Kenen kukkaroon arvonlisäveron korotus iskee? Perustelut puolesta ja vastaan

Hallitus viimeistelee talouslinjauksiaan - kenen lompakolle mennään? 10:37
Hallitus viimeistelee talouslinjauksiaan - kenen lompakolle mennään? Haastattelussa STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà sekä Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Mediatietojen mukaan hallitus on sopinut yleisen arvonlisäveron korottamisesta 25,5 prosenttiin. Mutta millainen on veronkorotuksen vaikutus ja kenen kukkarolle se käy eniten?

STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà toteaa, että yleistä arvonlisäveroa on ihan perusteltua nostaa, mutta sillä on ainakin kaksi huonoa vaikutusta talouteen: ensinnäkin korotus kohdistuu enemmän pienituloisiin kuin suurituloisiin.

– Tämä voi olla ongelmallista, kun pienituloisilta leikataan aiempien päätösten mukaisesti ja heidän indeksinsäkin ovat jäädytetty eli esimerkiksi sosiaaliturva ei nouse. Kannattaisi ehkä miettiä indeksien jäädytyksiä.

Toiseksi yleisen arvonlisäveron korottaminen vaikuttaa negatiivisesti ostovoimaan yleisestikin, Lainà toteaa.

– Siinä mielessä tämä on huono toimenpide talouden kannalta. Ei ehkä paras mahdollinen ajoitus.

Arvonlisäveron sijaan Lainà kohdistaisi huomiota yrityksiin ja esimerkiksi yhteisöverotuksen korottamisella parilla prosenttiyksiköllä. Tämä toisi hänen mukaansa saman mittaiset verotulot kuin nyt hallituksen kaavailema yleisen alvin korottaminen.

– Olisi aiheellista osallistaa myös yrityksiä. Enemminkin sinne ollaan nyt tarjoilemassa mahdollisesti lisää huojennuksia, mitä on vaikea nähdä perusteltuna tässä taloudellisessa tilanteessa. 

"Uskaltaako tähän maahan investoida"

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi on päinvastaista mieltä Lainàn ehdotuksen kanssa.

– Kaikista suurinta myrkkyä talouskasvulle on, että lähettäisiin kiristämään työverotusta tai investointien tuoton verotusta yritysverotuksen muodossa. Minua huolestuttavat jo tällaiset puheetkin. 

Myös investoinnit tai pikemminkin niiden puuttumiset huolestuttavat Romakkaniemeä.

– Yritykset miettivät, että uskaltaako tähän maahan investoida, jos täällä on tällainen rajujen veroehdotusten tulva. Pitäisi saada lisää luottamusta siihen, että tässä maassa kannattaa investoida ja työllistää.

Romakkaniemestä on ymmärrettävää, että hallitus kohdistaa toimia myös verotuksen puolelle.

– On ymmärrettävää, että verotuksenkin puolelle mennään ja silloin yleinen arvonlisävero on vähiten haitallisia laajoja veropohjia, joista tuloja voi saada.

– Kun vertaa, että mistä muualta tällaisia summia olisi saanut, tämä on varmasti monien ekonomistien mielestä järkevin vaihtoehto.

Lue myös:

    Uusimmat