Finnair keskeyttää Tarton lennot kuukaudeksi: "Lentoturvallisuus on aina meille tärkein prioriteetti"

Finnair keskeyttää Tarton lennot 0:51
Finnair keskeyttää Tarton lennot turvallisuussyiden takia

Finnair keskeyttää päivittäiset lentonsa Viron Tarttoon kuukaudeksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Finnair joutuu keskeyttämään lentoja häirinnän vuoksi.

Finnair keskeyttää lennot 29. huhtikuuta alkaen 31. toukokuuta asti, jotta Tarton lentoasemalle voidaan toteuttaa GPS:stä riippumaton lähestymisratkaisu, lentoyhtiö kertoo tiedotteessaan.

Tarton lentokentällä käytössä olevat lähestymismenetelmät perustuvat tällä hetkellä GPS-signaalin käyttämiseen.

– Alueella esiintyvä GPS-häirintä vaikuttaa lähestymismenetelmien käytettävyyteen ja voi siten estää lentokoneen lähestymisen ja laskeutumisen lentokentälle, Finnair kertoo.

Viime viikolla kaksi Finnairin lentoa joutui kääntymään takaisin Helsinki-Vantaalle GPS-häirinnän estettyä lähestymisen Tarttoon.

Finnair on ainoa lentoyhtiö, joka operoi kansainvälisiä lentoja Tarttoon. 

Lue myös juttu tammikuulta: Finnair aloittaa lennot Viron Tarttoon

Tavoitteena turvallisempia lentoja

Finnairin lentotauon aikana Tarton lentoasemalle on tarkoitus rakentaa lähestymismenetelmät, jotka mahdollistavat lentojen turvallisen ja sujuvan operoinnin ilman GPS-signaalia.  

– Lentoturvallisuus on aina meille tärkein prioriteetti, ja kun lähestyminen Tartossa vaatii tällä hetkellä GPS-signaalia, emme voi sinne lentää GPS-häirintätilanteessa, Finnairin operatiivisen keskuksen johtaja Jari Paajanen toteaa tiedotteessa.

– Finnairin koneiden järjestelmät tunnistavat GPS-häirinnän, lentäjämme ovat hyvin tietoisia asiasta ja lentokoneissa on käytössä muitakin navigointijärjestelmiä, joita voidaan käyttää, kun GPS-järjestelmään kohdistuu häiriöitä.

Paajasen mukaan useimmilla lentoasemilla on käytössä vaihtoehtoisia menetelmiä lähestymiseen, mutta joillain kentillä, kuten Tartossa, käytössä on vain menetelmät, jotka vaativat tuekseen GPS-signaalin.

– Tartossa esiintyvä GPS-häirintä pakottaa meidät keskeyttämään lennot toistaiseksi, kunnes vaihtoehtoiset lähestymismenetelmät on saatu luotua.

Häirintä lisääntynyt

GPS-häirintä on lisääntynyt vuodesta 2022 lähtien.

Finnairin lentäjät ovat raportoineet sitä erityisesti Kaliningradin läheisyydestä, Mustanmeren, Kaspianmeren sekä Itäisen Välimeren alueelta.

Elektronisen sodankäynnin killan puheenjohtaja, everstiluutnantti evp. Petri Kuparinen kertoi aiemmin MTV Uutisille, että häiriöt tulevat lähtökohtaisesti Venäjältä.  

Tyypillisesti GPS-häirintä ei Finnairin mukaan vaikuta lentoreitteihin eikä lentoturvallisuuteen. Sen mukaan lentäjät ovat hyvin tietoisia siitä ja lentokoneissa on käytössä vaihtoehtoisia järjestelmiä, joita käytetään, kun GPS-signaaliin kohdistuu häiriötä.

Varoitus Baltian maiden ministereiltä

Viron, Latvian ja Liettuan ulkoministerit varoittivat erikseen, että gps-häirintä uhkaa aiheuttaa lento-onnettomuuden, uutisoi brittilehti Financial Times eilen sunnuntaina. 

Ministerit varoittivat asiasta viime viikonloppuna sen jälkeen, kun kaksi Finnairin Tarttoon matkalla ollutta lentoa joutui kääntymään takaisin.

– Jos joku sammuttaa ajovalot, kun ajat yöllä, siitä tulee vaarallista. Tilanne Itämeren alueella lähellä Venäjän rajaa alkaa olla liian vaarallinen sivuutettavaksi, sanoi Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis lehdelle.

Viron ulkoministeri Margus Tsahkna sanoi puolestaan, että Viro pitää gps-häirintää osana Venäjän vihamielistä toimintaa ja aikoo keskustella asiasta liittolaistensa kanssa.

Finnair: 

Asiakkaat, joilla on varaus Helsingin ja Tarton välisille lennoille 29.4.–31.5. saavat lentoyhtiöltä viestin lennon perumisesta ja heille kerrotaan vaihtoehdoista henkilökohtaisesti tekstiviestillä ja/tai sähköpostilla.


 

Lue myös:

    Uusimmat