11 prosenttia suomalaisista hyväksyy seksuaalisen väkivallan – Romaniassa jopa yli puolet

Jopa 11 prosenttia suomalaisista hyväksyy seksuaalisen väkivallan joissain tilanteissa. Romaniassa seksuaalisen väkivallan hyväksyy jopa yli puolet.

11 prosenttia suomalaisista ajattelee, että seksuaalinen väkivalta on oikeutettua joissain tilanteissa, selviää Euroopan komission teettämästä kyselystä.

Seksuaalinen väkivalta on 11 prosentin mielestä oikeutettua, jos uhri on humalassa tai huumeiden vaikutuksen alaisena, hän on lähtenyt vapaaehtoisesti tekijän kotiin, pukeutunut provosoivasti tai ei kamppaile tai sano selvästi vastaan.

Tulokset ovat linjassa Suomessa aiemmin tehtyjen kyselyjen kanssa.

Raiskauskriisikeskuksen vuonna 2010 julkaisemien tilastojen mukaan 12 prosenttia suomalaisista ajattelee, että raiskaus voi tapahtua lieventävien asianhaarojen vallitessa.

Itä-Euroopassa asenteet hyväksyvämpiä

Vaikka 11 prosenttia voi tuntua suurelta luvulta, se on alle EU-maiden keskiarvon. Keskimäärin lähes kolmannes EU-kansalaisista ajattelee, että seksuaalinen väkivalta on hyväksyttyä joissain tilanteissa.

Kaikista yleisintä seksuaalisen väkivallan hyväksyminen on Romaniassa, jossa jopa 55 prosenttia ajattelee, että on tapauksia, joissa se on oikeutettua.

Romania on ainoa EU-maa, jossa näin uskoo yli puolet kyselyyn osallistuneista. Itä-Euroopan maissa suhtautuminen seksuaaliseen väkivaltaan oli kuitenkin yleisesti muuta Eurooppaa myönteisempää.

Kaikista tuomitsevimmin seksuaaliseen väkivaltaan suhtautuivat espanjalaiset ja ruotsalaiset.

Nousi otsikoihin Yhdysvalloissa

Sukupuolittunutta väkivaltaa kartoittava kysely tehtiin viime kesänä 28 EU-maassa. Vastaajia oli kokonaisuudessaan 30 000.

Kysymyksiä esitettiin myös perheväkivallasta. Kyselyssä selvisi esimerkiksi myös, että 11 prosenttia vastaajista ajattelee, ettei kumppanin pakottamisen seksiin pitäisi olla laitonta.

Kyselyn tuloksista on uutisoitu laajalti ja esimerkiksi Washington Post -lehti ihmettelee, miten suuri osa eurooppalaisista hyväksyy seksuaalisen väkivallan.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja