Tänään salille? Tutkimus havaitsi yllättävän treeniedun naisilla

Tehokas lihaskuntotreeni –  toimittajamme testasi! 6:08
KATSO MYÖS: Nappaa haltuun tehokas lihaskuntotreeni!

Liikkumisen terveyshyödyt lienevät tuttuja kaikille. Osa ihmisistä kuitenkin saa etuja helpommalla kuin muut, kertoo CNN.

Journal of the American College of Cardiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sukupuoli näyttäisi vaikuttavan treenin tuottamiin etuihin. Tutkimuksen mukaan naiset saavat liikkumisesta etuja vähemmällä huhkimisella kuin miehet.

– Naiset saivat enemmän etua kuin miehet, kun otetaan huomioon aika ja treeniin pantu vaiva, tutkimusta tekemässä ollut Susan Cheng muotoilee.

Tutkimuksessa yli 400 000 yhdysvaltalaista kertoi liikuntatasoistaan muutaman vuoden välein. Tutkimusta tehtiin 1997–2019. Osanottajat olivat 27–61-vuotiaita. Tutkimusaikana noin 40 000 ihmistä kuoli, heistä noin 11 600 sydän- ja verisuonitauteihin.

Naisten riskit laskivat samalla treenillä enemmän

Tutkimusaikana niiden naisten, jotka treenasivat ainakin 150 minuuttia viikossa, riski kuolla mistä tahansa syystä oli 24 prosenttia pienempi kuin vähemmän treenaavilla naisilla. Miehillä, jotka treenasivat ainakin 150 minuuttia, sama riski kuitenkin oli laskenut vain 15 prosenttia. Treenaajanaisten riski saada sydänkohtaus, aivoinfarkti tai muu sydän- ja verisuonisairaus laski 36 prosenttia, miesten 14 prosenttia.

Miehet tarvitsivat viikossa 300 minuuttia keskikovaa tai rankkaa treeniä laskeakseen kuolinriskiään mahdollisimman paljon. Naiset saivat saman edun jo 140 minuutin viikkotreenillä, ja riski laski laskemistaan, mikäli treeniä lisättiin 300 minuuttiin viikossa. Tutkimuksen mukaan naiset saivatkin miehiä enemmän hyötyä "vastaavilla vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden annoksilla".

"Liikkuminen on ilmaista, mutta työtähän se vaatii"

Tutkimus oli seuranta eikä se siis voi osoittaa syy-seuraussuhdetta. Reippailusta kuitenkin olisi jokaiselle etua.

– On ironista, että liikkuminen on ilmaista, mutta työtähän se vaatii, Cheng sanoo.

Lääkäri ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyn asiantuntija Andrew Freeman piti tutkimustulosta luotettavana ja kertoi sen kerryttävän monille jo tuttua todistepinoa siitä, että liikkuminen säännöllisesti on edullista terveydelle. CNN:n haastattelema Freeman ei ollut mukana tutkimuksessa. Hän uskoo, että liian harva lääkäri tai tavantallaaja ottaa kaiken hyödyn irti liikkumisesta.

– Jos sanoisin potilaalle "hei, minulla on lääke, jonka voit ottaa päivittäin, se ei estä vain sydäntauteja, sydänkohtauksia, syöpää, muistinmenetystä ja dementiaa, vaan myös parantaa mielialaasi", suurin osa ihmisistä olisi hulluna siihen. Ja totuus on, että tämä lääke on olemassa. Se ei vain ole pilleri, se on "hikipääomaa", Freeman muotoilee.

Mikä tahansa määrä treenaamista on parempi kuin nolla, Cheng huomauttaa.

– Ihmiset yleensä tulkitsevat asiaa niin, että kyseessä on "yksi koko sopii kaikille" - ja "kaikki tai ei mitään" -tilanne. Että täytyisi liikkua paljon säännöllisesti, tai muuten siitä ei hyödy.

Katso myös: Näin pidät "elämänlihakset" kunnossa

Vinkit ikäihmisen lihaskuntotreeniin: "Lihaksiston iästä jopa 20 vuotta pois" 6:25
Vinkit ikäihmisen lihaskuntotreeniin: "Lihaksiston iästä jopa 20 vuotta pois"

Lue myös:

    Uusimmat