Vappu Pimiän yön yli -sämpylät

yonylisampylat_H_preview copy
Testaa Vapun helpot sämpylät! Resepti: Vappu Pimiä, Vappu joka päivä (Otava 2023), Kuva: Laura Riihelä. Otava

Vappu Pimiä on leiponut näitä sämpylöitä jo yli 20 vuoden ajan. Vapun yön yli -sämpylöiden taikina valmistuu viidessä minuutissa, eikä sämpylöitä tarvitse edes käsin pyöritellä! Resepti on kirjasta Vappu joka päivä (Otava 2023).

  • Aktiivinen valmistusaika: 5min
  • Kokonaisvalmistusaika: 12h 20min
  • Annosmäärä: n. 10 sämpylää

Illalla

  • 5 dl nestettä (vettä, piimää, maitoa, turkkilaista jogurttia tms ; neste saa olla viileää)
  • 5–7 g tuorehiivaa tai ½ ps kuivahiivaa
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 rkl siirappia tai hunajaa
  • 2 ½ dl hiutaleita tai leseitä (kaurahiutaleita, neljän viljan hiutaleita,tattarihiutaleita, leseitä tms.)
  • 5 dl jauhoja (hiivaleipäjauhoja, sämpyläjauhoja, spelttijauhoja, ruisjauhoja, ohrajauhoja tms; puolet jauhoista kannattaa olla sämpylä-, speltti- hiivaleipä- tai vehnäjauhoja, jotta taikinaan tulee oikeanlainen koostumus)

Aamulla

  • 2–2 ½ dl jauhoja

Valmistusohje

Illalla:

  1. Kaada neste kulhoon ja lisää joukkoon hiiva ja sekoita puulastalla.
  2. Lisää kulhoon myös suola, siirappi sekä hiutaleet ja sekoita.
  3. Tämän jälkeen lisää jauhoja. Voit käyttää erilaisia jauhoja, mikä onkin hyvä tapa tyhjentää jauhopussien pohjat. Sekoita taas seos puulastalla tasaiseksi. Taikina on tässä vaiheessa vielä suht löysää.
  4. Laita leivinliina kulhon päälle ja jätä taikina kohoamaan yöksi huoneenlämpöön.

Aamulla:

  1. Lisää taikinaan 2–2 ½ dl jauhoja desi kerrallaan puulastalla sekoittaen. Taikina ei edelleenkään ole sellaista, mitä voisi käsin pyöritellä sämpylöiksi, vaan löysempää.
  2. Kun olet sekoittanut jauhot taikinaan, annostele taikina kahdella ruokalusikalla nokareiksi pellille leivinpaperin päälle.
  3. Laita uuni päälle 225 asteeseen. Levitä leivinliina sämpylöiden päälle ja anna niiden kohota vielä sen aikaa kun uuni lämpiää.
  4. Paista sämpylöitä koon mukaan 12–15 minuuttia. Kun sämpylöiden pohja on ruskea ja ne kumisevat pohjaan koputtaessa, ne ovat kypsiä.


Vapun vinkki:
Vaihtele nestettä, jauhoja ja hiutaleita. Oma suosikkini nesteeksi on joko piimä tai turkkilaisen jogurtin ja veden yhdistelmä. Hiutaleista lempparini on tattari.

Resepti: Vappu Pimiä, Vappu joka päivä (Otava 2023), Kuva: Laura Riihelä

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.