Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tutkimus selvitti, kannattaako lihapihvi korvata kasvisversiolla

7:37Lihasta luopuneen ravitsemustieteilijän neuvot muutokseenKATSO MYÖS: Itsekin lihasta luopunut ravitsemustieteen professori kertoo, miten ruokavaliotaan voi muuttaa terveellisemmäksi.
Julkaistu 20.04.2024 14:04

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Kannattaako liha korvata "kasvislihalla"? Tutkimus perkasi vaikutuksia.

Tutkimuksen mukaan lihankorvikkeet eivät tuo suurta etua terveydelle. Bournemouthin yliopiston selvityksen mukaan punaisen lihan korvaaminen kasvismakkaroilla tai -"lihoilla" ei merkittävästi parantanut terveyttä.

Lue myös: Testasimme kahden ainesosan "pikajuuston" – hämmentävän hyvä lopputulos

"Korvikkeiden tuottaminen vaatii usein paljon prosessointia"

Tutkimusta tehneen Sumanto Haldarin mukaan niin sanottu perinteinen kasvisruokavalio koostuu runsaasta määrästä vihanneksia ja hedelmiä, mikä edistää terveyttä. Viime vuosina moni kasvissyöjä on alkanut käyttää myös kasvikorvikkeita, kuten kasvismakkaroita ja -nugetteja.

– Nykyhetkellä näiden korvikkeiden tuottaminen vaatii usein paljon prosessointia ja lopputuotteessa voi olla paljon suolaa, tyydyttynyttä rasvaa ja lisäaineita, jotta se vastaisi lihatuotteen makua, tekstuuria ja muita ominaisuuksia, Haldar sanoo.

Tutkimuksen tarkoituksena olikin selvittää, ovatko kasviskorvikkeet terveellisempiä kuin lihatuotteet, kuten toisinaan väitetään.

Lue myös: Lisukkeeksi ranskalaisia? Tutkimus havaitsi huolestuttavan seikan uppopaistamisesta

Kokeessa liha vaihdettiin kasvisvaihtoehtoon

Kokeessa 89 henkilöä jaettiin kahteen ryhmään kahdeksan viikon ajaksi. Ryhmissä joko syötiin tavanomaiseen tapaan eläinkunnan tuotteita tai korvattiin ne vastaavilla kasvistuotteilla. Esimerkiksi liha siis vaihdettiin kasvipohjaisiin lihaa jäljitteleviin tuotteisiin. Koehenkilöiden sydänterveyttä seurattiin kokein.

Yllättäen kokeissa ei havaittu minkäänlaista selkeää muutosta ruokavalion muuttumisen myötä. Lihatuotteiden korvaaminen kasviversioilla ei siis muuttanut terveystuloksia.

– Tällä hetkellä markkinoilla olevat kasvivaihtoehdot eivät tarjoa samoja terveysetuja kuin perinteinen kasvipohjainen ruokavalio, joka koostuu yleensä esimerkiksi täysjyväviljasta, palkokasveista sekä runsaista hedelmistä ja vihanneksista, tutkimusta tehnyt Haldar kuvailee.

Haldarin mukaan korvikkeita voikin vielä parannella, jotta hyvän maun lisäksi saavutettaisiin optimaalinen ravintosisältö ja realistinen hinta.

Lue myös: Tutkijat havaitsivat: Kasvisruokavaliolla hurja vaikutus naisen seksihaluihin

Tutkimus oli kooltaan pienehkö ja se tehtiin Singaporessa. Tulos julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Paljon kasviksia ja vähänlaisesti lihaa sisältävä ruokavalio on monella tapaa terveellinen. Se auttaa verenpaineen hallinnassa etenkin, jos ruokavalio on myös vähäsuolainen.

Toisessa tutkimuksessa sydän- ja verisuoniterveyttä edistävään ruokavalioon kuului paljon kokonaisia hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja, pähkinöitä, kalaa ja täysrasvaisia maitotuotteita. Tämän tutkimuksen mukaan puolestaan vegaaninen ja kasvisruokavalio voivat auttaa sekä estämään että helpottamaan uniapneaa.

Lue myös: Älä katso vain numeroita! Lääkäriliitto varoittaa veriarvojen tutkituttamisesta omin päin

Lue myös: Nämä ruoat voivat pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä – syötkö jo?

Katso myös: Kahden ainesosan "pikajuusto" eli vuusto yllättää

0:50Kahden ainesosan "pikajuusto" eli vuusto yllättääVuustoa pystyy valmistamaan kotona todella helposti vain muutamasta ainesosasta.

Lähteet: Bournemouth University, American Journal of Clinical Nutrition

Lisää aiheesta:

Putoaako paino terveellisemmillä eineksillä? Näin kävi 8 viikon testissäTutkimus suitsuttaa planetaarista ruokavaliota: Pidentää elinikää ja on ympäristöystävällinenNämä ruokavaliot pienentävät syöpä- ja sydänsairausriskiäNämä ruoat voivat pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä – syötkö jo?Suklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havaintoKumpi on oikeasti terveellisempää, lihaisa makkara vai prosessoitu kasvisruoka? Suomalaiset asiantuntijat vastaavat
SydänterveysRuokavalioTutkimustuloksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys
  • 25.10.14:20
    Lääkkeet

    Uutta tietoa suositun diabetes- ja laihdutuslääkkeen hyödyistä

  • 18.10.19:08
    Terveys ja hyvinvointi

    Tutkijat löysivät keinoja särkyneestä sydämestä toipumiseen

  • 11.10.14:45
    Terveys ja hyvinvointi

    Tutkimus: Läheisen kuoleman aiheuttama suru voi jopa tappaa

  • 2.10.06:33
    Verenpaine

    Tutkimus: Yli 99 prosentilla sydänkohtauksen saaneista on ainakin yksi neljästä riskitekijästä

  • 30.9.06:29
    Huomenta Suomi

    Jopa aivoinfarktin vaara! Tämä sydänvaiva on tärkeä tunnistaa ajoissa: "Siinä pitäisi hälytyskellojen soida"