Älä katso vain numeroita! Lääkäriliitto varoittaa veriarvojen tutkituttamisesta omin päin

Ilman lähetettä tehtävät laboratoriotutkimukset ovat kasvattaneet suosiotaan. Kyse on eri yritysten tarjoamista erilaisista maksullisista tutkimuksista, joihin voi hakeutua omatoimisesti ilman lääkärin tekemää lähetettä. 

Suomen Lääkäriliiton näkemyksen mukaan laboratoriotutkimusten määrääminen tulisi jättää lääkärille ainakin sellaisissa tilanteissa, joissa potilaalla on selkeitä oireita ja epäily sairaudesta.

– 95 prosentilla terveistä ihmisistä laboratoriotutkimusten tulokset sijoittuvat viitearvojen sisälle, eli viidellä prosentilla tulokset ovat viitearvojen ulkopuolella. Tällöin poikkeavan tuloksen kliinisen merkityksen arviointiin tarvitaan lääkärin osaamista. Osassa tapauksista näiden selvittely siirtyy julkisen terveydenhuollon hoidettavaksi, sanoo Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Jukka Mattila.

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla 15:18
Juontaja kävi vuonna 2007 verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla.  

Mattila muistuttaa, että viitearvojen sisälläkään olevat tulokset eivät tarkoita, että potilaalla ei voisi olla jotakin sairautta.

Omatoimisesti hankittujen tutkimusten normaalit tulokset voivat siis viivästyttää lääkäriin hakeutumista, vaikka oireiden taustaa olisi syytä selvittää jollakin toisella menetelmällä.

Jos tutkimuksissa käydään ilman lähetettä selvittelemässä omaa yleistä terveydentilaa, Mattila toivoo ihmisten ottavan huomioon, että esimerkiksi normaalit kolesteroli- tai verensokeriarvot eivät tarkoita sitä, ettei elintavoilla olisi merkitystä terveydelle jatkossakaan.

Lääkäriliitossa kannetaan huolta myös siitä, miten laboratorioalan ammattilaisia riittää todelliseen tarpeeseen, jos heitä käytetään myös tarpeettomien tutkimusten tekemiseen. Pahimmassa tapauksessa tarvittaviin tutkimuksiin pääsy voi hidastua tai hankaloitua.

Ennaltaehkäiseviä terveystarkastuksia

Terveystalossa ja Mehiläisen nykyään omistamassa Puhti Lab Oy:ssa ilman lähetettä tehtävien laboratoriotutkimusten määrä on kasvanut yhtiöiden mukaan räjähdysmäisesti viidessä vuodessa.

– Moni on entistä terveystietoisempi, seuraa terveyttään esimerkiksi älylaitteilla ja pyrkii ennaltaehkäisemään sairauksia. Jos ihminen käy itsenäisesti esimerkiksi kolesterolimittauksessa, siinä vaiheessa hänellä on jo kiinnostus terveytensä parantamiseen ennen kuin ongelmia ehtii välttämättä tulla, sanoo Puhdin yksikönjohtaja Mirka Tuovinen.

Tuovisen mukaan Puhdin tavoite on, että lähetteettömiin laboratoriokokeisiin hakeuduttaisiin nimenomaan ennaltaehkäisevästi ja oireista kärsiviä tai sairautta epäileviä asiakkaita kehotetaankin hakeutumaan kokeiden sijasta lääkäriin.

Terveystalon johtavan ylilääkärin Petri Bonon mukaan lähetteettömissä laboratoriotutkimuksissa käydään tyypillisesti säännöllisissä terveystarkastuksissa. 

Ihmisellä ei välttämättä ole esimerkiksi työterveyshuoltoa, joka tarjoaisi tällaisia, tai säännölliset tarkastukset ovat loppuneet esimerkiksi eläköitymisen takia. Bono sanoo, että monella on ollut vaikeuksia päästä ennaltaehkäiseviin tutkimuksiin julkisen terveydenhuollon kautta.

Bonon mukaan lähetteettömiä tutkimuksia käytetään myös jo todettujen sairauksien seurannassa.

– Ihmisellä saattaa olla esimerkiksi kolesterolilääkitys, johon liittyen hän käy omatoimisesti labroissa ja hakeutuu vasta sitten lääkäriin, joka tekee tulosten pohjalta jatkohoitosuunnitelman, Bono sanoo.

Bonon mukaan osa pyrkii lähetteettömillä laboratoriotutkimuksilla välttämään turhia lääkärikäyntejä: he eivät mene ensin lääkäriin, sitten lääkärin määräämiin laboratoriotutkimuksiin ja sitten mahdollisesti uudelleen lääkäriin, vaan käyvät ensin laajoissa laboratoriotutkimuksissa ja menevät vasta sitten lääkäriin tarpeen mukaan.

Terveystalon datan mukaan laboratoriotutkimusten analysointi ja mahdolliset jatkotoimenpiteet tapahtuvat useimmiten talon sisällä.

Laboratoriotutkimuspaketit kiinnostavat eniten

Terveystalo ja Puhti tarjoavat ilman lähetettä rajallisen määrän yleisimpiä laboratoriotutkimuksia. 

Tutkimuksissa selvitetään esimerkiksi kolesteroli-, verensokeri-, maksa-, munuais-, rauta- ja kilpirauhasarvoja sekä D- ja B12-vitamiinia.

– Eniten suosion kasvua on miesten terveyspaketissa, ja suurin kasvava ryhmä ovat yli 50-vuotiaat miehet. Kasvisruokavaliota syövät nuoret aikuiset käyvät hieman aiempaa enemmän B12-vitamiini- ja rautatutkimuksissa, Bono kertoo.

Myös Puhdissa kiinnostavat eniten laajat laboratoriopaketit. 35–45-vuotiaat käyvät tutkimuksissa hieman muita ikäryhmiä enemmän, ja naiset ovat tutkimuksista hieman miehiä kiinnostuneempia.

Lue myös:

    Uusimmat