Vartija ja järjestyksenvalvojat syytteessä Ison Omenan kuolemasta – uhri kuoli sydänpysähdykseen

Aiemmin julkaisematon video Ison Omenan kiinniottotilanteesta, jossa kuoli 35-vuotias nainen 3:32
Katso video: Näin kiinniottotilanne tapahtui Isossa Omenassa tammikuussa 2023.

Espoossa käräjätalolla on alkanut oikeudenkäynti, jossa syyttäjä vaatii kauppakeskus Isossa Omenassa työskennelleille vartijalle ja viidelle järjestyksenvartijalle 40–80 päiväsakkoa kuolemantuottamuksesta. 

Vartijan ja järjestyksenvalvojien kiinnipitämä 35-vuotias nainen kuoli Espoon kauppakeskus Isossa Omenassa viime vuoden tammikuussa. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä tässä artikkelissa.

Syyttäjän mukaan kaksi vastaajista yritti poistaa naisen kauppakeskuksesta häiriön perusteella. Kaksikko vei naisen maahan vatsalleen. Hetken kuluttua kaksi muuta vastaajaa tuli avustamaan tilanteessa ja piti naista jaloista kiinni, kun ensimmäinen kaksikko raudoitti naisen kädet. Vielä tilanteeseen tuli kaksi miestä lisää avustamaan kiinnipidossa.

– (Uhrin nimi) pidetty maassa vatsallaan maassa useiden minuuttien ajan, hänen on havaittu menneen tajuttomaksi ja sitten elottomaksi. Uhri on kuollut paikan päälle hätäensiavusta huolimatta, syyttäjä sanoi oikeudessa.

Syyttäjän mukaan kiinnipito vatsallaan aiheutti naiselle tarkemmin määrittämättömän sydänpysähdyksen.Syyttäjän mukaan kyseessä oli tavanomainen häiriötehtävä, joka ei olisi edellyttänyt kuusikon käyttämiä voimakeinoja.

Uhrin lähiomaisten avustaja pyysi tarkentamaan syytettä niin, että toinen ensimmäisestä kaksikosta painoi jalallaan uhrin selkää kiinnipitotilanteessa.

"Traaginen tapaus"

Syyttäjä luonnehti naisen kuolemaa hyvin traagiseksi tapaukseksi. Hän kuitenkin halusi alleviivata, ettei kyse ollut tahallisesta teosta.

– Naista ei tahallisesti kohdeltu kaltoin, ei kuristettu tai murjottu vaan tässä ollaan huolimattomuuden ja tuottamuksellisuuden alueella, syyttäjä totesi.

Syyttäjän mukaan tilanne sai alkunsa, kun nainen lähestyi kauppakeskuksessa erästä miestä, joka koki lähestymisen häiritseväksi. Syyttäjän mukaan vastaajilla oli tässä vaiheessa oikeus poistaa nainen kauppakeskuksen tiloista.

Nainen vastusti poistoa, jolloin edelleen vastaajilla oli syyttäjän mielestä oikeus viedä nainen maahan. Mutta se, mitä tämän jälkeen tapahtui, meni syyttäjän mukaan liian pitkälle.

Oikeudessa katsottiin kauppakeskuksen valvontatallenne ja kuunneltiin tilanteesta soitetut hätäkeskuspuhelut. Syyttäjän mukaan voimankäyttö sujui asianmukaisesti noin 2,5 minuutin ajan, jonka jälkeen se ei syyttäjän mukaan ollut enää tarpeellista, vaan nainen olisi voitu siirtää parempaan asentoon.

Vastaajat kuitenkin jatkoivat naisen painamista lattiaa vasten. Kuuden minuutin voimankäytön jälkeen vastaajat soittivat ensimmäisen kerran hätäkeskukseen pyytääkseen poliisia paikalle, jossa yhteydessä valvomo kertoi hätäkeskukselle, ettei kiinniotettu nainen ehkä "ymmärrä kaikkea" hänelle puhuttua.

Naiselle pantiin myös käsiraudat, mikä ei syyttäjä mukaan ollut enää tarpeen, sillä vastarintaa ei enää ollut. 

Noin 10,5 minuutin voimankäytön jälkeen yksi järjestyksenvalvojista teki havainnon naisen voinnin huononemisesta. Tässä vaiheessa syyttäjän turhana pitämää voimankäyttöä oli jatkunut yhteensä kahdeksan minuuttia.

Tämän jälkeen vastaajat ryhtyivät auttamaan naista, eikä syyttäjä enää pidä moitittavana vastaajien toimintaa tältä osin.

Syyttäjän mielestä vastaajat laiminlöivät voimankäytön aikana kiinnipidetyn henkilön voinnin seurannan, jatkoivat voimakeinojen käyttöä liian kauan ja käyttivät liian voimakkaita voimakeinoja. 

Syyttäjän mukaan nainen oli kaikille syytetyille entuudestaan tuttu ja hänen terveydentilansa sekä heikko fyysinen kuntonsa oli ulkoisesti silmin nähtävissä. 

Syytteessä kuusi nuorta miestä

Vastaajat kiistävät aiheuttaneensa naisen kuoleman. He vetoavat muiden muassa siihen, että nainen rimpuili voimakkaasti vastaan, eivätkä he tienneet tämän terveydentilastaan tai osanneet ennakoida, että nainen kuolisi tilanteessa.

Vastaajat perustelevat toimiaan muiden muassa saamallaan voimankäyttökoulutuksella ja sen yhteydessä opetetuilla tekniikoilla sekä sillä, että työturvallisuus ja kiinnipidetyn turvallisuus vaativat mieluummin liian monta kiinnipitäjää.

Syyttäjän mukaan yksi epäillyistä toimi kauppakeskuksen alueella vartijana ja loput järjestyksenvalvojina. He olivat tuolloin 19–24-vuotiaita. 

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on varannut oikeuskäsittelylle useampia päiviä aikaa. 

Poliisi on kertonut, että turvallisuusalan työntekijät yrittivät saada naisen ulos, koska tämä oli yrittänyt lähestyä kauppakeskuksessa ollutta miestä. Mies oli poliisin mukaan jo aiemmin pyytänyt vartijoilta apua naisen lähestymisen vuoksi.

Poliisin mukaan nainen vastusti kiinniottoa, minkä vuoksi vartijat veivät hänet maahan. Naiselle laitettiin käsiraudat, ja useampi ihminen osallistui hänen pitämiseensä aloillaan. 

Poliisi ei ole kertonut naisen kuolinsyytä mutta on vahvistanut, ettei tämä kuollut tukehtumalla.

Jutun päivittäminen lopetettu kello 13.30.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat