13 ääriryhmän jäsentä pidätettiin Yhdysvalloissa kuvernöörin murhan suunnittelusta – presidentti Trumpilta ei herunut sympatiaa: "Hän on tehnyt surkeaa työtä"

1:27
CNN: Videolla 13 äärioikeistolaista miestä pidätettiin Michiganin kuvernöörin kidnappaukse ja murhan suunnittelusta.

13 miestä on pidätetty Michiganin kuvernöörin sieppaamisen suunnittelusta Yhdysvalloissa, kertoo muun muassa CNN. 

Viranomaisten mukaan suunnitelma sisälsi viitteitä myös kuvernööri Gretchen Whitmerin murhaamisesta. Kuusi syytettyä nähtiin oikeudessa eilen torstaina. 

– He puhuivat hänen kotiinsa menemisestä. He olisivat soittaneet ovikelloa ja ampuneet hänet, mikäli hän olisi avannut oven, Andrew McCabe FBI:sta kertoo. 

Suunnitelmaan kuului lisäksi hyökkääminen osavaltion parlamenttiin.

Operaatiota oli harjoiteltu alkukesästä lähtien ja se oli määrä toteuttaa ennen marraskuun 3. päivänä pidettäviä presidentinvaaleja. Miehet olivat hankkineet aseita, räjähteitä ja muita varusteita. Kuusi miehistä saa syytteen liittovaltion tuomioistuimeen ja seitsemän osavaltion tuomioistuimeen. 

"Surkeaa työtä"

Demokraattikuvernööri Whitmer on tunnettu presidentti Donald Trumpin arvostelija. Presidentti itse kirjoitti eilen Twitteriin, että Whitmer on "tehnyt surkeaa työtä". Myöhemmin tviitissä presidentti tuomitsi väkivallan. 

– Jos vihasta puhutaan, kuvernööri Whitmer voi katsoa peiliin. Hän herää joka aamu sydämessään viha presidentti Trumpia kohtaan, Trumpin kampanjan neuvonantaja Jason Miller kertoi haastattelussa. 

Kuvernööri Whitmer on pyytänyt Valkoista taloa rauhoittamaan presidentin häntä kohtaan osoittamaa kritiikkiä. Hänen mukaansa kidnappaussuunnitelma sai alkunsa kyseisestä kritiikistä. Whitmer kertoo olevansa järkyttynyt, että vielä suunnitelman paljastuttuakin, presidentti jatkoi hänen parjaamistaan. 

Muutama Michiganilainen republikaani on ottanut asiaan kantaa ja tuominnut Whitmeriä kohtaan suunnitellun väkivallan. 

ABC12-uutissivuston mukaan osa miehistä kuuluu Wolverine Watchmen -nimiseen puolisotilaalliseen ryhmään. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja