Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Edullinen ja hyvin säilyvä proteiinipommi jää monilta ostamatta yksinkertaisesta syystä: "Se on sääli"

2:10Näin paistat ekstrarapeaa tofuaKATSO MYÖS: Näin helposti saat paistettua tofusta ekstrarapeaa!
Julkaistu 18.01.2024 17:34

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kasvisruoan maustaminen on monelle suomalaiselle haastavaa, selviää Meiran teettämästä kyselytutkimuksesta. Monet vieroksuvat esimerkiksi kasviproteiinien ostamista, koska eivät tiedä, miten ne pitäisi maustaa. 

Iso osa suomalaisista haluaisi kasvattaa kasvisruoan osuutta ruokavaliossaan, selviää Meiran teettämästä kyselytutkimuksesta. Kasviruoan kokkaamista jarruttaa kuitenkin yksi olennainen ongelma: moni kokee kasvis- ja vegaaniruokien maustamisen haastavaksi.

43 prosenttia vastaajista ei aivan tiedä, millä kasvis- tai vegaanista ruokaa pitäisi maustaa. 39 prosenttia kokee kasviproteiinien maustamisen puolestaan hankalaksi.

Lue myös: Jos olet syönyt pahaa tofua, se oli todennäköisesti valmistettu väärin – näin paistat siitä herkullisen rapeaa

Soijarouhe on edullinen proteiinipommi – ja se on helppo maustaa!

soija
Soijarouheen voi maustaa jauhelihan tapaan.MTV

Moni ehkä yliajattelee kasviproteiinien maustamista, sillä esimerkiksi tofun tai soijarouheen maustamiseen soveltuvat aivan samat mausteet kuin lihaankin. 

– Mutta suomalaisille kotikokeille tämä ei ole täysin selvää. Se on sääli, sillä soijarouhe on helppo, säilyvä ja edullinen kasviproteiini arkiruokiin kuten makaronilaatikkoon tai bolognesekastikkeeseen. Myös tofu on todella monipuolinen raaka-aine, kertoo Chocochili-blogistaan tunnettu keittokirjailija Elina Innanen Meiran tiedotteessa.

Olemme myös MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla testanneet jauhelihan korvaamisen soijarouheella makaronilaatikossa. Soijarouheen sai maustettua helposti pannulla samaan tapaan kuin jauhelihankin.

Lue myös: Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – halvempaa ja "ihan sikahyvää!"

Tofua ei kannata kuutioida

Innasen mukaan sekä soijarouheen että tofun valmistamiseen liittyy muutama niksi, joita monet kasvissyöjätkään eivät tunne. 

– Esimerkiksi tofu kannattaa repiä paloiksi mielummin kuin leikata kuutioiksi – tällöin mausteet tarttuvat sen pintaan paremmin. Soijarouheesta saa maistuvaa, kun sen sekoittelee öljyn ja mausteiden kanssa pannulla kuivana. 

Myös maustevalmistajat ovat tunnistaneet kuluttajien tarpeen ja tuoneet markkinoille erityisesti kasviproteiinien maustamiseen tarkoitettuja mausteseoksia. Meiran soijarouheen maustamiseen tarkoitetusta mausteseoksesta nousi syksyllä 2023 pienimuotoinen kohu, kun tuote oli kaupoissa hinnoiteltu hämmentävällä tavalla. Meiran jauhelihamausteen ja soijarouheen mausteseoksen ainesosaluettelot vaikuttivat olevan täysin identtiset, mutta kasvisruoan maustamiseen tarkoitettu seos oli lähes tuplasti lihaversiota kalliimpi. Meiralta kerrottiin tuolloin MTV Uutisille kyseessä olleen hinnoitteluvirhe.

Meiran teettämän verkkokyselytutkimuksen toteutti Bilendi, ja siihen vastasi 500 ruokaa laittavaa suomalaista. Vastaajat olivat 18–69-vuotiaita. Kysely tehtiin syyskuussa 2023.

Lue myös: Meiran mausteseoksissa täsmälleen samat ainekset, toinen melkein tuplasti kalliimpi – mistä on kyse?

Lisää aiheesta:

Kaupoissa paha pula: Näin korvaat jauhelihanNäin voit korvata jauhelihanVaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – halvempaa ja "ihan sikahyvää!" Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – halvempaa ja lapsikin kehui: "Ihan sikahyvää!" Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – tuli halvemmaksi ja lapsikin tykkäsi: "Ihan sikahyvää!"Yllättävä korvike parmesaanille ja tofusta helposti rapeampaa – ota talteen kasvisruokaniksit!
MausteetKasvisruokavalioKasviksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Mausteet
  • 23.9.17:17
    Ruoka

    Tiesitkö tätä ketsuppikikkaa? Viimeisetkin tipat pullosta ulos

  • 27.6.07:46
    Ruoka

    Mitä on misotahna?

  • 7.6.09:43
    Ruoka

    Tätä soijakastiketta ei kannata syödä sushin kanssa

  • 6.6.17:31
    Ruoka

    Mitä eroa on kuminalla ja juustokuminalla?

  • 22.5.07:43
    Ruoka

    Käytätkö sinäkin suola- ja pippurimyllyä väärin?