Edullinen ja hyvin säilyvä proteiinipommi jää monilta ostamatta yksinkertaisesta syystä: "Se on sääli"

Näin paistat ekstrarapeaa tofua 2:10 Näin paistat ekstrarapeaa tofua
KATSO MYÖS: Näin helposti saat paistettua tofusta ekstrarapeaa!

Kasvisruoan maustaminen on monelle suomalaiselle haastavaa, selviää Meiran teettämästä kyselytutkimuksesta. Monet vieroksuvat esimerkiksi kasviproteiinien ostamista, koska eivät tiedä, miten ne pitäisi maustaa. 

Iso osa suomalaisista haluaisi kasvattaa kasvisruoan osuutta ruokavaliossaan, selviää Meiran teettämästä kyselytutkimuksesta. Kasviruoan kokkaamista jarruttaa kuitenkin yksi olennainen ongelma: moni kokee kasvis- ja vegaaniruokien maustamisen haastavaksi.

43 prosenttia vastaajista ei aivan tiedä, millä kasvis- tai vegaanista ruokaa pitäisi maustaa. 39 prosenttia kokee kasviproteiinien maustamisen puolestaan hankalaksi.

Soijarouhe on edullinen proteiinipommi – ja se on helppo maustaa!

Moni ehkä yliajattelee kasviproteiinien maustamista, sillä esimerkiksi tofun tai soijarouheen maustamiseen soveltuvat aivan samat mausteet kuin lihaankin. 

– Mutta suomalaisille kotikokeille tämä ei ole täysin selvää. Se on sääli, sillä soijarouhe on helppo, säilyvä ja edullinen kasviproteiini arkiruokiin kuten makaronilaatikkoon tai bolognesekastikkeeseen. Myös tofu on todella monipuolinen raaka-aine, kertoo Chocochili-blogistaan tunnettu keittokirjailija Elina Innanen Meiran tiedotteessa.

Olemme myös MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla testanneet jauhelihan korvaamisen soijarouheella makaronilaatikossa. Soijarouheen sai maustettua helposti pannulla samaan tapaan kuin jauhelihankin.

Tofua ei kannata kuutioida

Innasen mukaan sekä soijarouheen että tofun valmistamiseen liittyy muutama niksi, joita monet kasvissyöjätkään eivät tunne. 

– Esimerkiksi tofu kannattaa repiä paloiksi mielummin kuin leikata kuutioiksi – tällöin mausteet tarttuvat sen pintaan paremmin. Soijarouheesta saa maistuvaa, kun sen sekoittelee öljyn ja mausteiden kanssa pannulla kuivana. 

Myös maustevalmistajat ovat tunnistaneet kuluttajien tarpeen ja tuoneet markkinoille erityisesti kasviproteiinien maustamiseen tarkoitettuja mausteseoksia. Meiran soijarouheen maustamiseen tarkoitetusta mausteseoksesta nousi syksyllä 2023 pienimuotoinen kohu, kun tuote oli kaupoissa hinnoiteltu hämmentävällä tavalla. Meiran jauhelihamausteen ja soijarouheen mausteseoksen ainesosaluettelot vaikuttivat olevan täysin identtiset, mutta kasvisruoan maustamiseen tarkoitettu seos oli lähes tuplasti lihaversiota kalliimpi. Meiralta kerrottiin tuolloin MTV Uutisille kyseessä olleen hinnoitteluvirhe.

Meiran teettämän verkkokyselytutkimuksen toteutti Bilendi, ja siihen vastasi 500 ruokaa laittavaa suomalaista. Vastaajat olivat 18–69-vuotiaita. Kysely tehtiin syyskuussa 2023.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!