Nämä ruokakaupan tuotteet ovat kutistuneet vaivihkaa – kilohinta noussut: "Paketti näytti edestä päin täysin samalta kuin ennen"

Halpa vs. kallis: Päihittääkö kaupan edullisin lager pienpanimon tyyriin oluen? 7:14 Halpa vs. kallis: Päihittääkö kaupan edullisin lager pienpanimon tyyriin oluen?
KATSO MYÖS VIDEO: Voiko kaupan halvin lager olla paremaa kuin pienpanimon tyyris olut? Katso suositun Halpa vs. kallis -sarjan olutjakso.

MTV Uutisten lukijat kertovat, miten shrinkflaatio-ilmiö on näkynyt ruokaostoksilla.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin syyskuussa yleistyvästä shrinkflaatio-ilmiöstä, jolla tarkoitetaan tuotteiden tai tuotepakkausten kutistumista hintojen pysyessä samana. Ilmiö on havaittavissa meillä ja maailmalla.

Dagens Nyheterin mukaan Ruotsissa ovat vaivihkaa kutistuneet muun muassa terttutomaattirasiat ja tuorejuustot. Mehuvalmistajan litran pullo pieneni yhtäkkiä 850 millilitran kokoon ja Philadelphia-tuorejuustoja myydään nyt 175 gramman pakkauksissa totutun 200 grammaan sijaan. Pakkausten hinnat pysyivät kuitenkin samoina.

Suomen Kuluttajaliitolla ei ole tutkimustietoa shrinkflaatiosta, mutta liitossa pidetään ilmiötä mielenkiintoisena. Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kertoi MTV Uutisille törmänneensä itse ilmiöön myös esimerkiksi ravintoloissa.

Kysyimme lukijoilta, ovatko he huomanneet ruokaostoksilla merkkejä shrinkflaatiosta. Kommenttien perusteella moni suomalaisista kaupoista tuttu tuote on toden totta kutistunut, vaikka pakkauksen hinta onkin pysynyt samana tai jopa noussut.

"Suomalaiset kahvipaahtimot alkoivat höylätä paketeista grammoja pois"

MTV Uutisten lukijat ovat huomanneet kutistumista esimerkiksi kahvipaketeissa. Kahvin hinnannoususta on uutisoitu viime aikoina laajasti, joten pakkausten kutistuminen ei varsinaisesti ole mikään yllätys.

– Saludo-kahvi oli ensimmäinen tuote, josta huomasin tämän varmaan jo vuosi sitten. Paketti on 450 grammaa, kun ennen se oli 500 grammaa, nimimerkki Solveig, 68, kommentoi.

Nimimerkki Ransu, 39, on puolestaan sitä mieltä, että kahvipaketteja on vaivihkaa pienennetty jo paljon ennen Ukrainan soitaa.

– Suomalaiset kahvipaahtimot alkoivat "höylätä" paketeista grammoja pois siten, että paketti näytti edestä päin täysin samalta kuin ennen. Lopputuloksena puolen kilon paketti muuttui 400–450 -grammaiseksi. Hinta pysyi toki samana.

Shrinkflaatio näkyy myös kahviloissa

Jotkut lukijat ovat myös huomanneet, että tarjouskampanjoissa saatetaan myydä pienempiä pakkauskokoja, jolloin tarjous ei kilohintoja vertaillessa ole todellisuudessa niin hyvä.

Shrinkflaatio on iskenyt myös joihinkin kahviloihin.

– Kahvilassa oli kakkusiivu huomattavasti pienentynyt, hinta taisi olla ennallaan. Itse olisin kyllä ottanut sen entisen kokoisen leivonnaisen vähän korkeammalla hinnalla, nimimerkki Sirpuliini, 65, toteaa.

– Olen huomannut kahviloissa, että erikoiskahveista on kesän aikana tullut laimeamman makuisia. Siis vetisiä. Onkohan kahvipuruja vähennetty, vaikka kuppi on saman kokoinen ja aina täysi, nimimerkki Optical, 61, pohtii.

Margariinipurkit, lemmikkien ruoat...

Kesällä Helsingin Sanomat kertoi Flora-margariinipakettien kutistuneen entisestä, mutta niiden hinta ei sen sijaan pudonnut.

– Pari kuukautta sitten myös margariinipaketit kutistuivat vaivihkaa, ennen oli 600 grammaa ja 400 grammaa, nyt ne ovat 550 grammaa ja 380 grammaa, päivittelee nimimerkki Jule, 47. 

Nimimerkki Tarjoushaukka, 50, on sen sijaan huomannut pienentyneiden margariinipakkausten jopa kallistuneen entisestään.

Shrinkflaatio on lukijoiden kommenttien perusteella iskenyt myös lemmikkien ruokiin. Kissojen ruoissa muun muassa joidenkin Latz-annospussien kokoa on pienennetty. Useampi lukija mainitsi kommenteissaan myös Jahti&Vahti-koiranruoan.

– Kuivaruoassa pakkauskoko oli muuttunut ja hinta noussut 2–3 euroa. Ennen kuivaruokaa oli säkissä 15 kiloa,  nyt 12 kiloa, nimimerkki AlaskanHusky, 30, huomauttaa.

Herkut pienenevät, niiden hinta ei

Makeisissa pakkauskokoja on rukattu jo pitkään, mikä saattaa johtua esimerkiksi vuonna 2011 käyttöön otetusta makeisverosta.

– Fazerin sininen patukka oli ennen 50 grammaa, sitten 45 grammaa ja nyt 39 grammaa. Ja hinta on noussut koko ajan, nimimerkki Pena, 64, päivittelee.

– Sukulaku on pienentynyt 10 vuoden aikana muistaakseni 35 grammasta 32 grammaan, ja nyt se on 28 grammaa, mutta pakkaus on vanhan pituinen eli liian pitkä, ihmettelee nimimerkki Lopetin ostamasta, 45. 

Ilmiö on ollut nähtävillä myös muissa makeissa ja suolaisissa herkuissa.

– Jäätelötuuteista on tullut aivan minikokoisia, vaikka hinta on pysynyt samana. Huomasin tämän ilmiön kuitenkin jo muutama vuosi sitten, nimimerkki Tuula, 40, kertoo.

– Esimerkiksi sipsit: Taffel Furious Megabag, ennen 325 grammaa, nyt 312 grammaa, Taffel Bravo Megabag, ennen 325 grammaa , nyt 305 grammaa. Leikkeleissä sama kävi jo aikoja sitten, vanhat 300 gramman pakkaukset muuttuivat 250 gramman pakkauksiksi, nimimerkki Jani, 37, listaa.

Katso myös video: Viiden euron buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista. 

Vitosen buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista – tältä se näytti 1:08
Tällaista viiden euron buffetruoka on.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat