Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tutkimus paljasti diabeetikolle parhaan aamiaisen, päivällisen ja illallisen – oikeat valinnat voivat pidentää elinikää

Tutkijat suosittelevat diabeetikkoja syömään päivän perunat aikaisin. Kuvituskuva.
Tutkijat suosittelevat diabeetikkoja syömään päivän perunat aikaisin. Kuvituskuva.Copyright (c) 2016 Marian Weyo/Shutterstock.
Julkaistu 26.03.2022 07:15

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kiinalaistutkijoiden löydökset vihjaavat, että tietynlainen aamiainen, päivällinen ja illallinen voivat pidentää diabeetikon elinikää. Tutkimuksen mukaan potilaan kannattaisi painottaa hiilihydraattien syöminen päivän alkupuolelle.

Perunan kaltaiset tärkkelyspitoiset hiilihydraatit aamupäivällä, täysjyvä iltapäivällä ja tummasävyiset vihannekset sekä maito illalla ovat yhteydessä pidempään elinikään diabeetikoilla. Sen sijaan iltapalaksi syöty iso annos prosessoitua lihaa lisää sydänperäisen kuoleman todennäköisyyttä.

Lääketieteellisessä Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä julkaistut havainnot perustuvat noin 4600 diabeetikon yli kymmenvuotiseen seurantaan. Tutkimuksessa tarkasteltiin osallistujien raportoimien ruokavalintojen yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksista sekä mistä tahansa syystä johtuvaan kuolleisuuteen

Kolme neljästä tyypin 2 diabetesta sairastavasta kuolee sydän- ja verisuonisairauksiin. Arviolta noin 450 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta, iso osa tietämättään.

Tunnetko lukuisten sairauksien riskiä lisäävät tekijät? Juttu jatkuu video alla.

2:10Perussairauksien riskiä lisäävät tekijätKatso video: Nämä samat tekijät lisäävät useiden "perussairauksien" vaaraa.

Lue myös: Tämä salakavala tila kehittyy usein diabetekseksi – tunnistatko oireet?

Ateriarytmi keskeinen osa diabeteksen hoitoa

Ateriarytmi sekä ruoan laatu ja määrä ovat keskeisiä tekijöitä tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Uudet havainnot alleviivaavat nimenomaan ateriarytmin merkitystä: syömisaikojen tulisi olla linjassa biologisen kellon tikityksen kanssa.

Biologinen kello viittaa ihmisen elimistön sisäsyntyiseen rytmiin, joka vaikuttaa esimerkiksi hormonitasoihin ja aineenvaihduntaan.

Ajatus sisäisen kellon mukaan syömisestä diabeteksen hoidossa ei ole täysin uusi. Vuonna 2019 israelilaistutkijat esittivät, että ihmisen aineenvaihdunta ja biologinen kello ovat optimoituja siihen, että syöminen painottuu aamuun – iltaisin ja öisin sen sijaan paastotaan.

Tuolloin tutkijat suosittelivat diabeetikkoja syömään runsaasti tärkkelystä sisältävän aamupalan, suuren lounaan ja pienen, vain vähän tärkkelystä sisältävän illallisen. Tärkkelyksen määrän optimoinnin huomattiin auttavan osallistujia verensokerin kontrolloinnissa sekä laihtumisessa.

Myös tuoreen ja laajemman tutkimuksen mukaan hiilihydraattipitoisten aterioiden oikea ajoittaminen voi parantaa diabeetikon insuliiniherkkyyttä ja näin ollen myös elinikää. Löydösten valossa päivän perunat kannattaisi syödä illan sijaan aamupäivällä, kun taas täysjyvät siirtää aamusta iltapäivään.

Suurin osa ruoasta saatavista hiilihydraateista on tärkkelystä. Tärkkelystä on paljon esimerkiksi perunassa, mutta myös viljoissa ja kasviksissa. Suomalaisessa ruokavaliossa tärkeimmät täysjyväviljat ovat ruis ja kaura.

Katso videolta, miten saat kivikovan voin levitettyä leivän päälle todella helposti.

0:33Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?Katso video: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?

Lue myös: Tutkimus: Tee nämä muutokset ruokavalioosi ja elät jopa 10 vuotta pidempään

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Eurek Alert Science News Releases, Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, Insider

Lisää aiheesta:

Tästä syystä illalla ei pidä syödä raskaasti – vaikuttaa muuhunkin kuin painoonTavallinen tapa ruokapöydässä voi höylätä vuosia elämästäsiTutkimus: Tee nämä muutokset ruokavalioosi ja elät jopa 10 vuotta pidempäänSyötkö riittävästi hedelmiä? Helpon säännön noudattaminen pienentää diabetesriskiäTutkimus: Aamupalan syöminen ennen tätä kellonlyömää voi pienentää diabetesriskiäDiabetes kuriin uudella ateriarytmillä? Tutkijat suosittelevat potilaita syömään biologisen kellonsa rytmiin – näin se käytännössä toimii
DiabetesRavitsemusRavintoTutkimustuloksetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Diabetes
  • Eilen12:15
    Kasvisruokavalio

    Parempi suorituskyky, matalampi kolesteroli, terveempi sydän? Tätä ruokavaliota lääkärit suosittelevat

  • 8.9.17:01
    Syöpä

    Tutkimus: Kakkostyypin diabetes lisää merkittävästi suolistosyövän riskiä

  • 19.8.10:58
    Juomat

    Näin yksi dieettilimu päivässä voi vaikuttaa terveyteen

  • 18.8.07:44
    Ruoka

    Ikäviä uutisia ranskalaisista perunoista

  • 25.7.16:00
    THL

    THL varoittaa: Harhaanjohtavia terveysmainoksia sosiaalisessa mediassa