Norjan hiihdon supertähti antoi tylyt pakit

Viime kaudella norjalaisnaisten ykköstähtenä maastohiihdossa tuikkinut Kristine Stavås Skistad kulkee omaa tietään nyt ja jatkossakin. Tempauksillaan kohauttanut sprinttitykki pysyy VG:n mukaan myös ensi kaudella maajoukkueen ulkopuolella.

Omaehtoisella harjoittelulla huimaan vireen saavuttanut Kristine Stavås Skistad pysyy yksinäisenä sutena, eikä liity myöskään ensi kaudella Norjan maajoukkueeseen. Skistad on harjoitellut omatoimisesti viimeisen kahden vuoden ajan, eikä halua lähteä muuttamaan kaavaa myöskään arvokisakaudella, kun MM-kisat järjestetään ensi vuonna Norjan Trondheimissa. 

Näin kertoo norjalaislehti VG, jonka tietojen mukaan Skistad, 25, on kieltäytynyt Norjan hiihtoliiton tarjouksesta palata maajoukkueeseen. Sprintissä täysin ylivertainen tekijä olisi haluttu ilman muuta mukaan maajoukkueen harjoitusrinkiin kirittämään muita pikamatkoihin erikoistuneita norjalaisnaisia.

Skistadia takaisin maajoukkueeseen ovat tänä keväänä turhaan houkutelleet VG:n mukaan muun muassa Norjan hiihtolegendat Marit Björgen ja Maiken Caspersen Falla. 

Skistad on jo aiemmin vihjaillut, ettei maajoukkueen ehdoilla toimiminen ole häntä varten. Hän on ilmaissut huolensa muun muassa yksilöllisestä harjoitteluohjelmastaan, jota maajoukkueen kanssa leireily ei palvelisi. Myöskään hyväksi havaitun paletin hajottaminen ei tiettävästi ole innostanut urheilijaa.

VG ei ole tavoittanut Skistadia tai hänen valmentajaansa Lage Sofienlundia kommentoimaan uutista.

Skistad on käytännössä yksin kannatellut Norjan naisten menestystä viime aikoina. Päättyneellä kaudella hän sijoittui 11 kertaa palkintopallille ja nappasi viisi voittoa maailmancupissa. Etenkin loppukaudesta harteikas ja hurjaan voimantuottoon kykenevä hiihtäjä oli huippuvedossa, ja aiheutti kohua ylimieliseksi mielletyillä tuuletuksillaan.

Skistadin ohella Norjan maajoukkueesta on kieltäytynyt normaalimatkan hiihtäjä Astrid Öyre Slind, joka kertoi tiistaina jatkavansa harjoittelua yksityistallissa Team Aker Dählin riveissä.

Johannes Hösflot Kläbo sen sijaan on palannut maajoukkueeseen. Maastohiihdon tämän hetken suvereenein miesurheilija palaa ruotuun ryhmän ulkopuolella vietetyn viime kauden jälkeen. Ennen viime vuoden irtiottoaan Kläbo suomi kovin sanoin maajoukkueen toimintatapoja.

Norjan hiihtoliitolle Skistadin kieltäytyminen maajoukkueesta on takaisku myös taloudellisesti, sillä ilman maajoukkuesopimusta naisten ykköstähteä ei pystytä hyödyntämään esimerkiksi liiton markkinoinnissa. Maajoukkueen ulkopuolelle jättäytymisellä onkin hiihtäjille myös taloudellisia kannustimia, sillä Norjan hiihtoliiton ja urheilijoiden henkilökohtaisten sponsorisopimusten intressit saattavat olla paikoitellen merkittävässä ristiriidassa keskenään.

Lue myös:

    Uusimmat