Treeniä aamulla, iltapäivällä vai illalla? Tutkimus selvitti, mihin aikaan päivästä kannattaa hikoilla

Näin opit boxer-tyylin eli nyrkkeilijän naruhypyn 2:54
KATSO MYÖS: Etsitkö uutta treenimuotoa? Kokeile nyrkkeilijän naruhyppelyä. Näin se onnistuu!

Rivakka, lyhyt treeni illalla vaikutti tutkimuksessa suotuisasti terveyteen.

Mikä kellonaika toisi parhaita terveystuloksia treenistä? Sydneyn yliopistossa on nyt löydetty vastaus. Australialaisyliopisto seurasi yli 30 000 henkilöä lähes kahdeksan vuoden ajan.

Tutkimuksessa käytettiin dataa UK Biobankin tietokannoista. Mukana oli yli 40-vuotiaita liikalihavia henkilöitä. Noin kolmella tuhannella koehenkilöistä oli myös kakkostyypin diabetes.

Treeniä aamulla, iltapäivällä vai illalla?

Osanottajat käyttivät viikon ajan aktiivisuusmittareita. Liikunta-ajat luokiteltiin aamuun, iltapäivään tai ilta-aikaan.

Paras treeniaika oli tutkimusdatan mukaan ilta. Treenaaminen tapahtui tässä luokassa iltakuuden ja keskiyön välillä.

Jos henkilö treenasi ilta-aikaan kohtuullisesti tai rankasti, hänen riskinsä kuolla ennenaikaisesti tai sydän- ja verisuonitauteihin laski eniten.

Treeniä lyhyissä, noin kolmen minuutin pätkissä

Tärkeää vaikutti päivän kokonaisliikuntamäärän sijaan olevan se, miten usein henkilö treenasi iltaisin kohtuullisesti tai rankasti lyhyissä, noin kolmen minuutin pätkissä. Aerobiset "treenipyrähdykset" iltaisin siis toivat eniten etua.

– Emme erotelleet, millaista aktiivisuutta seurasimme. Se saattoi olla mitä tahansa voimallisesta kävelystä portaiden kiipeämiseen, mutta se saattoi sisältää myös strukturoituja harjoituksia, kuten juoksua, työskentelyä, jopa rivakkaa kodin siivoamista, tutkimusta tehnyt Matthew Ahmadikommentoi.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä. Tutkimuksessa oli heikkoutensa: aktiivisuutta mitattiin vain viikon ajan, eikä pois voitu sulkea sitä, että osa koehenkilöistä liikkui rivakasti muita vähemmän esimerkiksi vielä diagnosoimattoman sairauden vuoksi.

Katso myös: Helppo kotitreeni! Tarvitset vain tyynyn ja maitotölkin 

Helppo kotitreeni tyynyn ja maitotölkin avulla 9:06
Personal trainer Veera Mertsola tarjoilee helpon kotitreenin, johon ei tarvita kummoisia välineitä.

Lue myös:

    Uusimmat