Miniperunaletut, mäti, viiriäisen uppomunat

Perinteinen ruotsalainen kotiruoka uusissa luksusvaatteissa. Voit käyttää tässä yhtä hyvin lohen-, kirjolohen-, muikun- tai siianmätiä. Joka tapauksessa tuloksena on hieno alkuruoka.

Neljälle

  • 4 viiriäisenmunaa
  • ½ dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl jääkuutioita

Perunaletut

  • 4 keskikokoista perunaa
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • 1 rkl voita paistamiseen
  • mustapippuria
  • gourmetsuolaa

Tarjoiluun

  • 60 g lohen-, kirjolohen-, muikun- tai siianmätiä
  • ½ dl ruohosipulisilppua
  • 4 rkl kermaviiliä

Valmistusohje

1. Uppomunat: Riko viiriäisenmunat varovasti laakeaan kulhoon, niin että ne pysyvät kokonaisina. Kaada päälle viinietikka. Anna olla 15 minuuttia. Lisää kulhoon jäät ja 1 dl kylmää vettä. Keitä noin 1 litra vettä matalassa kasarissa, vedä se liedeltä ja nosta etikkaiset munat veteen. Munat hyytyvät hiljalleen kuumassa vedessä, se vie 1-2 minuuttia. Nosta munat yksi kerrallaan varovasti jääveteen. Kun munat ovat kylmiä, nosta ne pyyheliinan päälle valumaan.

2. Perunaletut: Kuori perunat ja raasta ne karkeasti. Paista neljä lettua kullanruskeiksi öljyssä toiselta puolelta. Käännä letut ja lisää voi pannuun, paista myös toinen puoli kullanruskeaksi. Mausta letut suolalla ja pippurilla. Nostoa ne pannulta valumaan talouspaperin päälle.

3. Silppua ruohosipuli hienoksi. Tarjoile jokainen pieni perunalettu uppokeitetyn viiriäisenmunan ja mätinokareen, ruohosipulisilpun ja kermaviilin kanssa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.