Tutkimus paljasti diabeetikolle parhaan aamiaisen, päivällisen ja illallisen – oikeat valinnat voivat pidentää elinikää

Kiinalaistutkijoiden löydökset vihjaavat, että tietynlainen aamiainen, päivällinen ja illallinen voivat pidentää diabeetikon elinikää. Tutkimuksen mukaan potilaan kannattaisi painottaa hiilihydraattien syöminen päivän alkupuolelle.

Perunan kaltaiset tärkkelyspitoiset hiilihydraatit aamupäivällä, täysjyvä iltapäivällä ja tummasävyiset vihannekset sekä maito illalla ovat yhteydessä pidempään elinikään diabeetikoilla. Sen sijaan iltapalaksi syöty iso annos prosessoitua lihaa lisää sydänperäisen kuoleman todennäköisyyttä.

Lääketieteellisessä Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä julkaistut havainnot perustuvat noin 4600 diabeetikon yli kymmenvuotiseen seurantaan. Tutkimuksessa tarkasteltiin osallistujien raportoimien ruokavalintojen yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksista sekä mistä tahansa syystä johtuvaan kuolleisuuteen

Kolme neljästä tyypin 2 diabetesta sairastavasta kuolee sydän- ja verisuonisairauksiin. Arviolta noin 450 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta, iso osa tietämättään.

Tunnetko lukuisten sairauksien riskiä lisäävät tekijät? Juttu jatkuu video alla.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Katso video: Nämä samat tekijät lisäävät useiden "perussairauksien" vaaraa.

Ateriarytmi keskeinen osa diabeteksen hoitoa

Ateriarytmi sekä ruoan laatu ja määrä ovat keskeisiä tekijöitä tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Uudet havainnot alleviivaavat nimenomaan ateriarytmin merkitystä: syömisaikojen tulisi olla linjassa biologisen kellon tikityksen kanssa.

Biologinen kello viittaa ihmisen elimistön sisäsyntyiseen rytmiin, joka vaikuttaa esimerkiksi hormonitasoihin ja aineenvaihduntaan.

Ajatus sisäisen kellon mukaan syömisestä diabeteksen hoidossa ei ole täysin uusi. Vuonna 2019 israelilaistutkijat esittivät, että ihmisen aineenvaihdunta ja biologinen kello ovat optimoituja siihen, että syöminen painottuu aamuun – iltaisin ja öisin sen sijaan paastotaan.

Tuolloin tutkijat suosittelivat diabeetikkoja syömään runsaasti tärkkelystä sisältävän aamupalan, suuren lounaan ja pienen, vain vähän tärkkelystä sisältävän illallisen. Tärkkelyksen määrän optimoinnin huomattiin auttavan osallistujia verensokerin kontrolloinnissa sekä laihtumisessa.

Myös tuoreen ja laajemman tutkimuksen mukaan hiilihydraattipitoisten aterioiden oikea ajoittaminen voi parantaa diabeetikon insuliiniherkkyyttä ja näin ollen myös elinikää. Löydösten valossa päivän perunat kannattaisi syödä illan sijaan aamupäivällä, kun taas täysjyvät siirtää aamusta iltapäivään.

Suurin osa ruoasta saatavista hiilihydraateista on tärkkelystä. Tärkkelystä on paljon esimerkiksi perunassa, mutta myös viljoissa ja kasviksissa. Suomalaisessa ruokavaliossa tärkeimmät täysjyväviljat ovat ruis ja kaura.

Katso videolta, miten saat kivikovan voin levitettyä leivän päälle todella helposti.

Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä? 0:33
Katso video: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?

Lue myös:

    Uusimmat