Kiinalaistutkijoiden löydökset vihjaavat, että tietynlainen aamiainen, päivällinen ja illallinen voivat pidentää diabeetikon elinikää. Tutkimuksen mukaan potilaan kannattaisi painottaa hiilihydraattien syöminen päivän alkupuolelle.
Perunan kaltaiset tärkkelyspitoiset hiilihydraatit aamupäivällä, täysjyvä iltapäivällä ja tummasävyiset vihannekset sekä maito illalla ovat yhteydessä pidempään elinikään diabeetikoilla. Sen sijaan iltapalaksi syöty iso annos prosessoitua lihaa lisää sydänperäisen kuoleman todennäköisyyttä.
Lääketieteellisessä Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä julkaistut havainnot perustuvat noin 4600 diabeetikon yli kymmenvuotiseen seurantaan. Tutkimuksessa tarkasteltiin osallistujien raportoimien ruokavalintojen yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksista sekä mistä tahansa syystä johtuvaan kuolleisuuteen
Kolme neljästä tyypin 2 diabetesta sairastavasta kuolee sydän- ja verisuonisairauksiin. Arviolta noin 450 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta, iso osa tietämättään.
Tunnetko lukuisten sairauksien riskiä lisäävät tekijät? Juttu jatkuu video alla.
2:10
