Näkökulma: Tässä ovat SM-liigakauden parhaat tekijät ja isoimmat pettymykset

Christian Heljanko palkittiin pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana 1:02
Christian Heljanko palkittiin pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana

SM-liigakausi 2023–2024 päättyi sunnuntaina Tampereella, kun Tappara kaatoi viidennessä finaaliottelussa Pelicansin 3–0. Finaalisarja meni Tapparalle 4–1. Nyt on aika tarkistella kauden parhaita sekä kauden isoimpia pettymyksiä.

Mukana on sekä normaaleita palkintokategorioita kuin myös muutamia lisävalintoja.

Mukaan on huomioitu koko kauden näytöt – merkittävimpien hetkien painotuksilla.

Paras maalivahti

Christian Heljanko, Tappara

Heljanko, 27, oli tämän liigakauden ylivertaisesti paras maalivahti. Heljanko joutui runkosarjassa aivan uudenlaisen haasteen eteen, kun Tappara antoi päättömästi painetta. Kirvesrinnat olivat nyt paljon enemmän Heljangon varassa kuin aiemmin. Päätti kevään tyylillä. 16 pudotuspeliä, kolme nollaa ja huikea torjuntaprosentti: 93,29.

Haastaja: Niklas Kokko, Pelicans/Kärpät

Pudotuspelien arvokkain pelaaja Christian Heljanko: "On tämä aikamoinen dynastia" 1:00
Pudotuspelien arvokkain pelaaja Christian Heljanko: "On tämä aikamoinen dynastia"

Paras puolustaja

Filip Kral, Pelicans

Kesken kauden JYPistä Ilvekseen vaihtanut Sami Niku takoi puolustajista entinen pisteitä runkosarjassa, mutta jos puhutaan aidosti parhaasta pakista, valinta menee Lahden suuntaan. Kral oli yksi suurimmista syistä sille, miksi Pelicans alkoi pelaamaan niin vakuuttavaa kiekkoa marraskuun darts-turnauksen jälkeen. Tshekkipakki pääsi terveeksi ja alkoi pyörittää Pelicansin kiekollista peliä. Erinomainen puolustaja, joka ei ole kaukana NHL-tasosta.

Haastaja: Charle-Edouard D'Astous, KooKoo

Paras hyökkääjä

Teemu Turunen, Kärpät

Ilveksen Oula Palve voitti runkosarjassa pistepörssin, mutta näkikö kukaan häntä kevään pudotuspeleissä? Hiljaista oli. Kärppien Turunen paukutti jo runkosarjassa 30 maalia, eikä hän hyytynyt myöskään pleijareiden puolella. Turunen oli tämän liigakauden vaarallisin yksilö.

Haastaja: Anton Levtchi, Tappara

Anton Levtchi iskee taas! Tappara tukevasti kiinni Suomen mestaruudessa 1:41
Anton Levtchi iskee taas! Tappara tukevasti kiinni Suomen mestaruudessa

Tappara-tähti Anton Levtchiltä paljastus Rikard Grönborgin temperamentista kulisseissa – "Hyvä, että oli muoviroskikset" 0:42
Tappara-tähti Anton Levtchiltä paljastus Rikard Grönborgin temperamentista kulisseissa – "Hyvä, että oli muoviroskikset"

Paras tulokas

Oiva Keskinen, Tappara

Puolijyrkkä veto pöytään. TPS:n Viljami Marjala painoi kovaa jälkeä runkosarjassa ja pudotuspelien alussa, mutta valinta kääntyy Keskiseen siksi, koska hän oli mestarijoukkueen pelillisen ykkösketjun elintärkeä lenkki. Keskinen murtautui syksyllä liigaympyröihin, eikä hän luopunut missään vaiheessa paikastaan. Keskinen oli yksi pudotuspelien parhaimpia kenttäpelaajia. Mainio peluri, jonka tulevaisuus näyttää valoisalta.

Erittäin vahva haastaja: Viljami Marjala, TPS

Suurin yllättäjä

Atro Leppänen, Sport

Vielä muutama kausi (2018–19) sitten kakkosdivisioonassa eli neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla pelannut Leppänen, 25, nousi raketin lailla aina A-maajoukkueympyröihin asti. Leppänen teki ensin loistavaa jälkeä Kiekko-Espoossa, minkä jälkeen hän vakuutti myös Suomen korkeimmalla sarjatasolla eli Liigassa. Hieno tarina. Sportilta onnistunut veto ottaa hänet ruotsalaislegioonan keskelle ilopilleriksi.

Haastaja: Ville Koivunen, Kärpät

Pahin pettymys

Robert Rooba, JYP

Koko JYP on tämän liigakauden isoin pettymys – vieläpä aivan selvällä erolla. JYPin seurajohdon kertakaikkisen typerä valmentajapotkupäätös aloitti karmivan alamäen. JYP oli pistekeskiarvoltaan kuuden joukossa, jääden lopulta pudotuspelien ulkopuolelle. Pelaajiston puolella Rooba, 30, jäi pahaksi pettymykseksi. Virolaishyökkääjä takoi kaudella 2020–21 peräti 30 maalia JYPin paidassa. Nyt? Neljä osumaa ja 11 pistettä, minkä lisäksi hän luopui kapteenin C-merkistä.

Haastaja: Joose Antonen, Kärpät

Herrasmiespelaaja

Julius Nättinen, HIFK

60 runkosarjaottelua kärkiketjuissa, eikä yhden yhtään jäähyä. Kova temppu. Nättisen kauteen mahtui kuitenkin pieni kauneusvirhe, kun hän otti pudotuspeleissä yhden jäähyn. Nättinen on hyökkäävä pelaaja, mutta hän ei kaihda myöskään kamppailutilanteita. Se nostaa suorituksen arvoa.

Haastaja: Patrik Carlsson, Pelicans

MVP eli arvokkain yksilö

Christian Heljanko, Tappara

Valinta menee aivan samaan suuntaan kuin pudotuspelien arvokkaimman pelaajan titteli. Heljangolla oli suurin vaikutus Tapparan menestykseen eli mestaruuteen. Niin pudotuspeleissä kuin jo runkosarjassa.

Haastaja: Ryan Lasch, Pelicans

Paras valmentaja

Rikard Grönborg, Tappara

Tämän suhteen ei ole mitään epäselvyyttä. Grönborg pisti Tapparan kasvot uusiksi ja johdatti heti ensimmäisellä Suomen kaudellaan kirvesrinnat mestariksi. Huutoa tuli ja otsikoita riitti, mutta itse jälki oli jäätävää – varsinkin kevään ratkaisuhetkillä.

Haastaja: Petri Karjalainen, KalPa

Rikard Grönborg uudisti Tapparan ja voitti mestaruuden: "Meitä haastettiin toistuvasti" 2:56
Rikard Grönborg uudisti Tapparan ja voitti mestaruuden: "Meitä haastettiin toistuvasti"

Rikard Grönborgille meinasi käydä hassusti uniikilla hetkellä: "Oli hetken aikaa hukassa" 1:15
Rikard Grönborgille meinasi käydä hassusti uniikilla hetkellä: "Oli hetken aikaa hukassa"

Paras urheilupomo

Janne Laukkanen, Pelicans

Filip Kral, Nathan Schnarr, Michal Jordan, Lars Bryggman, Patrik Carlsson, Niklas Kokko ja Lubos Horky. Entinen NHL-pelaaja Laukkanen on tehnyt mainiota työtä Pelicansin urheilutoimenjohtajana viime vuosien aikana. Pelicans oli nyt pelaajamateriaaliltaan vahvempi kuin viime keväänä. Homma ei jäänyt Laukkasesta kiinni.

Haastaja: Antti Tuomenoksa & (Mikko Leinonen), Tappara

Lue myös:

    Uusimmat