Näin kurkun säilyvyys paranee jopa kolminkertaiseksi

Kurkkujen marinointi: Upota kurkkuviipaleet sitruunalimuun 1:40 Kurkkujen marinointi: Upota kurkkuviipaleet sitruunalimuun
KATSO MYÖS VIDEO: Superhyvä marinadi kurkulle – testaa helppo ohje!

Moni ihmettelee kurkun käärimistä muoviin, kertoo Kauppapuutarhaliitto. Muovikalvon käytölle on kuitenkin olemassa perusteltu syy. 

Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla tällä viikolla vietettävästä valtakunnallisesta kurkkuviikosta. Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Kirsi Sahrman-Hauhiakertoi myös niksin kurkun maun parantamiseen

Kurkku on tomaatin ohella Suomen suosituimpia vihanneksia, ja jokainen suomalainen popsiikin vuosittain keskimäärin 30 kurkkua, mikä tarkoittaa noin yhdeksää kiloa. 

– Valtaosa kurkuista syödään kotimaisina. Kurkun kotimaisuusaste on erittäin korkea, jopa 96 prosenttia. Kotimaisen kurkun maku ja tuoreus ovat ylivoimaisia verrattuna tuontikurkkuun, Kauppapuutarhaliitto kertoo tiedotteessaan. 

Valtakunnallista kurkkuviikkoa vietetään 18.–24.3. Vaikka vihreä klassikkovihannes on sesongissa koko vuoden, on sitä Kauppapuutarhaliiton mkaan oivallista juhlistaa erityisesti juuri nyt alkukeväästä.

Miksi kurkku kääritään muoviin?

Kauppapuutarhaliiton mukaan moni kritisoi kurkun pakkaamista muovikalvoon, mutta pakkauksella on erittäin tärkeä tehtävä. 

– Jo noin 1–2 prosentin kurkkuhävikin lisääntyminen kuormittaa ympäristöä enemmän kuin muovin valmistus, liitosta muistutetaan.

Moni ei ehkä muista, että kurkun muovikalvo oli vielä vuosikymmen sitten paljon paksumpaa. Muovikalvoa on vuosien varrella ohennettu ja muovia kuluukin jopa 40 prosenttia vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

Kauppapuutarhaliitosta muistutetaan, että turhaan tuotettu ja roskiin heitetty ruoka aiheuttaa huomattavasti suuremmat ilmasto- ja rehevöittävät vaikutukset, kuin pakkausten tuotanto ja jätehuolto. 

– Tärkeintä on siis tuotteen säilyminen ketjussa kulutukseen saakka. Kurkun säilyvyys paranee kaksin-kolminkertaiseksi muovikalvon avulla. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!