

Pizzat

  • 1 l vehnäjauhoja
  • 4 dl vettä
  • 1/3 hiivapalaa
  • ½ dl öljyä
  • 1 tl suolaa

Sekoita kädenlämpöinen vesi, öljy, suola ja hiiva keskenään ja anna hiivan ja suolan liueta.

Lisää jauhoja vähitellen koko ajan vaivaten kunnes taikina on sopivan paksuista ja kimmoisaa.

Anna taikinan nousta ja pyöritä siitä halkaisijaltaan muutaman sentin kokoisia sämpylöitä eli pizzapullia. Anna pullien levätä ja nousta tovi liinan alla.

Ota pöydälle reilusti jauhoja ja painele pizzapullia lyttyyn ja kauli ne noin sentin paksuisiksi kiekoiksi. Pyöritä sitten käsin ja runsaan jauhon avulla ohuiksi pizzapohjiksi.

  • Kastike:
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • oreganoa
  • mustapippuria

Täytä pizzat ensin tomaattimurskalla, jossa on mausteena oreganoa ja mustapippuria, ja juustolla.

Lisää sitten muut täytteet ja paista 250-asteisessa uunissa tai grillissä kuvun alla.

Grillissä paistettaessa kannattaa pizzasta tehdä calzone-tyyppinen umpipizza. Täytä silloin pizza vain toiselta puoleltaan ja käännä toinen puolisko täytteiden päälle.

Tällaista pizzaa on helppo myös käännellä grillissä, eikä se pala.

Jos teet pannupizzaa, vuoka voidellaan reilulla määrällä öljä ja pohja jätetään huomattavasti paksummaksi.

Täytevaihtoehtoja:

  • kinkku
  • meetvursti
  • tonnikala
  • ananas
  • katkaravut
  • herkkusienet
  • sipuli
  • simpukat
  • mozzarella
  • aurajuusto
  • parsa
  • paprika
  • tuore tomaatti
  • broilerin suikaleet
  • jauheliha
  • oliivit

Grillissä paistuvat kätevästi myös pakastepullat.

Reseptit: Sami Garam

Lue myös:

    Uusimmat