Itse tehty kasvipohjainen "juusto" eli vuusto villitsee kotikokkien keskuudessa. Testasimme hitiksi nousseen ohjeen ja lopputulos todella yllätti.
Sosiaalisen median kasvis- ja vegaaniruokaryhmissä on innostuttu kasvipohjaisesta "juustosta". Vegaanista "juustoa" eli vuustoa pystyy valmistamaan kotona todella helposti vain muutamasta ainesosasta.
Yksinkertaisimmassa ohjeessa raaka-aineita on tasan kaksi: ruokakerman kaltainen juustonmakuinen kauraruoka sekä maustehyllyistä löytyvä agar agar -hyytelöimisjauhe.
Jennin älynväläys
Ohjeen jakoi vegaaniruokaryhmässä alun perin Jenni Hildén, joka ideoi kaurapohjaisen vuuston kotikeittiössään.
– Ihmettelen, miten kukaan muu ei ollut keksinyt sitä jo. Halusin tehdä vegaanista juustoa, jossa ei ole käytetty kovaa kookosrasvaa ja niin paljoa suolaa, Jenni kertoo MTV Uutisille.
Jennin perheessä on noudatettu vegaaniruokavaliota jo yli 10 vuoden ajan. Vuustossa käytettävä ruokakerman kaltainen juustonmakuinen kauraruoka on perheen keittiössä kovassa käytössä.
– Se on sellainen, mitä lisään moneen ruokaan. Lapset söisivät varmasti vaikka pikkukiviä, jos siinä olisi kyseistä tuotetta, Jenni nauraa.
Vuustoa voi myös tuunata erilaisin maustein ja lisätä joukkoon esimerkiksi hieman suolaa. Jenni itse oon tuunannut ohjetta korvaamalla osan kauraruoasta kaurajuomalla ja lisäämällä joukkoon soijalesitiiniä.