Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – halvempaa ja "ihan sikahyvää!" 

1:19Paljonko on yksi annos pastaa? Näin mittaat ilman keittiövaakaa!KATSO MYÖS VIDEO: Paljonko on yksi annos pastaa?
Julkaistu 14.01.2024 17:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Korvasimme makaronilaatikosta jauhelihan ja lopputulos yllätti maistajat.

Perinteinen jauhelihasta tehty makaronilaatikko on yksi suosituimmista arkiruoista. Kerroimme elokuussa 2022, että suomalaiset toden totta ovat jauhelihakansaa. Lihatiedotuksen mukaan puolet myytävästä tuoreesta lihasta on maassamme jauhelihaa ja sen myynnin arvo on noin puolet lihakaupasta. 

Lue myös: Pakastatko jauhelihaa? Älä vaan tee näitä mokia

Halvempaa ja yhtä hyvää makaronilaatikkoa yksinkertaisella muutoksella?

Allekirjoittaneenkin perheessä jauheliha on yksi arkiviikon perusraaka-aineista, josta kokataan vaihdellen lihapullia, jauhelihakastiketta, makaronilaatikkoa, mureketta tai tortillan täytettä. Erityisesti perheen koululaiselle nämä ruoat maistuvat aina takuuvarmasti, joten jauhelihapaketin eksyminen ostoskoriin kauppareissuilla ei paljon perusteluja kaipaa.

Elintarvikkeiden hinnat ovat viime aikoina nousseet tuntuvasti, ja ostosreissuilla tulee yhä enemmän mietittyä sitä, miten arjen ruokavalinnoissa voisi säästää. Toimittajamme Valpuri Haapala vinkkasi oman taktiikkansa penninvenyttäjän makaronilaatikon valmistamiseen:

– Silloin harvoin, kun valmistan makaronilaatikkoa, teen sen aina soijarouheesta. Olen ollut kasvissyöjä 14 vuotta, mutta soijarouhe maistuu nähdäkseni myös sekasyöjille oikein maustettuna. Muiden raaka-aineiden sekaan heitettynä eroa ei edes huomaa. Ottaen inflaation huomioon voi sanoa, että soijarouhe on ihan yhtä hyvää, paljon edullisempaa ja riittoisampaa. 

Jauhelihan suurkuluttajana on helppo suhtautua tähän kasvissyöjän vinkkiin skeptisesti. Päätimme kuitenkin testata, miltä soijarouheesta valmistettu makaronilaatikko maistuu – ja ennen kaikkea uppoaako se myös perheen kovimmalle ruokakriitikolle.

Näin soijarouhe kannattaa maustaa

soija

Valmistimme makaronilaatikon siis muuten tutuin maustein ja muna-maidon kera, mutta vaihdoimme jauhelihan soijarouheeseen. Valpurin valmistusmetodilla soijarouhetta turvotetaan ensin mausteliemessä, jonka jälkeen se paistetaan pannulla jauhelihan tapaan sipulien kera.

Yleensä keitämme makaronit lihaliemessä ekstramaun takaamiseksi, mutta tällä kertaa kokeilimme kasvislientä.

Nappaa makaronilaatikon resepti: Soijarouhe-makaronilaatikko

Soijarouheen voi käytännössä maustaa ihan samaan tapaan kuin jauhelihankin. Siispä ripottelimme pannulle muun muassa paprikamaustetta ja currya. 

– Jauhelihamaustettakin voi käyttää. Mausteita voi laittaa ihan oman maun mukaan, mutta soijakastike soijarouheen mausteliemessä on olennainen tuomaan makuun syvyyttä, toimittajamme Valpuri vinkkaa.

Tumma soijarouhe muistuttaa pannulla erehdyttävästi jauhelihaa, vaikkakin se on jauhelihaa muruisammassa muodossa.

"Ihan sikahyvää", totesi lapsi tietämättään ainesosavaihdoksesta

Soijarouheesta tehdyn makaronilaatikon valmistaminen oli aivan yhtä helppoa kuin jauhelihaversionkin. Fakta kuitenki on, että loppujen lopuksi maku ratkaisee. Mitä mieltä maistajat siis olivat lopputuloksesta?

Lapselle (testihetkellä 6-vuotias) ei etukäteen kerrottu tätä pientä ainesosavaihdosta suosikkiruoassa. Hän söi lautasellisen makaronilaatikkoa hyvällä halulla.

– Ihan sikahyvää! pieni ruokakriitikko totesi kysyttäessä ruoan maistuvuutta.

Lopulta hänelle paljastettiin, että ruoassa ei itse asiassa ollut lainkaan jauhelihaa.

– Miten niin ei ollut? lapsi ihmetteli.

Ruoka maistui mainiosti myös aikuisille. Emme toki aio jauhelihasta luopua kokonaan jatkossakaan, mutta soijarouhe lisätään varmasti ostoslistallemme tulevaisuudessakin.

Lue myös: Katjan lihamakaronilaatikossa on yksi ainesosa, joka tekee siitä mielettömän maukasta

Makaronilaatikon hinta

makaronilaatikko1

Laskimme vielä, kuinka paljon edullisemmaksi makaronilaatikko soijarouheeseen tehtynä tulee naudan jauhelihaan tai sika-nautajauhelihaan verrattuna. Hintataulukkoon on listattu makaronilaatikossa käyttämämme pääraaka-aineet. Yksittäisiä mausteita ei ole mukana.

Noin kaksi desilitraa tummaa soijarouhettaa vastaa 400 gramman jauheliha-annosta makaronilaatikossa. Yhdestä 250 gramman pussista riittää pääraaka-ainetta siis noin neljään makaronilaatikkoon.

 Naudan jauhelihaSika-nautajauhelihaSoijarouhe
Pääraaka-aine3,99 € (Pirkka 17%, 400 g)2,85 €  (Snellman, 400 g)0,45 € (Salliselta tumma soijarouhe, n. 2 dl)
Kananmunat0,65 € (3 kpl)0,65 € (3 kpl)0,65 € (3 kpl)
Maito0,55 € (7 dl)0,55 € (7 dl)0,55 € (7 dl)
Makaroni0,24 € (250 g)0,24 € (250 g)0,24 € (250 g)
Sipuli0,13 € (1 kpl)0,13 € (1 kpl)0,13 € (1 kpl)
    
Yhteensä:

Nappaa makaronilaatikon resepti: Soijarouhe-makaronilaatikko

Lue myös: Satu ujutti makaronilaatikkoon lastensa inhoaman ainesosan – söivät lautaset tyhjiksi: "Uppoaa kastikkeeseen ilman todistusaineistoa"

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2022.

Lisää aiheesta:

Näin saat makaronilaatikosta parempaa: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"Parhaan makaronilaatikon salaisuus: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"Salaisuus parempaan makaronilaatikkoon: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"Edullinen ja hyvin säilyvä proteiinipommi jää monilta ostamatta yksinkertaisesta syystä: "Se on sääli"Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – halvempaa ja lapsikin kehui: "Ihan sikahyvää!" Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – tuli halvemmaksi ja lapsikin tykkäsi: "Ihan sikahyvää!"
ArkiruokaRuokaUutisohjelmien aiheetMakuja
Soijarouhe muistuttaa ulkonäöltään jauhelihamurua.MTV
Makaronilaatikkoa soijarouheeseen valmistettuna.MTV
5,56 €
4,42 €
2,02 €

Tuoreimmat aiheesta

Arkiruoka
  • 11.9.10:35
    Ruoka

    Halpaa, terveellistä ja ravitsevaa – arkiruoka, jota sinunkin kannattaisi syödä

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 2.9.07:46
    Ruoka

    Takuuvarma kikka proteiinipitoiseen salaattiin: "Edullinen ja todella ruokaisa"

  • 1.9.17:32
    Ruoka

    Megahelppoa ja edullista! Anun nopeat feta-kasvispyörykät ovat varma hitti

  • 1.9.11:46
    Ruoka

    Näin saat salaatin maistumaan paremmalta!