Orpo: Suomi joutuu EU:n tarkkailuluokalle ilman toimia jo tänä vuonna – tässä nopeiden sopeutusten mittakaava

Orpo: Suomi välttää EU:n "tarkkailuluokan" muutaman sadan miljoonan toimilla 1:56
Katso Orpon haastattelu tästä.

Suomi on vaarassa joutua EU:n liiallisen alijäämän menettelyyn. Orpo arvioi, että se voidaan välttää muutaman sadan miljoonan sopeutustoimilla.

Pääministeri Petteri Orpo arvioi MTV Uutisille, että kehysriihen neuvotteluissa ollaan jo aika pitkällä. MTV tapasi Orpon ennen aamun neuvotteluiden alkamista Helsingissä.

– Kokonaisuudesta ollaan hyvin lähellä maalia, mutta sehän menee aina niin, että viimeiset asiat ottavat aikansa.

Orpo painottaa, että kehysriihessä ei ole mitään erityisiä riitoja.

– Enemmän kyse on siitä, että asiat ovat vaikeita.

Muutamia satoja miljoonia tänä vuonna

Kehysriihessä päätetään Suomen tulevista sopeutustoimista.

– Kyllä meidän täytyy tänä vuonna jo tehdä toimia, jotta me pysymme poissa EU:n tarkkailuluokalta. Se on kokonaisuudessaan muutamien satojen miljoonien kokoluokkaa, millä me varmistamme, että emme joudu tähän menettelyyn.

EU:n "tarkkailuluokalle", eli liiallisen alijäämän menettelyyn voi joutua, jos julkisen talouden alijäämä on yli kolme prosenttia bruttokansantuotteesta (bkt). Seurauksena voi olla muun muassa sakkoja.

Hallitus aloitti eilen kaksipäiväisen kehysriihensä, jossa se neuvottelee lähivuosien julkisen talouden suunnitelmasta. Hallituksen kokonaistavoitteena on kolmen miljardin euron sopeutusohjelma. Verotuloja pyritään kasvattaa noin miljardilla eurolla ja menoleikkauksia tavoitellaan noin kahdella miljardilla eurolla.

Katso Orpon koko haastattelu ennen kehysriiheä yltä.

Lue myös:

    Uusimmat