Hyvinkin pieni määrä liikuntaa voi helpottaa masennusoireita

Tältä masennuksen  hoitoon kehitetty videopeli – tutkimusryhmä etsii halukkaita testaamaan 3:50
KATSO MYÖS VIDEO: Aalto-yliopistossa kehitetään Meliora-videopeliä, jonka ominaisuuksien uskotaan auttavan masennuksesta kärsiviä. Jos tutkimuksesta saadaan hyviä tuloksia, kyseessä voi olla lähes ainutkertainen hoitokeino masennukseen.

Vain 20 minuuttia liikuntaa päivittäin voi helpottaa kroonisen masennuksen oireita, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Lyhyet liikuntahetket helpottavat kroonisen masennuksen oireita niillä potilailla, joilla on diagnosoitu myös toinen perussairaus kuten diabetes, sydänsairaus tai krooninen kiputila, selvitti JAMA Network Open -sivustolla julkaistu tutkimus.

Tutkimus seurasi kymmenen vuoden ajan yli 4 000 irlantilaisaikuista, joiden keski-ikä oli 61 vuotta, kertoo New York Post.

Tutkimukseen osallistujat valittiin irlantilaisesta ikääntymisen vaikutuksia selvittävästä pitkittäistutkimuksesta, ja tutkijat arvioivat heitä kahden vuoden välein.

Potilaat vastasivat kyselyihin, jotka keskittyivät fyysiseen aktiivisuuteen ja liikuntatasoon ennen kuin heidän masennusoireita arvioitiin.

Potilaat, joilla oli vakavia oireita ja jotka olivat kärsineet vakavasta masennusjaksosta viimeisen 12 kuukauden aikana luokiteltiin tutkimuksessa vakavaa masennusta sairastaviksi.

20 minuuttia päivässä, viitenä päivänä viikossa riittää

Tutkimuksessa selvisi, että 20 minuuttia liikuntaa viitenä päivänä viikossa vähensi masennusoireita 16 prosentilla verrattuna heihin, jotka eivät harrastaneet liikuntaa. 

Tämä tulos päti kuitenkin vain niihin masennuspotilaisiin, joilla oli diagnosoitu jokin masennukseen yhteydessä oleva sairaus kuten diabetes, sydänsairaus tai kipusairaus.

Sen sijaan heille, joilla masennus oli ainoa diagnoosi, 20 minuuttia liikuntaa viitenä päivänä viikossa ei riittänyt helpottamaan oireita. Heillä oireet helpottivat vain, jos he treenasivat kohtalaisella tai kovalla voimakkuudella kahden tunnin ajan päivässä. 

Liikunnan positiivisista vaikutuksista huolimatta potilaiden masennustaso nousi vuosikymmenen aikana kahdeksasta kymmeneen prosenttiin ja masennuslääkkeiden käyttö nousi kuudesta kymmeneen prosenttiin.

Myös harrastetun liikunnan määrä laski tutkimusotannassa vuosikymmenen aikana noin kymmenellä prosentilla.

Liikunnan masennusoireita helpottavat vaikutukset eivät tule yllätyksenä kenellekään, mutta tietoa siitä, kuinka paljon liikuntaa tulisi harrastaa masennusoireiden helpottamiseksi ei ole aiemmin määritelty, kertoo New York Post.

Lue myös:

    Uusimmat