Tutkimus paljasti, miten liikunta muuttaa aivoja – erityisen hyödyllistä masentuneille

Lempeitä treeniliikkeitä kehollesi 8:40
KATSO MYÖS: Motivaatio on vessapaperia eikä sitä pidä odotella. Treenin voi vain aloittaa, sanoo Fatima Witick.

Liikkuminen sai tutkimuksessa aivojen stressiviestit vähenemään.

Liikunta muuttaa aivoja – ja parempaan suuntaan, kertoo CNN. Tutkimuksen mukaan liikkuminen vähensi stressisignaalien määrää aivoissa, mikä puolestaan vähensi riskiä sairastua sydäntauteihin.

Stressisignaalit aivoissa vähenivät

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä. Tutkijat analysoivat yli 50 000 kuusikymppisen aikuisen tietoja. Koehenkilöt täyttivät kyselyitä aktiivisuudestaan; 774 henkilölle tehtiin myös aivokuvauksia ja aivojen stressiaktiivisuuden mittauksia.

Jos koehenkilö liikkui suositusten mukaan, hänen riskinsä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin laski 23 prosenttia. Enemmän liikkuvilla stressiä havaittiin vähemmän.

– Henkilöillä, jotka liikkuivat enemmän, stressiin liittyvät signaalit aivoissa vähenivät, tutkimusta tehnyt Ahmed Tawakol kuvailee.

Tawakolin mukaan tulosten perusteella vaikuttaakin siltä, että liikunta osittain vähentää sydänsairauksien riskiä vähentämällä stressisignaaleja. Stressisignaaleilla on yhteys esimerkiksi tulehdukseen kehossa ja korkeampaan verenpaineeseen.

"Yllättäen havaitsimme hyödyn yli kaksinkertaistuvan masentuneilla..."

Masennuksesta kärsiville treeni vaikutti olevan erityisen suotuisaa. 

Jos henkilö ei koskaan ollut ollut masentunut, liikunnan edut sydänsairauksiin tasoittuivat noin 300 viikoittaisen minuutin kohdalla, kun treeni oli keskikovaa. Masentuneilla edut lisääntyivät sitä mukaa, kun liikuntaa harrasti enemmän.

– Yllättäen havaitsimme hyödyn yli kaksinkertaistuvan masentuneilla henkilöillä verrattuna henkilöihin, joilla ei ole tai ole ollut masennusta, Tawakol sanoo.

Tutkimuksessa ei voitu osoittaa syy-seuraussuhdetta. Aiemmissa tutkimuksissa kuitenkin on havaittu, että jo hyvinkin pieni määrä liikuntaa voi helpottaa masennusoireita.

Katso myös: Uusi treeni hakusessa? Näin opit boxer-tyylin eli nyrkkeilijän naruhypyn!

Näin opit boxer-tyylin eli nyrkkeilijän naruhypyn 2:54
Jos tavanomainen naruhyppely tylsistyttää, kokeile nyrkkeilijän naruhyppelyä. Näin se onnistuu!

Lue myös:

    Uusimmat