Tutkijoiden mukaan tuttu mauste voi auttaa ehkäisemään diabetesta – käytössä piilee kuitenkin vakava riski

0:55 Hedelmät ja marjatko sokeripommeja?

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan kaneli voi auttaa verensokerin hallinnassa, uutisoi CNN

Pitääkö hedelmistä ja marjoista saadusta sokerista olla huolissaan? Katso videolta ravitsemusterapeutin vastaus.

Voiko yksittäinen mauste auttaa laskemaan verensokeria ja pienentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen? Yhdysvaltalaistutkijoiden tuoreet löydökset vihjaavat vastauksen olevan kyllä – ja että tämä mauste on kaneli.

Joslin Diabetes Center -diabeteskeskuksen tutkijat havaitsivat 12 viikon tutkimuksessaan, että kanelin lisääminen ruokavalioon auttoi esidiabeteksesta kärsivien osallistujien verensokeritasoja pysymään tasaisina. 

Pilottitutkimukseen osallistui 51 ihmistä, joista osa söi 500 milligramman kanelikapselin kolmesti päivässä, kun taas osa sai lumelääkettä. Kanelia syöneillä osallistujia verensokeritasot laskivat ja keho reagoi paremmin hiilihydraattien syömiseen aterialla. 

Kanelin syömisellä ei tutkimusjakson aikana havaittu olevan erityisiä sivu- tai haittavaikutuksia. Tämä vihjaa, että kaneli voisi olla turvallinen, kestävä ja kustannustehokas tapa estää esidiabetesta kehittymästä kakkostyypin diabetekseksi.

Kanelin tehosta ristiriitaista tietoa

Journal of the Endocrine Society -julkaisussa nyt ilmestyneet tulokset ovat linjassa tiettyjen aiempien tutkimusten kanssa, joissa kanelin on havaittu laskevan verensokeria. 

Jo vuonna 2003 tutkijat huomasivat, että päivittäinen kanelin syöminen auttoi laskemaan verensokeria, veren rasva-arvoja sekä kolesterolia kakkostyypin diabeetikoilla. 

Vuonna 2012 ilmestyneessä pienessä tutkimuksessa verensokerin havaittiin laskevan enemmän niillä kakkostyypin diabeetikoilla, jotka käyttivät kanelia osana terveellistä ruokavaliota kuin verrokkiryhmällä, joka sai lumelääkettä.

Toisaalta toisessa vuonna 2012 ilmestyneessä, kymmenen tutkimusta yhteen summanneessa katsauksessa ei havaittu pitävää näyttöä kanelin suotuisista vaikutuksista verensokeriin.

Verensokerin nousun ja kakkostyypin diabeteksen ehkäisyssä kanelin tai muiden yksittäisten ruoka-aineiden käyttöä tärkeämpää on painonhallinta ja laihdutus ruokavaliota sekä liikuntatottumuksia muuttamalla. Kuitupitoisen ruoan tiedetään tasoittavan aterian jälkeistä verensokerin nousua ja ehkäisevän kakkostyypin diabetesta.

Liiallinen kanelin käyttö voi vaurioittaa maksaa

Vaikka ripaus kanelia esimerkiksi aamupuuron päälle ei yksinään suojaisi diabetekselta, voi se olla hyvä vaihtoehto sokerille tai suolalle. Kohtuus kuitenkin kaikessa, myös kanelin käytössä.

Kanelissa, erityisesti yleisimmin käytetyssä kassikanelissa, on nimittäin runsaasti kumariinia, joka on maksalle myrkyllinen aine. Kumariinin siedettävän päiväsaannin rajaksi on määritelty Euroopassa 0,1 milligrammaa ruumiin painokiloa kohden. Esimerkiksi 50 kiloa painavalla ihmisellä tämä tarkoittaa 5 milligrammaa, joka täytyy noin teelusikallisesta kanelia. Harvinaisemmassa ja kalliimmassa ceyloninkanelissa kumariinia on huomattavasti vähemmän.

Turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, jos kumariinin saanti ylittyy tilapäisesti esimerkiksi parin viikon ajan, kertoo Ruokavirasto

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja