Tutkimus selvitti, kannattaako lihapihvi korvata kasvisversiolla

Lihasta luopuneen ravitsemustieteilijän neuvot muutokseen 7:37 Lihasta luopuneen ravitsemustieteilijän neuvot muutokseen
KATSO MYÖS: Itsekin lihasta luopunut ravitsemustieteen professori kertoo, miten ruokavaliotaan voi muuttaa terveellisemmäksi.

Kannattaako liha korvata "kasvislihalla"? Tutkimus perkasi vaikutuksia.

Tutkimuksen mukaan lihankorvikkeet eivät tuo suurta etua terveydelle. Bournemouthin yliopiston selvityksen mukaan punaisen lihan korvaaminen kasvismakkaroilla tai -"lihoilla" ei merkittävästi parantanut terveyttä.

"Korvikkeiden tuottaminen vaatii usein paljon prosessointia"

Tutkimusta tehneen Sumanto Haldarin mukaan niin sanottu perinteinen kasvisruokavalio koostuu runsaasta määrästä vihanneksia ja hedelmiä, mikä edistää terveyttä. Viime vuosina moni kasvissyöjä on alkanut käyttää myös kasvikorvikkeita, kuten kasvismakkaroita ja -nugetteja.

– Nykyhetkellä näiden korvikkeiden tuottaminen vaatii usein paljon prosessointia ja lopputuotteessa voi olla paljon suolaa, tyydyttynyttä rasvaa ja lisäaineita, jotta se vastaisi lihatuotteen makua, tekstuuria ja muita ominaisuuksia, Haldar sanoo.

Tutkimuksen tarkoituksena olikin selvittää, ovatko kasviskorvikkeet terveellisempiä kuin lihatuotteet, kuten toisinaan väitetään.

Kokeessa liha vaihdettiin kasvisvaihtoehtoon

Kokeessa 89 henkilöä jaettiin kahteen ryhmään kahdeksan viikon ajaksi. Ryhmissä joko syötiin tavanomaiseen tapaan eläinkunnan tuotteita tai korvattiin ne vastaavilla kasvistuotteilla. Esimerkiksi liha siis vaihdettiin kasvipohjaisiin lihaa jäljitteleviin tuotteisiin. Koehenkilöiden sydänterveyttä seurattiin kokein.

Yllättäen kokeissa ei havaittu minkäänlaista selkeää muutosta ruokavalion muuttumisen myötä. Lihatuotteiden korvaaminen kasviversioilla ei siis muuttanut terveystuloksia.

– Tällä hetkellä markkinoilla olevat kasvivaihtoehdot eivät tarjoa samoja terveysetuja kuin perinteinen kasvipohjainen ruokavalio, joka koostuu yleensä esimerkiksi täysjyväviljasta, palkokasveista sekä runsaista hedelmistä ja vihanneksista, tutkimusta tehnyt Haldar kuvailee.

Haldarin mukaan korvikkeita voikin vielä parannella, jotta hyvän maun lisäksi saavutettaisiin optimaalinen ravintosisältö ja realistinen hinta.

Tutkimus oli kooltaan pienehkö ja se tehtiin Singaporessa. Tulos julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Paljon kasviksia ja vähänlaisesti lihaa sisältävä ruokavalio on monella tapaa terveellinen. Se auttaa verenpaineen hallinnassa etenkin, jos ruokavalio on myös vähäsuolainen.

Toisessa tutkimuksessa sydän- ja verisuoniterveyttä edistävään ruokavalioon kuului paljon kokonaisia hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja, pähkinöitä, kalaa ja täysrasvaisia maitotuotteita. Tämän tutkimuksen mukaan puolestaan vegaaninen ja kasvisruokavalio voivat auttaa sekä estämään että helpottamaan uniapneaa.

Katso myös: Kahden ainesosan "pikajuusto" eli vuusto yllättää

Kahden ainesosan "pikajuusto" eli vuusto yllättää 0:50
Vuustoa pystyy valmistamaan kotona todella helposti vain muutamasta ainesosasta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat