Punnitsimme 30 jääsalaattipussia ruokakaupassa – tässä tulos

Karu näky helsinkiläiskaupan hevi-osastolla 0:17 Karu näky helsinkiläiskaupan hevi-osastolla
KATSO MYÖS: Karu näky helsinkiläiskaupan hevi-osastolla! Vierailu helsinkiläisen supermarketin hevi-osastolla osoitti, että ihmiset eivät ole vieläkään oppineet käyttämään kukkakaalista kaikkia syötäviä osia.

Tiesitkö, että valmiiksi punnituissa hedelmä- ja vihannesosaston tuotteissa voi olla yllättävän paljon painoeroja?

Säästämiseen keskittyvässä Facebook-ryhmässä heräsi taannoin keskustelua kaupoissa myytävistä salaattipusseista. Esimerkiksi eri kaupoissa myytävät, eri brändien jääsalaatit on yleensä pakattu sadan gramman pusseihin. 

Ryhmässä kuitenkin nostettiin esille, että pussien painot voivat heitellä kymmeniä grammoja luvatusta. Siksi salaattipussit kannattaisi punnita kaupan hedelmävaa'alla, mikäli haluaa rahoilleen enemmän vastinetta.

Joissain pusseissa jopa yli 70 prosenttia enemmän salaattia

Päätimme testata, kuinka paljon salaattipussien painot todella vaihtelevat. Punnitsimme kahdessa eri ruokakaupassa yhteensä 30 jääsalaattipussia kolmelta eri brändiltä: Pirkalta, Vihreältä Keijulta sekä Kotimaista-tuotemerkiltä. 

Kolmestakymmenestä punnitusta jääsalaattipussista 29 painoi luvattua enemmän, eli pussissa oli jääsalaattia enemmän kuin 100 grammaa. Yhden tuotteen paino oli kaupan vaa'an mukaan 98 grammaa.

Jokaisella tuotemerkillä jääsalaattipussien paino heitteli.

Jääsalaattipussien painot vaihtelivat 98 grammasta aina lähes 170 grammaan asti. Parhaimmillaan yhdessä salaattipussissa oli siis yli 70 prosenttia enemmän salaattia kuin toisessa.

Hyvä uutinen sentinvenyttäjille siis on se, että rahoilleen saa yleensä luvattua enemmän vastinetta. Monille voi kuitenkin tulla yllätyksenä pakkausten sisällön kymmenien grammojen vaihtelu.

Kuluttajaliitto: "Tarkan euron kuluttaja voi hyötyä eri pakkausten vertailusta"

Kyse ei varsinaisesti ole uudesta ilmiöstä. Kuluttajaliitto selvitti vertailussaan jo vuonna 2018, voiko kuluttaja luottaa valmiiksi punnittujen hedelmä- ja vihannestuotteiden painomerkintöihin. 

Suurin osa (81 prosenttia) selvityksessä punnituista tuotteista painoi ilmoitetun verran tai sen yli. Useiden tuotteiden kohdalla erot yksittäisten pakkausten välillä olivat kuitenkin suuria.

Kuluttajaekonomisti Paula Pessi totesi tuolloin liiton tiedotteessa, että kuluttaja voi ostaa valmiiksi pakattuja hedelmä- ja vihannestuotteita melko huoletta

– Tarkan euron kuluttaja voi kuitenkin hyötyä eri pakkausten vertailusta, sillä yksittäisten pakkausten väliltä löytyi suuriakin painoeroja, Pessi huomautti.

Eniten ylimääräistä parsakaaleissa ja jääsalaateissa

Liiton vuonna 2018 tekemässä testissä parhaiten ilmoitetun painon kanssa täsmäsivät perunapussit. 

Eniten poikkeamaa ilmoitetun painon alle oli nektariinirasioissa. Marjojen kohdalla yksittäiset rasiat saattoivat painaa 20–30 grammaa ilmoitettua vähemmän. Kevyen pensasmustikkarasian kohdalla tämä voi olla jo 15 prosenttia ilmoitetusta painosta.

Eniten ylimääräistä oli puolestaan parsakaaleissa sekä jääsalaattipusseissa.

– Näissäkin vaihtelu oli suurta, joten kuluttaja voi hyötyä vertailusta, liitosta muistutettiin.

Hyvää informaatiota kuluttajille

Kuluttajaliiton Paula Pessi kertoo nyt MTV Uutisille vuoden 2018 testin olevan tuorein liiton suorittama vertailu. Hän painottaa, että testi oli pistokoemainen, mutta tulokset ovat sinänsä täysin valideja. Testissä punnittiin yli 160 tuotetta tarkalla teollisuusvaa'alla. 

Vaikka tulokset eivät ole varsinaisesti shokeeraavia, on Pessin mukaan hyvä informoida kuluttajia pakkausten eroista. 

– Itsekin olen kaupassa huomannut mututuntumalla, että jääsalaattipusseissa on eroja. Kannattaa siis olla tarkkana, jos haluaa rahoilleen enemmän vastinetta.

Tasan sadan gramman jääsalaattipussien pakkaaminen olisi käytännössä mahdottomuus. Pääasia kuitenkin on, että kuluttajat saavat tuotetta vähintään pakkauksessa ilmoitetun määrän.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!